23-03-2022

Wandellus uitgetest: de verborgen gezichten van de fruitstreek

Lucia uit Waanrode trekt er in het weekend graag op uit met haar man Guy en dochters Margot (12) en Merel (10). Hond Nona mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. De gezellige bende waagt zich met plezier aan de oranje wandellus van Greenspot Mettekoven.

Tjenneboom in Mettekoven

“Ons avontuur begint op het rustieke dorpsplein Den Dries van Mettekoven. Hier wordt onze interesse meteen gewekt door het infobord met een veelbelovende boodschap: ‘Het veld ontvouwt zich langzaam voor de wandelaar zoals een échte grand cru ook pas bij de afdronk al zijn geheimen prijsgeeft’. Benieuwd of de vergelijking opgaat!”

Natuurgeluiden

“Een weg met statige wilgenbomen leidt ons via een oude boomgaard naar de rand van het bos. De rustige picknickplek laten we links liggen, maar er is hier duidelijk ook aan de honden gedacht met een hondenafvalbak. De wandelwegen zijn goed onderhouden en de paaltjes duidelijk bewegwijzerd. De meisjes zijn gecharmeerd door de houten poortjes waar we af en toe door moeten. Hier geen verkeersgeluiden, maar enkel groene hagen, weilanden en boomgaarden. Zalig! We zien buizerds, fazanten en allerlei andere wilde vogels.”

Landschap in Mettekoven

De ene boomgaard is de andere niet

“We lopen van de ene boomgaard naar de andere, maar toch is het landschap altijd anders. Plots zien we de statige Tjenneboom. We zijn zo onder de indruk van de imposante kruin dat we het beeld niet meteen opmerken. Het is Tjenne, ooit beticht van hekserij en daarom levend verbrand. We worden er even stil van. Rondom ons ontvouwt zich een prachtig vergezicht. Nadat we onze ogen de kost hebben gegeven, stappen we gauw verder. Wie weet doolt de geest van Tjenne hier nog rond …

Telkens worden we weer verrast door een ander landschap.

De Romeinse Kassei brengt ons naar alweer een totaal andere omgeving: een loofbos. Als we uit het frisse bos komen, doet de zon heerlijk deugd op onze snoet. Na een smal pad richting vallei, duiken in de verte de eerste huizen terug op. De bewoonde wereld overvalt ons een beetje, al vloeien natuur en dorp mooi in elkaar over. De gezellige bistro op het plein zorgt voor een perfecte afsluiter van de wandeling.

We hebben volop genoten en komen zeker terug. De belofte op het bord is waargemaakt: deze grand cru smaakt naar meer!”

Probeer deze wandelroute

Vanuit Mettekoven wandel je langs de hoogstamboomgaarden van natuurgebied De Knoppel, doorkruis je uitgestrekte heuvellanden en pittoreske kerkdorpjes.

>> Volg de oranje wandellus (4 km) van Geenspot Mettekoven, grand-cru landschap.

Gezin Heers

Uitgetest door ...

De wandeling werd uitgetest door Lucia, partner Guy en dochters Margot en Merel. Hondje Nona is er ook altijd bij. Lucia is afkomstig van Leuven, Guy uit de Kempen, uiteindelijk hebben ze zich mooi op de helft in het Hageland gesetteld. Wandelen is iets wat het gezin graag en vaak doet. Margot neemt dan steevast haar fototoestel mee en maakt reportages voor de familie.