14-06-2022

Wandellus uitgetest: tien landschappen in één wandeling

Voor haar job als reisjournalist bij Goodbye magazine, trekt Nona naar alle uithoeken van de wereld. Ondertussen heeft ze geleerd dat je het niet altijd te ver moet zoeken. Daarom waagt ze zich aan de rode lus die dwars door de Mechelse Heide slingert.

Panorama Mechelse Heide

"In tegenstelling tot wat je zou denken, ligt de Mechelse Heide niet in de gelijknamige stad, maar wel in Maasmechelen. Het is één van de grootste heidegebieden van ons land en maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Onze verkenningstocht van dit prachtig stukje natuur begint aan de parking van toegangspoort Mechelse Heide. De vele verschillende wegwijzers verraden dat het hier een populaire vertrekplaats is voor wandelaars. Wij kiezen de wandellus van 7,5 km die gemarkeerd is met rode driehoekjes. De zon breekt ondertussen stilletjes door de wolken en het belooft een schitterende zondag ochtend te worden. Let’s go!"

Kleurenpalet

"Het eerste deel wandelen we door bos. Achter iedere bocht verwacht ik de weelderige heide te zien, maar die laat nog even spannend op zich wachten. We stappen verder door het glooiende bos en niet veel later komen de eerste heideplanten piepen. Nog iets verder wandelen we door honderden verschillende tinten groen en bruin, allemaal perfect op elkaar afgestemd. Hier en daar zien we de eerste bloemetjes al moedig ontpoppen. Het is vooral de rode dopheide die nu in kleine bosjes bloeit. In de maanden augustus en september domineert vooral de kleur paars het landschap. Dan staat de struikheide volledig in bloei en wandel je door een purperen zee. Ieder seizoen krijgt de heide haar eigen kleurenpalet, het ene nog mooier dan het andere."

Wandelen in de Mechelse Heide

Oorverdovend stil

"Het leukste aan deze wandeling vind ik de afwisseling onderweg. Een paar meter verder verandert het landschap weer. Zo komen we na een stevige klim opeens aan een zandgroeve. Deze gigantische groeve gevuld met water speelt de hoofdrol in het adembenemende decor. Op een kleine twee uur tijd wandelen we dus door bos, langs heide, over vlonderpadjes, in het zand en naast water. En dat allemaal ver weg van de bewoonde wereld."

Ligt het aan mij of klinken de vogels hier opgewekter en gelukkiger dan elders?

"Ongeveer in de helft van de wandeling valt mij op hoe oorverdovend stil het hier is. Ligt het aan mij of klinken de vogels hier opgewekter en gelukkiger dan elders? Ik voel mij hier alleszins wel vrolijker en zorgelozer, het effect dat Limburg iedere keer op mij heeft. Tot snel Maasmechelen!"

Test deze wandellus zelf uit

Je wandelt 7,5 km door bossen, heide en langs verlaten groeves. Een forse klim wordt steevast beloond met prachtige vergezichten.

>> Volg de rode wandellus door de Mechelse Heide

Nona, reisjournalist bij Goodbye

Uitgetest door ...

De wandeling werd uitgetest door Nona Heremans. Als reisjournalist bij Goodbye trekt ze er regelmatig op uit om de tofste reisinspiratie te delen. Ook in eigen land gaat ze graag op pad om de mooiste parels te ontdekken.