Emma van Emma's Roadmap
Geschreven door Emma
05-09-2023

Wandellus uitgetest: hiken in Terhills, een route vol panoramische vergezichten

Van industriële mijnbouw naar natuurpark: er is in Terhills veel veranderd. Emma − van de populaire reisblog @emmasroadmap − test de paarse lus in het Nationaal Park Hoge Kempen uit. Een tocht van 9,5 kilometer langs prachtige vergezichten en spiegelende wateroppervlakken.

Reusachtig

Ik weet dat ik op de juiste plek ben wanneer ik in de verte een mijnschacht zie opdoemen. Nieuwsgierig knoop ik mijn wandelschoenen dicht en breng ik een bezoek aan het toeristische informatiepunt. Geen betere plek om snel nog wat wandelinfo te verzamelen. Het moment dat ik door de toegangspoort van het Nationaal Park wandel, word ik meteen begroet door twee reusachtige mijnschachten. Daarboven zie ik mensen genieten van het uitzicht. Het vergt wat overtuigingskracht om mijn mama, mijn wandelbuddy, naar boven te krijgen. Niet evident om tot 24 meter hoog te klimmen als je hoogtevrees hebt!

Het moment dat ik door de toegangspoort van het Nationaal Park wandel, word ik begroet door twee reusachtige mijnschachten.

Ik start de wandeling langs rechts en ben achteraf blij met mijn keuze, want zo wandel ik eerst het uitdagendste stuk om daarna op adem te komen op vlak terrein aan de oevers van het water.

Mooiste uitzicht

Voor ik het weet, begint de eerste klim omhoog naar de lange terril. Tijdens het klimmen word ik omringd door dichtbebladerde bomen en krijg ik gezelschap van fluitende vogels. De top van de terril weet mij te betoveren.

Ik onderscheid nog net de twee mijnschachten, de kerktoren van Eisden-Tuinwijk en de enkele minaret van de Tevhid Moskee. Even verderop trakteert het landschap mij op het mooiste uitzicht van de wandeling: het meer van Terhills met op de achtergrond de tweelingterril. Een plaatje om in te kaderen!

Panorama in Terhills

Wat volgt is een afdaling door de bossen en een stukje langs het water vooraleer ik bij de voet van de tweelingterril aankom. Hier wacht een volgende, pittige beklimming, met opnieuw een magnifiek uitzicht over de andere terrils. De tweede helft van de wandeling bestaat uit een vlakke route langs het meer, waar ik bij een van de kleine inhammetjes mijn schoenen uitzwier om te pootjebaden. Daarna is het enkel nog maar genieten van het spiegelende wateroppervlak naast me en de met bos omgeven paden die de lus van de wandeling compleet maken. Hier kan je echt tot rust komen en je weer helemaal opladen in de natuur.

Probeer deze wandelroute

Voor wie houdt van een langere wandeling, vertrekkende van de toegangspoort Terhills, is de paarse route perfect. De lus van 9,5 kilometer biedt het beste van het Nationaal Park Hoge Kempen: denk aan inspirerende vergezichten over het water, schaduwrijke delen over kronkelende paden door het bos en stevige beklimmingen naar de top van de terril

>> Meer info over de paarse route

Emma van de reisblog Emma's Roadmap

Uitgetest door ...

Emma is gebeten door de reismicrobe. Al van jongs af aan legde ze al haar reizen ook al vast met een fotocamera. De stap naar een eigen travelblog was dus zo gemaakt. Op Emma's Roadmap deelt ze al haar ervaringen en avonturen tot in het detail. Met haar uitgebreide omschrijvingen en praktische tips maakt ze het plannen van je volgende vakantie een stuk gemakkelijker.