12-10-2023

Het is de Merckx test uit: op wandelweekend in Limburg

Yannick en Lesley, het koppel achter de reisblog Het is de Merckx, gingen op wandelweekend in Limburg om verschillende routes uit te testten. Bekijk de vlog om te weten te komen wat ze gedaan hebben en wat ze ervan vonden. En probeer het daarna uiteraard zelf!

Het is de Merckx test uit: op wandelweekend in Limburg

Dag 1: op pad door het mijnverleden vandaag

De eerste dag duiken Yannick en Lesley in het mijnverleden van Limburg. Het is opmerkelijk hoe mijnbouw het landschap mee gevormd heeft. Getuige is de schachtbok die je van ver ziet op weg naar Genk.

Dit landmark behoort toe aan de eerste stop: C-mine, de voormalige mijnsite van Winterslag. Een opsomming van alles wat je hier kan doen, laten we voor nu over aan C-mine. De site markeert het startpunt van de tuinwijkwandeling. Een wandelroute van ongeveer 4,5 km die door de nabijgelegen cité kronkelt. Volg de klinknagels!

Rond de mijngebouwen rezen mijnwerkerswoningen uit de grond. De tuinwijk kenmerkt zich door de gebogen straten en het vele groen. Kijk tijdens de wandeling goed om je heen om de zeer diverse architectuur te ontdekken. Graag ook wat extra uitleg bij alles wat je ziet? Met de ErfgoedApp krijg je op meerdere locaties een audioverhaal te horen.

C-mine met Labyrint en schachtbok en de tuinwijk van Winterslag

Terug aangekomen op het binnenplein van C-mine struin je over de OOGST Boerenmarkt waar lokale telers en vakmensen hun producten aan je voorstellen. Helaas vindt de markt alleen plaats in de zomermaanden, maar wat je wel in ieder seizoen kan doen, is artistieke foto’s maken in het Labyrint, een groot, stalen doolhof met de mijnschacht op de achtergrond.

Tip voor met de kinderen: in de herfstvakantie neemt Gneistan C-mine over. Op deze magische expeditie dool je onder en boven de grond rond in de werkplaats van Gneis. Volg de gneiswijzer, duik in een krachtenschacht, lees de sterren en daal mee af in de fabelachtige diepten.

Met drie mijnsites op Genks grondgebied, is het duidelijk dat dit een echte mijnstad is. Voor een flinke natuurwandeling trekken Yannick en Lesley richting Thorpark, de mijnsite van Waterschei. Ook hier pronkt een schachtbok bij de start van de wandeling. Dit keer niet door een tuinwijk, maar dus door de natuur. En wauw, wat is die natuur bijzonder!

Yannick en Lesley wandelen in Thorpark Genk

De mijnterrils zorgen voor een landschap dat nergens mee te vergelijken valt. De steenmannetjes wijzen je – zoals traditie voorschrijft – de weg naar de top. Na deze wandelroute van 7,9 km mét het nodige klimmen, kijk je er al uit naar om straks heerlijk te slapen.

Thorpark maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Een gebied waarvan ze de volgende dag nog meer zullen verkennen. Nu wijzen de hongerige magen de weg naar de Vennestraat, opnieuw aan C-mine. Een straat waar foodies opgetogen rondlopen en misschien zelfs wat keuzestress voelen bij de talloze adresjes. Grieks, Turks, Italiaans, Vlaams, … waar heb jij vanavond zin in?

Luchtfoto van de terril in Thorpark Genk

Dag 2: helemaal natuurgek

Het Nationaal Park Hoge Kempen vormt vandaag het decor voor de twee wandelingen die op de planning staan. De mogelijkheid om een bever te spotten lokt hen al heel vroeg naar De Hoefaert, een natuurgebied in het zuidwesten van het park op de grens van Bilzen, Zutendaal en Lanaken.

De bever zagen ze helaas niet, maar knaagsporen op een boomstam en de beverdam veroorzaakten al meer dan genoeg enthousiasme. Ze volgen de groene wandelroute en wijken kort af richting de cascadevijvers, een serene plek waar de natuurgeluiden de bovenhand nemen. Hierna gaat de tocht een tijdje tegen de loop van de Munsterbeek in voordat je opnieuw op de oorspronkelijke route terechtkomt.

Yannick en Lesley van Het is de Merckx in natuurgebied Hoefaert

En zo snel zijn we alweer bij de laatste wandeling van het weekend aanbeland. Een afsluiter van formaat in de Papendaalheide in Zutendaal. Vertrekpunt is de Beachclub van de Papendaalse Plas, meteen al een hoogtepunt in je verzameling van mooie uitzichten. Het zandstrand langs de helderblauwe plas afgezoomd door de kleurrijke bossen in de verte; een voorbode voor de talloze postkaartviews die je onderweg nog te zien krijgt.

Ga dit najaar ook op wandelweekend in Limburg!

Net zoals Yannick en Lesley de cultuur en natuur van onze provincie al wandelend ontdekken? Laat je inspireren door ons ruime wandelaanbod en boek je trip!