06-09-2022

Bilzen in beeld

Fotografe Tasja Van Rymenant ging voor ons op pad en legde Bilzen vast in acht verrassende beelden. Benieuwd naar de bijzondere locaties die ze onderweg fotografeerde? Lees het artikel en ga dan zeker zelf eens een kijkje nemen.

Wandelaar met hond in natuurgebied De Hoefaert in Bilzen

Natuurgebied De Hoefaert

Kijk jij er al naar uit om weer van die gezellige herfstwandelingen te maken? Bossen die alle kleuren krijgen, het nazomerse zonnetje dat je her en der vergezelt, de stilte en rust rondom je. Puur genieten! In Bilzen laat je je zorgen achter zodra je het natuurgebied De Hoefaert binnenstapt. Dit gebied is onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen, waardoor je eigenlijk op de rand van Haspengouw en de Kempen wandelt. Je hebt de keuze uit twee wandelroutes van 4,2 en 9,6 km. Daarnaast tref je hier ook het stiltegebied Zwarteput aan, waar de geluiden van de natuur alles overheersen. De stiltestenen met poëtische teksten doen je letterlijk en figuurlijk even stilstaan

>> Trek je wandelschoenen aan

Bilzen Mysteries Het Verhaal

Bilzen Mysteries: Het Verhaal

Deze activiteit is permanent afgelopen. Je kan je wel nog amuseren met Bilzen Mysteries: Het Complot.

Wanneer de zon ondergaat - en dat gebeurt in deze tijd van het jaar steeds vroeger - onthult Alden Biesen haar geheimen. Tijdens ‘Bilzen Mysteries: Het Verhaal’ ga je op pad met een tablet en koptelefoon door heel het domein. De Heer van Biesen, gespeeld door Jan Decleir, neemt je mee terug in de tijd en geeft je een inkijk in de geschiedenis van Alden Biesen. De merkwaardige verhalen komen als het ware tot leven door de spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten. Deze avondactiviteit is de perfecte afsluiter van een dag in Bilzen met het gezin of met je vrienden.

Vlonderpad in Landcommanderij Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen

De Landcommanderij van Alden Biesen is een uitzonderlijk historisch kasteeldomein, een van de grootste in de Euregio. Ze werd in 1220 opgericht door de ridders van de Duitse Orde. Nu is het een schitterende erfgoedsite, toeristische trekpleister en een internationaal cultuur- en congrescentrum. Het domein zelf is vrij toegankelijk. Kuier door de symmetrische Franse tuin of door het romantisch Engels Park. Met de tempel van Minerva op de achtergrond lijkt het wel alsof je rondloopt in een roman van Jane Austen. Via een kronkelend vlonderpad verken je de hoogstamboomgaard van dichtbij. Vlei je neer op de picknicklounge en doe jezelf te goed aan het uitzicht en het lekkers.

In het weekend van 9 tot 11 september kan je je even in Schotland wanen. De jubileumeditie van het Schotse weekend belooft een gevarieerd programma met doedelzakken, highland games, schapendrijven, …  Van 23 tot 26 september baadt het domein van Alden Biesen in duizenden bloemen tijdens Fleuramour.

>> Bezoek Landcommanderij Alden Biesen

Wandelaar met rugzak in Bilzen

Expeditie Bilzen

Wanneer een wandeltocht wat meer uitdagend mag zijn voor jou, dan zijn de langeafstandswandelingen van Expeditie Bilzen jou op het lijf geschreven. Vanaf de herfstvakantie kan je opnieuw wandelen op drie verschillende lussen tussen 25 en 30 km die je langs de mooiste plekjes uit de regio brengen. We kunnen al verklappen dat de lus ‘Haspengouw & De Kempen’ verrast met stukjes heidelandschap die je nergens anders in Haspengouw vindt. De routes zijn ter plekke volledig bewegwijzerd en starten in het centrum van Bilzen. Onderweg zijn er voldoende stopplekken om de honger en dorst te stillen.

>> Ga op Expeditie Bilzen

Gezin shopt in Bilzen

Shoppen

Het centrum van Bilzen nodigt uit tot een dag vol shoppen, shoppen, shoppen. Je vindt er een juist evenwicht tussen speciaalzaken en bekende ketens. Het gezellige marktplein met het Oud Stadhuis is het hart van de stad. Op de terrassen – die in de weekends extra groot zijn – kunnen lijf en leden uitrusten van het rondhollen met shoppingtassen. Ook voor een korte shoppingtrip is Bilzen een aanrader. De eerste twee uur parkeer je namelijk sowieso gratis, zelfs in het centrum.

Rondkuieren op de markt kan iedere woensdag van 8 tot 13 uur. De bussen van en naar het centrum zijn dan ook gratis. Je wordt hier nogal in de watten gelegd!

>> Winkelen in Bilzen

Familie op een terras in Bilzen

Winterse terrassen

Wie zegt dat een terrasje doen alleen iets voor in de zomer is? In Bilzen blijven de terrassen gewoon staan. Ideale rustpauze tijdens het shoppen of als afsluiter na een fikse wandeling door de Bilzerse natuur. Hoe kouder het buiten wordt, hoe gezelliger het is in de permanent verwarmde terrassen. Mét uiteraard een dampende kop koffie of warme chocomelk voor je neus!

Vleesrestaurant Schuur 17 in Bilzen

Schuur 17

Schuur 17 is een uniek vleesrestaurant in een 18de-eeuwse vierkantshoeve in Rosmeer. Hier smul je van exclusieve en pure vleesgerechten. Het landelijke interieur maakt de beleving helemaal af en zorgt voor extra gezelligheid. Bij Schuur 17 ben je er zeker van dat je een vers stuk vlees op je bord krijgt. Probeer zeker de Bavette van Wagyu, want dit is hun specialiteit. Smakelijk!

>> Reserveer een tafel bij Schuur 17

Dickens in Bilzen

Dickens in Bilzen

Op 9, 10 en 11 december staat Bilzen weer volledig in het teken van de Engelse schrijver Charles Dickens. Ieder jaar is dit opnieuw een magisch evenement vol fantasie en spektakel. Op het volledige programma is het nog even wachten, maar noteer de data alvast in je agenda!