01-02-2024

3 dagen wandelen in Lanaken

Lanaken is de perfecte vakantiebestemming voor wandelaars. Van hieruit ga je eindeloos op tocht door Nationaal Park Hoge Kempen en RivierPark Maasvallei. Wij helpen je op weg met het plannen van je volgende wandelvakantie.

Dag 1: vergezichten à volonté op de paarse Premiumwandeling

Maar liefst twee wandelingen in Lanaken kregen het label 'Premium-wandeling' van het Deutsche Wanderinstitut. De routes zijn goed bewegwijzerd ter plekke, maar je kan uiteraard ook met een wandelkaart op pad.

De eerste dag wandel je de paarse Premiumwandeling van 11,4 km. Vertrekpunt van de tocht is La Butte aux Bois, een luxe 5-sterren superior hotel met sterrenrestaurant en spa. Volg de paarse bewegwijzering door bossen richting de heidevelden van de Ziepbeekvallei.

Aan de Aspermansvijver strekt een prachtig zicht over het water voor je uit. Al heb je op deze wandeling sowieso geen gebrek aan adembenemende panorama’s.

Tip: in augustus en september staat de heide prachtig in bloei en wandel je door de uitgestrekte, paarse landschappen.

Uitzicht over het landschap in Pietersheim in de winter

Dag 2: op historisch avontuur met de rode Premiumwandeling

Na een goede nachtrust ga je opnieuw op "Premiumwandel". De rode route van 11,4 km start aan de waterburcht van Pietersheim en leidt je over de site van deze 12de-eeuwse waterburcht en het kasteelpark. Via een zwevend looppad ontdek je alle verborgen plekjes van de burcht.

Langs de beukendreven wandel je naar het uitgestrekte Pietersembos. Waar de Asbeek het bos doorkruist, zorgt het nieuw aangelegde plankenpad ervoor dat je voeten droog blijven. De boslounge langs het water nodigt uit tot een welverdiende rustpauze.

Tip: van de paasvakantie tot de herfstvakantie bezoek je de waterburcht gratis en kom je alles te weten over het roemrijke verleden.

Wandelen in Lanaken

Dag 3: van Oud-Rekem naar de Maas

De laatste dag verken je de heel verschillende natuur van het RivierPark Maasvallei. 40 km lang vormt de Maas de natuurlijke grens tussen België en Nederland. Vanuit het Lanakense dorp Oud-Rekem start je op een tocht van 3 tot 15 km, afhankelijk van hoe fit de wandelbenen nog zijn.

De rijke geschiedenis van dit Maasdorp gaat terug tot de middeleeuwen. Vandaag wandel je rond in de authentieke dorpskern langs smalle steegjes en gezellige pleinen. Onderweg passeer je diverse culturele parels zoals de Sint-Pieterskerk, kasteel d'Aspremont-Lynden en de museumapotheek. 

Met de FARO Erfgoedapp til je jouw wandeling naar een hoger niveau. De verhalen komen tot leven via geluids- en tekstfragmenten en video's. Je bepaalt á la carte wat je wilt bekijken, lezen, beluisteren.

Poortgebouw van Oud-Rekem

Niet genoeg aan drie dagen?

Fervente wandelaars die zin hebben in een nog langere wandelvakantie, vertrekt vanuit Lanaken op de National Park TrailOp deze langeafstandswandeling van maar liefst 110 km doorkruis je het volledige Nationale Park Hoge Kempen. In vijf etappes wandel je van toegangspoort naar toegangspoort.

De volledige route is in twee richtingen permanent bewegwijzerd. Er is ook een wandelkaart en voor wie liever met de smartphone navigeert is er de online routeplanner en gpx-file.

Ook in het RivierPark Maasvallei rijg je de kilometers aan elkaar op de langeafstandswandeling. 137 km lang wandel je over de Nederlandse grens heen langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. In 2021 kreeg deze meerdaagse wandeltocht de titel van ‘Beste wandelroute van de Benelux’.

De route is in twee richtingen bewegwijzerd met het logo van RivierPark Maasvallei. Op verschillende plaatsen kun je de route inkorten.

Wandelaars wandelen langs een grenspaal in Rivierpark Maasvallei

Wandelaars, rep je naar Lanaken voor een leuk wandelweekend of een vakantie met honderden kilometers wandelplezier! Ga naar visitlanaken.be/wandelen voor meer informatie.