12-05-2023

Het is de Merckx test uit: op fietsweekend in Limburg

Yannick en Lesley, het koppel achter de reisblog Het is de Merckx, gingen voor ons op fietsweekend in Limburg om het fietsroutenetwerk serieus uit te proberen. Bekijk de vlog om te weten te komen wat ze gedaan hebben en wat ze ervan vonden.

Het is de Merckx test uit: op fietsweekend in Limburg

In het wiel van de Merckx

Wil je de fietsroutes zelf ook aan een test onderwerpen? Dat kan dankzij onze handig uitgestippelde themafietsroutes!

Yannick en Lesley van Het is de Merckx op de fiets door Limburg

Dag 1: fiets doorheen een mozaïek van vijvers

De eerste dag volgden Yannick en Lesley de route ‘Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers’ dwars doorheen het hart van de Wijers.

Door de bossen van Kelchterhoef is het schaduwrijk fietsen. Zet de fiets even aan de kant voor een ommetje door het domein waarbij je zeker eens over de Kastanjedreef moet flaneren.

De dichte bossen maken daarna plaats voor de heidegebieden van Ten Haagdoorn en De Teut. Net voordat je knooppunt 74 bereikt, passeer je Kasteel Engelhof. Bij mooi weer is het zomerterras geopend. Tip voor als je al wat dorstig bent!

Vanaf knooppunt 92 fiets je het domein van Bokrijk binnen, gekend omwille van het Openluchtmuseum. Laat je fiets achter in de veilige fietsenstalling voor een bezoek aan de historische gebouwen. De Living History-acteurs en de demo’s van authentiek vakmanschap nemen je helemaal mee in het verhaal. Een nieuwigheid, speciaal voor kinderen, is de Verkleedkoffer. Met een historische outfit aan pas je perfect in het decor.

En dan is het zover: je hebt ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk in het vizier. Trap doorheen de vijver tot aan de andere oever. Op het diepste punt staat het water je aan de lippen. Vanaf hier fiets je kilometers door het typische vijverlandschap.

  Fietsen door het Water in Bokrijk vanuit de lucht

  De abdijsite van Herkenrode staat als volgende trekpleister op de kaart. Maak een ommetje op het domein, zet je neer op het terras van De Paardenstallen en ga binnen in het kunstwerk 'The Quiet View' van Hans Op de Beeck.

  Daarna fiets je gezellig verder door de Platwijers. Voordat je terug bij je beginpunt bent, is de uitkijktoren nog een pauze waard. Van hieruit heb je een intens mooi uitzicht over het landschap.

  >> Fiets de route ‘Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers’

  Dag 2: fiets door bossen en langs mijnerfgoed

  De fietsroute op de tweede dag is een lichtjes aangepaste versie van deze lus door Noord-Limburg. Na fietsknooppunt 311 fietsten ze niet naar knooppunt 304, maar trapten ze meer noordwaarts naar knooppunt 307. Zo bereikten ze via knooppunten 518 en 310 terug de vaste route. Dan kom je uit op een rit van 64 km moest je 79 km te lang vinden.

  Door deze aanpassing in de route pik je het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek mee. En gelukkig maar, want hoe adembenemend is het om te fietsen door die kaarsrechte naaldbomen.

   Fietsen door de naaldbossen van de Vallei van de Zwarte Beek in Beringen

   Laat aan knooppunt 341 be-MINE niet zomaar langs je voorbij gaan. Deze voormalige mijnsite is nu een bruisende plek vol activiteiten. Beklim de Avonturenberg voor een subliem panorama. Heb je meer tijd? Dan kan je een keuze maken uit het avontuurlijke aanbod op de site, boulderen of snorkelen om er zo even twee op te sommen.

   In Leopoldsburg is op 6 mei een nieuw museum geopend. Liberation Garden vertelt het verhaal van WO II. Letterlijk. Want getuigenissen en levensechte vertelsel brengen de geschiedenis dicht op je huid.

   Je fietst Nationaal Park Bosland binnen met de bossen van het Pijnven als eerste kennismaking. Het is hier dat je aan knooppunt 272 de tweede fietsbeleving tegenkomt. De iconische fietsbrug van ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland brengt je tot tussen de kruinen van de bomen.

   Fietsen door de Bomen in Bosland vanuit de lucht

   Dorst gekregen? Wijk na knooppunt 257 even af richting het gezellige fietsterras van Brouwerij De Logt.

   Tussen knooppunt 258 en 515 trap je door het wel heel bijzondere gebied In den Brand. De karakteristieke, glooiende zandvlakten en landduinen omzoomd door naaldbomen geven het landschap een uniek uiterlijk.

   De laatste rechte lijn naar het eindpunt is ingezet. Voordat je moe maar voldaan het fietsweekend afsluit is een tussenstop aan de Begijnenvijvers een aanrader. Er leeft hier een monster in het water. Misschien spot je het wel!

   >> Fiets de noordelijke lus van ‘De ultieme fietstweedaagse’

   3 redenen waarom je op fietstrip gaat in Limburg

   • De diversiteit in natuur. Zelfs al op 1 fietstocht kan je heide, bossen, vijverlandschappen en zandduinen tegenkomen.
     
   • De unieke fietsbelevingen die zorgen voor de extra touch.
     
   • De hotspots die je onderweg tegenkomt. Het fietsroutenetwerk brengt je vaak tot aan de deur. Zo wissel je jouw fietstocht heel gemakkelijk af met een museumbezoek, een wandeling of een andere activiteit.

   Fietsen door het landschap van De Wijers