01-06-2024

3 dagen fietsen en wandelen langs de hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen

Fietsen en wandelen langs de eindeloze bossen, uitgestrekte heidelandschappen en glooiende duinen. In het Nationaal Park Hoge Kempen ben je ongetwijfeld 3 dagen zoet. Daarom stippelden de Rangers van het grootste Nationaal Park van België 2 wandelroutes en 2 fietsroutes uit langs de hoogtepunten. Dit alles gebundeld in een mooi 3-daags arrangement. Ontdek welke routes jij absoluut niet mag missen tijdens dit fiets- en wandelavontuur.

Dag 1: Wandeling Bergerven of Vallei van de Kikbeek

Hou je van de stilte? Trek dan door het stiltegebied van Bergerven en de vallei van de Bosbeek. Deze wandeling van 15 km doorkruist het ultieme gebied om vogels te spotten of tussen de Gallowayrunderen & Konikpaarden te wandelen. Het meer van Bergerven wordt omringd door verrassende hellingen en de typische Limburgse dennenbossen. Bovendien heeft de Bosbeek het zuiverste water van Vlaanderen en vind je hier unieke planten- en diersoorten.

Zijn vergezichten en uitgestrekte meren meer jouw ding? Zet dan koers richting de Vallei van de Kikbeek. Tijdens een wandeling van 7 km aanschouw je het grootste heidelandschap en talloze meren als een ware mozaïek. Bovendien zie je met heel wat geluk een Noors fjordenpaard.

Vallei van de kikbeek

Dag 2: Fietstocht met hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen

Op dag twee staat er een prachtige fietstocht van 45 km op de planning die je laat kennismaken met de hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Je start vlakbij je hotel aan het Visitor Center in Terhills. Verdiep je nog even in de mijngeschiedenis tijdens de beklimming van de mijnschacht, voordat je je op je zadel installeert.

Daarna ontdek je al fietsend de bekroonde tuinwijken van Eisden, het Mechelse bos, ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen, de Vallei van Ziepbeek, Kattevennen, de Mijncité van Waterschei tot het tijd is om de fiets aan de kant te zetten voor een kleine wandeling in het Thorpark. Hier beklim je de top van de Klaverberg.

Tip: pik de zonsondergang mee vanop de terril en geniet van het mooiste panorama van Vlaanderen, op 3 km wandelen van het Visitor Center in Terhills.

zonsondergang Terhills

Zin om na deze fietstocht helemaal tot rust te komen? Sluit de dag dan af bij Wellness Elaisa.

Dag 3: Wandeling in de Duinengordel of fietstocht door de Maasvallei

Dag drie laten we de dennenbossen, meren en heide achter ons en maken we kennis met een nieuw landschap: de Duinengordel. De wandeling van 10 km vertrekt bij de historische site van de Commanderij van Gruitrode en baant zicht een weg doorheen loofbomen, zandvlaktes en duinen. Onderweg spot je trouwens de Oudsberg, de hoogste duin van België.

Duinengordel

Meer zin om je benen los te gooien op de fiets? Kies dan voor een boeiende fietsroute van 50km in de Maasvallei. Je trapt langs Konikpaarden in Negenoord, de Maasplassen, wijngaarden, kastelen en hoeves. Met de (gratis) veerpontjes steek je de Maas over en wissel je natuurgebieden af met gezellige dorpjes en steden zoals Maaseik. Een beetje dorst gekregen van al dat fietsen? Breng dan een bezoekje aan de wijnproeverij Huize Timmermans.

Maasvallei

Deze 3-daagse wordt aangeboden als volledig arrangement. Alle informatie hierover vind je op de website van Nationaal Park Hoge Kempen.