23-03-2022

Wandellus uitgetest: de neus van Ambiorix achterna

Overal in Tongeren zie je verwijzingen naar de Gallo-Romeinse oorsprong van de ‘eerste stad van België’. Gepassioneerd natuur- en landschapsfotografe Kristine van StudioBenelux ging op ontdekking aan de hand van de rode Mijlpaalroute. Die stond al langer op haar to-dolijstje.

Standbeeld Ambiorix in Tongeren

“De rode Mijlpaalroute start bij het toeristisch infopunt in de mooie Gasthuiskapel. We zetten meteen koers naar de knapste en stoerste man van Tongeren: Ambiorix. Zijn bronzen alter ego staat al jarenlang te pronken op de Grote Markt, waar hij tevreden uitkijkt over ‘zijn stad’. Volg zijn neus en je stapt meteen in de juiste richting van de route. Daar ligt de statige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, een prachtig gotisch kunstwerk dat zelfs op de lijst van Unesco Werelderfgoed prijkt. Hier kun je het miraculeuze Mariabeeld bewonderen dat elke zeven jaar wordt rondgedragen bij de processie van de Kroningsfeesten. Aan de achterzijde van de basiliek vind je het Teseum met haar ondergrondse schatten en het Gallo-Romeins Museum. Stap hier zeker eens binnen als je wil weten hoe de eerste mensen van deze stad leefden.”

De stapstenen met de letter ‘M’ tussen de straatstenen, leiden je door een charmante stad.

Mijlpaalroute Tongeren

Oude stadsomwalling

“Na een korte afdaling kom je terecht in de rust van het begijnhof. Dat ligt nog net binnen de oude stadsomwalling en heeft van die gezellige oude bakstenen die je meteen welkom doen voelen. In het Begijnhofmuseum ontdek je het leven van de begijntjes. Loer zeker eens over het bruggetje, zodat je de oude stadsomwalling en gracht rond het begijnhof kunt bewonderen … Of kom hier later nog eens terug via de blauwe Mijlpaalroute. De verschillende routes sluiten op elkaar aan en zijn dus perfect te combineren.”

Begijnhof Tongeren

Van oud naar nieuw

De Moerenpoort bleef als enige van de zes toegangspoorten intact. Nu doet ze dienst als historisch museum. De 14e-eeuwse toren geeft een mooi uitzicht over het begijnhof en de binnenstad. Van hieruit wandel je een heel eindje verder over de brede boulevard met zicht op de middeleeuwse stadsmuren. De stad aanvallen of veroveren zal met deze muur niet makkelijk geweest zijn!

Uitgewandeld? Geniet dan nog van een 21e-eeuws terrasje op de Grote Markt. En knipoog daarbij gerust nog even naar die knappe, stoere man op zijn sokkel...

Test deze wandellus zelf uit

Je wandelt doorheen de rijke geschiedenis en het intrigerende erfgoed van de stad Tongeren. Met je smartphone scan je de QR-codes voor leuke weetjes. De verschillende routes sluiten naadloos op elkaar aan. 

>> Ga mijlpalen najagen in Tongeren.

Kristine van wandelblog StudioBenelux

Uitgetest door ...

Kristine woont samen met haar gezin in Turnhout en is bouwkundig tekenaar van beroep. In haar vrije tijd schrijft ze verhalen voor haar reis- en wandelblog StudioBenelux. Hiervoor zoekt ze de leukste plekjes, bekend en minder bekend, van België, Nederland en Luxemburg op. Haar fotocamera is tijdens haar trips een vaste metgezel.