14-06-2022

Wandellus uitgetest: door zanderige bospaden en langs mysterieuze vennen

Onder een stralende lentezon trekken Sally, haar man Dries, zoon Tobe en dochter Isa naar Oudsbergen. Goedgezind en met een rugzak vol lekkers verkennen ze Duinengordel. Ook het Joekelbos ligt op hun route, een speelbos waar de kinderen zich naar hartenlust kunnen uitleven.

"We parkeren onze wagen bij de parking van Sentower Park. Van daaruit vatten we onze tocht aan. We kiezen voor de gele wandellus, een route van zo’n 11 km. Een stevige wandeling doorheen een divers landschap."

Landschap in wandelgebied Donderslag in Duinengordel

Vleugje magie

"Het pad leidt ons door een bos waar we meteen kennis maken met fleurige citroenvlinders die ons de hele tocht zullen vergezellen. Ze duiken overal op en dat zorgt toch wel voor een vleugje magie. Een tijdje later komen we in een zanderige en heuvelachtige omgeving terecht waar we ook bosmieren en mestkevers ontwaren. Een eind verderop zien we aan de linkerkant van het pad plots nog een grote zandduin die de kinderen maar al te graag beklimmen. Hierop treffen ze een waterpomp aan. Een heerlijke speelplek waar ze voluit kunnen ravotten en met water kliederen. Het blijkt onderdeel uit te maken van het Joekelbos, een plezierig speelbos met leuke klimtuigen en waar ze ook op zoek kunnen naar uit hout gesneden dieren die hier en daar goed verstopt zitten. De bijzonder lange picknicktafel is de ideale plek om met het hele gezin even te verpozen."

Picknickplek aan de Ruiterskuilen in Duinengordel

Idyllische picknickplek

"Daarna stappen we stevig door, want we willen onze belegde broodjes in de idyllische omgeving van het ven Ruiterskuilen opeten. Toeval of niet maar onderweg komen we nog enkele ruiters te paard tegen die net als ons van de mooie omgeving genieten. Eenmaal aangekomen kan ons geluk niet op, want de picknickvlonder op het water blijkt vrij. Terwijl we onze hongerige magen stillen, vliegen er enkele eenden over en worden we even later getrakteerd op een concert van kikkers die zich in het riet verschuilen."

We worden getrakteerd op een concert van kikkers die zich in het riet verschuilen.

"De volgende stopplek is Turfven, waar we de kikkers ook effectief het water zien induiken. Even verderop wijken we van ons pad af en komen we bij het Schaapsven waar we ons neervlijen in het gras. Bij de Blauwe Steen kunnen we ook het typische heidelandschap aanschouwen. We wandelen langs akkers, dreven en boomgaarden terug naar het eindpunt van de wandeling. Als kers op de taart duikt er tussen het gras nog een felgroen kikkertje op dat voor wat vertier bij de kinderen zorgt."

Test deze wandellus zelf uit

Wandel 11 km lang over zanderige bospaden, bovenop de landduin Kijktorenberg, langs mysterieuze vennen en het grote speelbos Joekelbos. Onderweg spot je bosbessen, paarse heide, witte reigers en heikikkers.

Volg de gele wandellus in het wandelgebied Donderslag van Duinengordel

Gezin aan het picknicken aan de Ruiterskuilen in Duinengordel

Uitgetest door ...

De wandeling werd uitgetest door Sally, haar man Dries, zoon Tobe en dochter Isa. Ze zijn woonachtig in Pelt, in een mooie bosachtige omgeving, dichtbij 'Fietsen door de Bomen' in Bosland. Zij is herboriste en veel bezig met de natuur, maar de groene kriebels zitten er bij iedereen in het gezin goed in. Met twee avontuurlijke kinderen nemen ze wel vaker de tijd om te gaan wandelen en de natuur in te trekken.