22-08-2023

Paardrijden door de heide van Limburg

Paardenliefhebbers verkennen de heidepracht van Limburg het beste samen met hun paard. Vanaf half augustus staat de heide in volle bloei en dat ongeveer een maand lang. Hét moment om met je paard een dagje (of langer) af te zakken naar deze prachtige regio. Wij testten een route door het glooiende heidegebied van De Teut uit.

Draven langs purperen landschappen

De zon hangt nog laag wanneer we op buitenrit vertrekken. Deze voormiddag staat een korte tocht op de planning. Het belooft een warme dag te worden en we willen nog genieten van de koelte en de rust die de ochtend met zich meebrengt. Op dit uur kom je maar weinig andere mensen tegen.

We vertrekken vanaf de parking aan de Donderslagseweg in Zonhoven. Het brede ruiterpad leidt ons meteen langs de bloeiende heidevelden. We zetten een drafje richting de zon in. Het pad kronkelt licht naar omhoog.

Ruiters te paard door de heide op de Teut in Zonhoven

Boven wacht een prachtig panorama. Aan de ene kant paarse heide, aan de andere kant de imposante, kaarsrechte naaldbomen. Een mooi decor om wat herinneringen op foto vast te leggen. De route gaat verder zuidwaartse waarbij we al een eerste ven passeren. Die kom je in dit gebied wel vaker tegen.

De paarden zijn ondertussen klaar voor wat meer actie. In een schaduwrijk stuk tussen de bomen laten we ze even flink galopperen.

Aangename verkoeling

Wanneer we het bos uitrijden, ligt een grotere waterplas uitnodigend te wachten. We sturen de paarden rustig het verfrissende water in. Hun enthousiasme is duidelijk merkbaar; ze spetteren er duchtig op los.

Paarden in het water in de Teut in Zonhoven

Na deze aangename rustpauze beginnen we aan de tweede helft van de rit. Vanaf hier rijden we met de zon die al best een stuk geklommen is in onze rug. En de temperatuur volgt voelbaar. Gelukkig loopt dit stuk regelmatig door de verkoelende schaduw van de bomen.

Zodra we opnieuw over het mulle zand stappen, weten we dat we aan het laatste stuk van onze tocht aangekomen zijn. We profiteren nog snel van een flinke draf voordat we de paarden op adem laten komen en rustig stappen tot aan de parking.

Dit was een heel geslaagde rit en dat smaakt uiteraard naar meer. Gelukkig maar, want Limburg telt nog heel wat heidegebieden die je te paard kan verkennen.

Paarden in galop in De Teut in Zonhoven

Te paard door de heide van Limburg

De Teut is niet het enige heidegebied dat je kan verkennen. In het noorden van Limburg sluit het ruiter- en menroutenetwerk naadloos aan op dat van Nederland. Ideaal dus om urenlang door het natuurgrenspark De Groote Heide te rijden. Vooral het gebied van Hageven – De Plateaux tussen knooppunten 14 en 17 staat garant voor idyllische heidepracht. Start je tocht aan de Flaming Star Ranch in Hamont-Achel. Wanneer je geen eigen paard mee hebt, kan je op pad gaan met een van hun eigen ervaren paarden.

Niet zo heel ver van het Hageven ligt de Heuvelse Heide, een verborgen heideparel in Lommel, tussen knooppunten 117 en 135. Lommel heeft nog heide op haar grondgebied. In het Kattenbos wisselen heide en naaldbos elkaar af. Je start aan de parking van de Zandstraat. Tussen knooppunt 23 en 130 duikt de heide voor je op.

In Nationaal Park Hoge Kempen, het enige van Vlaanderen, maak je eindeloos lange tochten doorheen zeer diverse natuur. Het ruiter- en menroutenetwerk leidt langs de paarse pracht van de Mechelse Heide en de Kikbeekbron.

Paarden door de heide in de Teut in Zonhoven

Klaar voor een vakantie met je paard in Limburg?

Een absolute must-have voor onderweg is onze ruiterkaart waar het volledige ruiter- en menroutenetwerk op te vinden is. Zo stippel je gemakkelijk je route uit. Boek je vakantie in een van onze paardvriendelijke verblijven en trek er met je paard op uit in de heidegebieden van Limburg.