01-04-2024

Naar Lanaken: de ultieme fietsvakantie

Fietsvakantiegangers zetten best koers naar Lanaken. Met een Nationaal Park en een Landschapspark op fietsafstand maal je vlot ettelijke kilometers door de mooiste natuur. Warm je kuiten alvast op!

Door Nationaal Park Hoge Kempen op twee wielen

In Lanaken start je op een fietstocht doorheen Nationaal Park Hoge Kempen. Verwacht je aan schaduwrijke bossen, uitgestrekte heide, groene heuvels en waterpartijen. Aan toegangspoort Pietersheim, tussen fietsknooppunten 131 en 140, hop je op de fiets voor een tocht die je zelf uitstippelt op het knooppuntennetwerk.

Aanrader om op te nemen in je route is het traject tussen knooppunten 550 en 551. Op nog geen 10 kilometer van het startpunt passeer je de fietsbeleving van ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen.

Heb je geen eigen fiets bij? Op het domein Pietersheim staan huurfietsen voor je klaar.

Fietsen door Nationaal Park Hoge Kempen vanuit Lanaken

Trappen langs de Maas

Aan de oostkant ligt Landschapspark ‘RivierPark Maasvallei’ te wachten. Pal aan knooppunt 58 in het pittoreske dorpje Oud-Rekem begin je aan je tocht. Met de Zuid-Willemsvaart aan je zijde merk je meteen dat water het hoofdthema vormt van je route. Het duurt niet lang of je krijgt de Maas zelf in zicht.

Dankzij het handige knooppuntennetwerk dat ook tot in Nederland doorloopt, steek je naadloos de grens over. Richting het zuiden fiets je zo tot het centrum van Maastricht. Kronkel je meer noordelijker, dan passeer je Maasmechelen als eerste. Steek de Maas over naar Nederland op een veerpontje tussen knooppunt 52 en 17 of tussen 50 en 27.

Wist je dat er twee nieuwe trajecten bijgekomen zijn in 2024? Tussen knooppunt 131 en 558 passeer je Park Uilenspiegel en tussen knooppunt 10 en 11 kom je langs het Nederlandse Zouwdal, gelegen tussen Veldwezelt en Smeermaas.

Fietsen langs de Maas in Lanaken

Langeafstandsfietsen op de internationale Maasfietsroute

Fietsers die enthousiast worden van meerdaagse fietstochten over lange afstanden, zetten best de Maasfietsroute op de bucketlist. Baan je een weg door drie landen, diverse landschappen en culturen. Op deze route volg je 1.050 km lang de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding in Nederland. Geen Maasdorp blijft onbekend.

Klinkt meer dan 1.000 km je toch nog net iets te ambitieus? Fiets alleen het Limburgse deel op de Vlaamse Icoonfietsroute langs de Maas.

Dorst onderweg?

In een fietscafé kom je even op adem komen en vul je je energieniveau aan met een lekker hapje en drankje. Bekijk alle fietsvriendelijke cafés in Lanaken en neem er zeker eentje op in je route.

Fietsen in Lanaken
© David Samyn i.o.v. Fietsvakanties in Vlaanderen

 

Helemaal opgewarmd voor een fietsvakantie in Lanaken? Kom nog meer te weten over wat je kan zien en doen op de website van Visit Lanaken.