23-03-2022

Fietslus uitgetest: fietsen door het hart van Haspengouw

De mooiste manier om Limburg te verkennen? Volgens reisblogger en ondernemer Lien Verwimp is dat ongetwijfeld met de fiets. Met het uitgebreide fietsroutenetwerk is één lus kiezen echter geen gemakkelijke opdracht. Lien deed dit werk al voor jou en neemt je graag mee op een rit door Alken, Wellen en Kortessem.

Het is zaterdagochtend en de vogeltjes fluiten. Door het raam zie ik nog wat ochtendmist, maar de blauwe lucht verraadt dat het een prachtige dag wordt. Goedemorgen, wondermooi Limburg! Ik neem je vandaag graag samen met mijn partner Pieter mee op een fietsrit langs kleurrijke bloesems, uitgestrekte weilanden, indrukwekkende panorama’s en idyllische dorpen. Er staat een rit van 50 kilometer door het glooiende Haspengouw op de planning, dus bereid je alvast voor met aangepaste kledij, een fles water en natuurlijk een fototoestel om al het moois onderweg vast te leggen. Wie liever wat minder kilometers maakt, kan de route ook in twee splitsen en een lus van 25 kilometer afleggen.

Bloesems en schapen in Haspengouw

We starten aan knooppunt 146, oftewel Speeltuin De Alk. Hier kun je gezellig terrassen, rondwandelen op het recreatiedomein en … elektrische fietsen huren. Ideaal als compagnons de route om de komende uren comfortabel te kunnen beleven, zonder ons in het zweet te trappen. We springen op onze fiets en komen al na enkele minuten in een wit-roze schilderij terecht. In het hart van de fruitstreek word je verwend met het uitzicht over en de zachte geur van de welgekende bloesems. Dit verveelt nooit.

Vervolgens passeren we de authentieke dorpskern van Ulbeek, waar een bezoek aan de overdekte begraafplaats in de voormalige Sint-Rochuskerk niet mag ontbreken. Dit is ook de ideale plek voor een eerste stop, je vindt er namelijk een gezellig fietscafé. Na een kop koffie en een stukje Limburgse vlaai zetten we de tocht verder. We rijden nu via idyllische veldwegen naar Kortessem, waar we met 25 kilometer op de teller in het Hemelspark de ideale picknickplek vinden.

overdekte begraafplaats in de voormalige Sint-Rochuskerk in Wellen

Deel twee van onze fietstocht voert ons door een puur en authentiek Haspengouws decor. Uitgestrekte landbouwakkers, kabbelende beekjes en charmante boerderijen volgen elkaar op.

In Wintershoven dient een nieuwe stop zich aan. De familieschommel oogt uitnodigend. We kunnen er niet aan weerstaan om de benen even te laten rusten en al schommelend van het uitzicht op de prachtige Romaanse kerk te genieten.

Voor even voelen we ons alleen op de wereld, ver weg van de drukte van de stad.

We klimmen opnieuw in het zadel voor onze slotspurt. Al trappend door de typische holle wegen en langs de desolate appel- en perenboomgaarden overvalt ons een zekere rust die zowaar mediterend werkt. Het is heerlijk wegdromen op de fiets. Voor even voelen we ons alleen op de wereld, ver weg van de drukte van de stad. En we zijn bevoorrechte getuigen van een unieke rendez-vous met de Limburgse natuurpracht: onze mond valt open van verbazing als een prachtige ijsvogel − bestaat er een mooier dier in onze contreien? − vlak voor onze neus wegduikt. De fruitstreek op zijn best.

We zetten de tocht verder door de veldwegen, die ons afwisselend ingedommelde gehuchten, hoeves en … kastelen laten zien. Ook die maken deze streek zo uniek. Landhuis Groot Peteren duikt zomaar op in onze route en doet ons stoppen om even binnen te gluren in zijn ‘grandeur’. En tussen knooppunt 145 en 146 is ook Kasteel de Corswarem een omweg meer dan waard.

Zicht op Wintershoven

Na een deugddoende tocht van een goede vier uur arriveren we opnieuw bij ons startpunt: recreatiedomein de Alk. Tijd om uit te rusten op een van de gezellige terrassen. Dat hebben we wel verdiend!

Lien Verwimp fietst door Haspengouw

Uitgetest door ...

Lien Verwimp is ondernemer en gepassioneerde reiziger. Ze wordt spontaan gelukkig van de geur van de eerste bloesems, het horen van een vreemde taal en het ontdekken van verborgen parels. Globetrotter is haar tweede naam, al beschrijft Lien zichzelf ook als trotse Limburger: opgegroeid in Voeren, maar momenteel met haar vriend woonachtig in Bilzen.

Test deze fietslus door het hart van Haspengouw zelf uit

Wie de fruitstreek wil meemaken op z’n fotogeniekst, moet in het voorjaar een bezoek plannen. In april staan alle boomgaarden in bloei. Je fietst hier dan letterlijk door een zee van witte en roze fruitbloesems.

Dit is de fietslus die Lien deed:

  • Afstand: 50 km (of 2 x 25 km)
  • Landschap: glooiend
  • Start: Recreatiedomein De Alk, Laagdorp 27, ALKEN
  • Knooppunten: 146 - 144 - 145 - 121 - 122 - 123 - 119 - 130 - 120 - 137 - 121 - 148 - 149 - 173 - 146

Download of print het kaartje met de knooppunten.

Kaart Fietslus 'Fietsen door het hart van Haspengouw'

Een fiets huren?

Huur een fiets aan het startpunt Recreatiedomein De Alk in Alken. Je kan ook in KortessemWellen en Ulbeek terecht voor een huurfiets.