15-07-2021

Een weekend vol kunst en cultuur in Limburg

Marleen en Berlo, Brigitte en Erik en Tom en Ann zijn al jaren goede vrienden. Wat hun verbindt? Een uitgesproken liefde voor kunst, cultuur en toffe nieuwe plekjes ontdekken. Na lange tijd kunnen ze er nog eens op uit trekken en kiezen voor Limburg. En dat viel in de woorden van Tom '200% mee'. Hier lees je waarom.

Ontwaken tussen zwaluwen

Ons weekend begint in Pelt waar we overnachten bij De Zwaluwhoeve. De vakantiewoning ligt prachtig verborgen in het groen van de Dommelvallei. Die rustige omgeving sprak ons meteen aan. En ons niet alleen want die naam, die is niet voor niets. Al jarenlang kiezen zwaluwen dit plekje uit als favoriete broedplaats. Let dus goed op, misschien spot je wel een nestje! Ook, net als wij, hechten ze hier veel waarde aan duurzaamheid en ecologie. Inboeten aan comfort moeten we zeker niet. Nadat iedereen geïnstalleerd is in zijn kamer gaan we even op verkenning. 

We hebben de mannen maar laten winnen ander lopen die de hele dag met een lange lip rond.

De vakantiewoning is echt groot waardoor iedereen genoeg ruimte en privacy heeft. Ideaal voor grote groepen. Al snel stuit iemand van ons op een heuse speelkamer. We wagen ons aan de kikkertafel – mannen tegen de vrouwen – en komen al snel tot de conclusie dat de dames eigenlijk beter zijn. Om een lange lip voor de rest van de dag te vermijden laten we de mannen toch maar winnen. “Choose your battles” zeggen ze in het Engels. ’s Morgens zit iedereen uitgerust en fris aan de ontbijttafel. Wat zijn de bedden hier heerlijk, en wat een rust. Tom en Ann verrassen ons met een heerlijk ontbijt. Vers fruit, yoghurt, broodjes, … het kan niet op! We zijn helemaal klaar om aan onze dag te beginnen.

Vrienden logeren in De Zwaluwhoeve in Pelt

Waar Jan van Eycks roots liggen

We starten onze dag in Maaseik. We zijn namelijk nogal in de ban van de Vlaamse Meesters waaronder het oeuvre van Jan van Eyck. Dit gezellige Maasstadje, waar zijn roots liggen, staat daarom al lang op onze bucketlist. De stad zet 2021 ook nog eens helemaal in het teken van deze fascinerende kunstschilder. Dit op hedendaagse en eigenzinnige wijze. Als eerste reserveren we in het ‘Van Eyck pop-up Museum’. Wat een ontzettend vriendelijke gast staat daar achter de balie! We worden aan de hand van een brochure helemaal ondergedompeld in zijn leven en zijn werk. Van het beroemde portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw tot het Lam Gods. De werken zijn allemaal reproducties op ware grote en mag je gewoon aanraken. Heel tof! 

Kunst van Van Eyck in Maaseik
Vrienden poseren voor de foto voor het standbeeld in Maaseik

We ronden af en maken een wandeling door Maaseik. Je merkt, deze stad ademt Van Eyck. We passeren wat street art geïnspireerd op het leven en werk van de kunstenaar - echt de moeite - en eindigen bij een standbeeld op het marktplein waar hij samen met zijn broer trots staat te pronken. We laten ons hier even vereeuwigen met een kiekje en gaan verder op pad.

Alden Biesen, Biesonder mooi

Wanneer het donker genoeg is trekken we richting Bilzen voor erfgoed met een vleugje mysterie. Bilzen Mysteries: ‘het Verhaal’ op Landcommanderij Alden Biesen is één van die dingen die ons al ontelbare keren werd aangeraden maar het kwam er maar niet van. Nu we samen een weekend in Limburg zijn staat deze attractie onmiddellijk op de planning.

Deze activiteit is permanent afgelopen. Je kan je wel nog amuseren met Bilzen Mysteries: Het Complot.

Bilzen Mysteries: Het Verhaal

Die maan was echt sjiek. Ik kreeg er zelfs een beetje een romantische bui van.

Maan bij Bilzen Mysteries

Met behulp van een tablet worden we er rondgeleid door Jan Decleir, de Heer van Biesen. We worden even helemaal in een andere wereld ondergedompeld. Eentje met draken en dansende nimfen. We genieten van een lichtshow en een adembenemend mooie maan. Wat een heerlijk weekend is dit. Limburg heeft zo veel te bieden, waarom zou je verder weg gaan!