07-06-2021

Op uitstap met de vrienden: fietsen door fruitig Borgloon

Spring op de fiets en trap samen met Sofie door het fruitige Haspengouw. “Een weekend weg in eigen streek. Dat vonden mijn man Kenneth en ik wel een leuk idee. Samen met onze vrienden Julie en Jo trokken we er twee dagen op uit in ons geliefde Haspengouw. Even opladen in Limburg, en dat natuurlijk met de fiets.”

Fietsweekend met de vrienden in Haspengouw | Visit Limburg

Fietsen tussen de Haspengouwse fruitbomen

“Het idee om op vakantie te gaan dichtbij huis kwam van mijn ouders. Zij maken er een gewoonte van ieder jaar tijdens de bloesemperiode enkele uitstappen met de fiets te doen. Niet te ver, niet te lang, maar net genoeg om er even helemaal uit te zijn. Online zag ik dat je kon slapen in boomtenten, heel bijzonder. We vonden een vrij weekend in onze agenda en hop … de kogel was meteen door de (doorkijk)kerk.

Het is heel fijn ontwaken in onze tent. Heel rustig, met alleen het geluid van fluitende vogeltjes. Ik wrijf de slaap goed uit mijn ogen, want om de begane grond te bereiken, moet je eerst een ladder af en dan is een slaperig hoofd niet zo handig. Het ontbijt hebben we op voorhand gereserveerd, zodat we snel aan tafel kunnen. Of, ik moet eerder zeggen aan de palox. Want de tafels en stoelen zijn gemaakt van fruitkisten. Heel toepasselijk voor de regio waar we verblijven. Na een stevig ontbijt (met aardbeitjes, yummie) zijn we klaar voor een dag fietsen.

Via het fietsroutenetwerk is het rustig en gemakkelijk van het ene punt naar het andere fietsen. Het is trouwens de moeite waard om deze streek met de fiets te verkennen. Achter iedere bocht geniet je van een prachtig uitzicht. Af en toe is het wel stevig klimmen en dan begrijp ik wel waarom zoveel mensen voor een elektrische fiets kiezen. Maar hé, voor een mooi panorama moet je nu eenmaal wat over hebben. Gelukkig kom je onderweg pop-up bloesembars tegen! Ideaal om even bij te tanken en uit te puffen in de lentezon.

Groep vrienden fietst door de Tranendreef in Borgloon

Tussen de lijnen van het doorkijkkerkje

Naast de bloesems heeft Haspengouw heel wat andere troeven, verborgen parels die niet misstaan op Instagram. We stippelden een fietstocht uit langs enkele speciale kunstwerken die gewoon midden in de natuur staan. Het eerste kunstwerk dat we tegenkomen, is de houten cirkel aan Abdij Mariënlof. Als je hier doorheen wandelt, lijkt het alsof je boven de groene vallei zweeft.

Van daaruit fietsen we verder naar ‘Reading between the Lines’. Het wereldberoemde doorkijkkerkje mocht zeker niet ontbreken op onze trip. Tijd voor een leuke groepsfoto! Met die ondergaande zon op de achtergrond geeft dat een prachtig beeld.

Mensen staan in het doorkijkkerkje in Borgloon

Barbecueën in de natuur

Dichtbij het doorkijkkerkje ligt de Belevingsboomgaard. We barbecueën hier lekker midden in de natuur. Supergezellig. En afsluiten doen we zoals het hoort, met marshmallows boven een kampvuur!”

Vrienden barbecueën in de speelboomgaard in Borgloon