Bart Melis van reisblog Vetexbart voor het doorkijkkerkje in Borgloon
Geschreven door Bart Melis
06-09-2022

Wandellus uitgetest: via heuvels en boomgaarden

Wie houdt van glooiende landschappen, adembenemende panorama’s en geurende fruitbomen zit goed in Haspengouw. Reisjournalist Bart van reisblog Vetexbart.be trok richting Borgloon, het historische hart van het Graafschap Loon, voor een prachtige wandeling.

"Voor ik start, ga ik langs bij het toeristisch kantoor in de voormalige Stroopfabriek voor een handige kaart met info over de wandelingen. Hier werd trouwens vroeger − en nu nog steeds − van al het fruit uit de streek stroop gemaakt. Borgloon was dé bakermat van de stroopproductie aan het begin van de vorige eeuw. De wandellussen starten aan de Klappoel, het plein naast het stadhuis dat vroeger werd gebruikt als bleek- en wasplaats. Ik kies voor de oranje route van de Landschapswandeling Grootloon."

Twijfelgrens in Borgloon

Eeuwenoud landschap

“De lus van ongeveer 8,5 kilometer staat garant voor zo’n 2,5 uur aan puur wandelgenot. De imposante burchtheuvel achter de kerk ligt bijna 120 meter boven de zeespiegel en zorgt meteen voor een prachtig en langgerekt uitzicht over de streek. Na de voetgangerstunnel kunnen we kiezen om de route links of rechts verder te zetten. Wij slaan rechtsaf, waardoor we de absolute blikvanger van deze wandeling − het bekende doorkijkkerkje van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh − pas op het einde van ons rondje tegenkomen. Maar niet getreurd! Onderweg worden we − naast de fantastische omgeving − ook nog eens getrakteerd op enkele verrassende kunstwerken zoals de Twijfelgrens van Fred Eerdekens of Landmark Romeinse Villa van Hans Lemmen. Voorzie zeker wat extra tijd om toffe foto’s te maken of gewoon even te mijmeren op een bankje.”

Als Borgloon een dessert was, dan was het ongetwijfeld een smakelijke coupe vers fruit.

Coupe vers fruit

“Het beste dat Borgloon te bieden heeft, komt aan bod tijdens deze wandeling. Zo slenteren we via grotendeels onverharde wegen voorbij akkers en weilanden waar we de koeien zien grazen, maar ook de vele hoogstamboomgaarden met verschillende fruitrassen zijn impressionant en zorgen voor de nodige afwisseling. Misschien kan je − net zoals wij − in de Speelboomgaard ook een kleine picknick voorzien. Hou zeker halt aan de Sint-Servatiuskerk in Grootloon, en geniet van de prachtige ligging en omgeving. Als Borgloon een dessert was, dan was het ongetwijfeld een smakelijke coupe vers fruit. Zo eentje met heerlijke appeltjes, de sappigste peren en zoetste kersen.”

Probeer deze wandelroute

Starten doe je in het centrum van Borgloon. Je hebt de keuze uit vier wandelroutes van 4 km tot 12,5 km. Een golvend landschap met beboste heuveltoppen, akkers en uitgestrekte hoogstamboomgaarden, dat zijn de ingrediënten van deze prachtige landschapswandelingen.

>> Ga op pad door Grootloon

Bart Melis van reisblog Vetexbart voor het doorkijkkerkje in Borgloon

Uitgetest door ...

Bart Melis is de drijvende kracht achter een van de grootste reisblogs van België, Vetexbart.be. Al sinds 2013 deelt hij op dit platform zijn boeiende reisverhalen: van dichtbijvakanties tot roadtrips aan de andere kant van de oceaan.