02-07-2021

Een weekend Limburgse natuurbeleving met het gezin

Eva en Thomas, ouders van de kleine pagadders Ella (6 jaar) en Stef (8 jaar), trokken voor een weekend de Limburgse natuur in. Plekjes waar zij kunnen genieten tussen het groen en de kinderen ongedwongen kunnen ravotten en spelen. Hoe hun gezinsuitje eruit zag, dat lees je hier.

Met de boot naar het zwembad

Vrijdag pikken we de kids gepakt en gezakt op van school en karren zo snel mogelijk naar ons logies, Terhills Resort. Hier hebben we nog een leuke verrassing in petto voor de kleintjes. Het resort ligt midden in de natuur van Terhills. Een prachtig groen gebied vergezeld door waterpartijen en terrils, een erfenis van het Limburgse mijnverleden. Ons huisje ligt idyllisch aan het water en werd mooi ingericht met oog voor detail. Nadat we een beetje zijn gesetteld springen we in ons eigen bootje (!) en varen richting onze ‘verrassing'. Alsof de kinderen nog niet enthousiast genoeg zijn over onze boottaxi kunnen de twee waterratten hun geluk niet op wanneer we aankomen in de ‘Aqua Garden’. "Joepie, een zwembad!" Zoals verwacht vinden ze het geweldig en ravotten heerlijk in het water. Wij begeven ons even richting infinity pool en genieten van het uitzicht over het glinsterende meer. Dat begint hier al goed!

Boottocht met het gezin aan Terhills Resort in Maasmechelen

Gekke beestjes en blote voetjes

Aan de ontbijttafel beslissen we met welke activiteit we de dag aftrappen. In samenspraak met de kinderen natuurlijk, je weet hoe dat gaat. We vertrekken richting Zutendaal en wagen ons aan het ‘Blotevoetenpad' van Lieteberg. Eens aangekomen besluiten we eerst de ‘Entomopolis' op het domein te bezoeken. In dit insectenmuseum vergapen de kinderen - en ja, wij ook - ons aan allerlei fladder- en kruipbeestjes van de kleinste en gekste soort. Nadat we helemaal ondergedompeld zijn in de boeiende wereld van de insecten is het tijd voor het betere voetenwerk. Schoenen uit, sokken uit en hup als heuse hobbits trekken we de “wildernis” in. Zo op blote voeten door de natuur trekken, geeft een bijzonder bevrijdend gevoel. Zand, steentjes, hout, stromend water en modder. Opeens ervaar je al deze verschillende texturen en ondergronden veel bewuster. Onderweg passeren we een heleboel toffe belevingselementen zoals een hangbrug en houten uitkijktoren. De kinderen vinden het een fantastische beleving en sluiten de tocht af met: “Mama, waarom dragen we eigenlijk schoenen?”.

Zinnenprikkelende ondergronden, denk aan zand, hout, steentjes... worden leuk afgewisseld met avontuurlijke elementen zoals een hangbrug.

Gezin op het Blotevoetenpad in Zutendaal

Aan tafelke bij 't Zavelke

Wanneer we het geknor van Ella’s maag verwarren met een everzwijntje beseffen we dat het dringend etenstijd is. We trekken richting Taverne ’t Zavelke. Hier kunnen we in een gemoedelijke sfeer tafelen terwijl we genieten van de bosrijke omgeving. Het domein is ook voorzien van een grote speeltuin met glijbanen, klimtoestellen en schommels. Ideaal, want jonge kinderen en lang stilzitten is geen match made in heaven. Terwijl Ella en Stef af en toe aan hun frietjes peuzelen en ravotten in de speeltuin genieten wij van een heerlijk rustmomentje met een glaasje rosé. Precies wat we nodig hadden.

Klinkende wijnglazen in taverne 't Zaveltje van Zavelbos

Gekke bekken trekken

Op naar Domein Bovy! Het vlonderpad in het wandelpark, een topper op Instagram, willen we eens met eigen ogen zien. We begrijpen meteen het succes. Wat een mooi domein, en zo veel te doen. In de dierenweide staat menig boerderijdier te wachten op knuffels en aaitjes. De kinderen vliegen er meteen op af. We staan er vertederd naar de kijken. De witte pauw laat de grootste indruk achter. Dat hadden ze nog nooit gezien! Voor de wandeling kiezen we ‘het Hazenpad’. Een wandeling voor de allerkleinsten van 0,9 km. Onderweg komen we de zotste fabeldieren tegen – kunstwerken van de plaatselijke kunstacademie –  waarmee de kinderen op de foto willen. Een wedstrijdje gekke bekken trekken is het gevolg. Na de wandeling trekken we naar het vlonderpad, daar kwamen we uiteindelijk voor. Onderweg helpen we nog even wat kikkertjes bij hun grote oversteek richting vijver. Het is valavond en de kleuren van de met riet gevulde waterpartijen krijgen meteen iets magisch. We kunnen maar één ding concluderen: dit is de perfect afsluiter voor een al even perfect weekend!

De natuurpracht en de toffe activiteiten wisten zowel ons als de kinderen een weekend lang te verrassen. 

Gezin trekt gekke bekken in Domein Bovy