15-09-2023

Door Hasselt in het spoor van fotografe Joke Timmermans

Joke Timmermans neemt ons, als local en als fotografe, mee door haar stad Hasselt. "Mijn man en ik woonden een hele tijd in Londen en mijn zomers breng ik als fotograaf vaak door in New York. Toch ben ik verknocht geraakt aan Hasselt, mijn thuishaven."

De wandelroute die we met Joke doen door het centrum van Hasselt leidt ons langs enkele van haar favoriete adressen. Ga mee op pad!

Wil je deze stadswandeling én de verschillende locaties zelf ook ontdekken, download de wandelkaart.

Wie is Joke Timmermans?

Joke Timmermans (°1980) begon haar carrière als videojournaliste bij TV Limburg. In 2013 maakte ze de sprong naar het hoger onderwijs en doceert ze de vakken kunst, copywriting en digitale communicatie aan Hogeschool PXL. Fotografie kwam toevallig op haar pad en dat was liefde op het eerste gezicht. Haar artistieke fotografie stelt ze regelmatig tentoon, zowel in als buiten het galeriecircuit. Joke is al veertien jaar samen met beeldend kunstenaar Herman Maes met wie ze haar diepgewortelde passie voor kunst deelt.

Joke Timmermans met man Herman

3…2…1… start

Vetrekpunt van de wandelroute is het Leopoldplein aan de kleine ring. "Het is een beetje vreemd om je eigen woning te omschrijven als een toeristische hotspot, maar ik kan er niet omheen. Mijn man Herman Maes en ik wonen ondertussen twaalf jaar in een statig herenhuis waar er sinds 1898 - op een centrale verwarming na – niets veranderd is. Regelmatig zetten we onze blauwe voordeur wagenwijd open, want wat is er leuker dan ongegeneerd je ogen de kost geven in andermans huis?"

Van de zee naar de hemel

Via de Guffenslaan en Sint-Jozefsstraat wandel je rechtstreeks het centrum binnen. Op de Grote Markt liggen talloze terrasjes. Je passeert de kathedraal richting de Zuivelmarkt. Hier ligt het eerste favoriete adresje van Joke. Restaurant Caracole serveert uitmuntende visgerechten. "Als je van vis houdt, is het kleine, fijne, gastvrije Caracole van Ruben en Geert aanrader nummer één. Van pakweg hun kleurige zeevruchten-toren val ik telkens om."

Als je op zoekt bent naar een plek om te overnachten, dan is het iets verderop gelegen Hotel 't Hemelhuys zeker een aanrader. "Het rustgevende en karaktervolle hotel ligt in het hartje van Hasselt en heeft een prachtige binnentuin."

Koffie of thee?

Je wandelt door het Kadettesteegje en komt uit aan de Maastrichterstraat. Eerste stop op deze straat is Teastation. "Anno 2023 is thee de nieuwe koffie, en aan 200 verschillende soorten kan een mens niet weerstaan." Voor wie wel liever het zwarte goud drinkt, moet maar enkele stappen verder zetten. "Kingkong springt er voor mij echt uit. Uitbaters Marc en Gemma ademen humor en vriendelijkheid. Ze kennen hun honderden vaste klanten niet alleen bij naam, ze weten ook exact wie wat het liefste drinkt. De meisjes van Cantine Clementine serveren dan weer onweerstaanbare taartjes in hun knusse knalroze ingerichte zaak."

Cantine Clementine door Joke Timmermans

Snuisteren tussen schatten

Huis Pauwels Spaenjers is een hedendaagse goudsmederij waar juwelen op maat ontworpen en gemaakt worden. "Goudsmeden Audi en Kitty van Huis Pauwels Spaenjers kennen als geen ander hun vak, en ze geven ook jonge ontwerpers een platform. Dat doen ze in hun galerie Multiple. Ik kocht er ooit mijn allereerste ring, het begin van een collectie waar mijn vier kleindochters later heel blij mee gaan zijn."

Wanneer je de bocht om bent gewandeld, ligt op de hoek aan de rechterkant Boekhandel Grim, een kleine en charmante boekhandel met een neus voor zowel de beste boeken van het moment als de tijdloze klassiekers. "Voor nieuwe boeken die je nergens anders vindt, stap ik graag binnen bij Ed en Katelijne van Grim. Zij vertelden me eens dat ‘in Hasselt onze winkel openen was zoals landen op een zacht kussen.’ Hasselaren zijn fervente lezers en vriendelijk op de koop toe. (Vertel me iets nieuws!)"

Een echte verborgen parel is het Rariteitenkabinet. "Het Rariteitenkabinet is wat de naam doet vermoeden: een reis naar vervlogen tijden. Het pand was al een drogisterij, een tekenwinkel en galerij. Erfgename Karina geeft de etalage maandelijks een nieuwe invulling, van parmantige serviezen tot vergeten kunst."

Je wandelt nu opnieuw over de kleine ring. Op het Kolonel Dusartplein valt, naargelang wanneer je er bent, wel wat te beleven. Op dinsdag en vrijdag kuier je er over de versmarkt, zaterdagvoormiddag vindt van april tot oktober de antiek- en brocantemarkt plaats. En de tweede helft van september strijkt de jaarlijke kermis neer op dit plein.

De K van Kunst

Met een grote interesse voor al wat kunst is, kan Joke in de Bonnefantenstraat niet anders dan halthouden aan Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur. "Sterarchitecte Francesca Torzo toverde in 2019 Z33 om tot een museum dat veel ooo’s en aaa’s verdient."

Kunst uit de oven, zo zou je de lekkernijen van De Bakkersdochter kunnen omschrijven. "Het is de moeite waard om aan te schuiven in de lange rij voor een echt goed brood en huisgemaakt gebak. Mijn man Herman weet op zondagochtend wat te doen!"

Bakkersdochter door Joke Timmermans

Kunst in een glas, zo zou je de wijnen van Wijnbar Dito kunnen omschrijven. Je drinkt er kwaliteitsvolle wijnen van over heel de wereld.

Winkelzin

Is een citytrip voor jou niet compleet zonder het nodige winkelplezier? Dan zit je op de hoek van de Dokter Willemsstraat en Aldestraat zeker goed! "Als ik winkelzin heb, sla ik de zijstraten in want daar zitten de verborgen parels! Blos, Oui, Jade en Souâd Feriani bevinden zich op een steenworp van elkaar. Gewoon binnenstappen bij de bloedmooie beautyshop Blos doet al wonderen voor je huid. Aan de overkant lonkt Oui, een grote conceptstore waar je jezelf heerlijk kan verliezen tussen de honderden hebbedingetjes en Scandinavisch design. Bij Jade is high fashion alles wat de klok slaat, en de ontwerpen van Souâd Feriani zijn mooimakers: tijdloos, duurzaam en elegant."

In de schaduw van de Virga Jessebasiliek stap je Antiquariaat De Meyer binnen. "Van Marc, wandelende encyclopedie, mag je ongestoord neuzen in zijn oude boeken en vragen wat je maar wil."

Goesting

Verfijnd dineren doe je volgens Joke best bij restaurant Ogst. "Wanneer Herman en ik iets te vieren hebben, verwennen we onszelf bij Ogst. De culinaire explosies zijn niet te beschrijven, proef het vooral zelf!"

In de Ridderstraat ligt nog het laatste koffiezaakje van de wandelroute te wachten. Shanti Beans is ook een plek waar Joke graag vertoeft. "Dat uitbater Sven een reiziger is, merk je aan het interieur. Het is een spannende mix van souvenirs uit verre landen, fascinerende rekwisieten en kleurrijke kunst."

En zo zijn we helemaal rond. Het laatste adres op de wandelroute stilt de dorst en honger en kan ook dienen als slaapplek. BareFood Giulia op het Leopoldplein is een combinatie van bar en boetiekhotel. "BareFood Giulia is een gerenoveerd herenhuis dat zich naast het onze bevindt (ja, we zijn buren!) en waar je grote ogen trekt omdat je er lijkt binnen te stappen in een levendig schilderij. In een van de hotelkamers hangt een grote New York-foto van mij. Dat is plezant, want zo is mijn geliefde grootstad toch heel dichtbij."

In de najaarseditie van Gast Magazine verklapt Joke Timmermans nog meer leuke plekken om te bezoeken tijdens je citytrip in Hasselt. Abonneer je op het magazine ten laatste 8 oktober en krijg deze editie in je brievenbus.

BareFood Giulia door Joke Timmermans