01-06-2024

5x zorgeloos genieten in Zutendaal met het hele gezin

Zutendaal, ook wel bekend als het groene snoepje van Vlaanderen, heeft zijn bijnaam niet gestolen. In de prachtige en stille bosrijke omgeving kom je helemaal tot rust en versmelt je met de natuur. Laat je verwonderen door bijzondere fauna en flora van wilde bloemen en geruisloos wildlife. Zutendaal heeft talloze troeven om er samen met het gezin eens even helemaal tussenuit te glippen. Ontdek ze hier!

Betoverend Blotevoetenpad

Eén met de natuur worden, hoe doe je dat beter dan met je blote voeten de aarde verkennen. Grassprietjes die kriebelen tussen je tenen, stenen die zachtjes je voeten masseren en kabbelende beekjes die je huid verfrissen op een warme lente- of zomerdag. Tijdens een drie kilometer lang parcours doorheen het Nationaal Park Hoge Kempen in Zutendaal kan je al je zintuigen hier volledig aan blootstellen.

Schop die schoenen uit en laat je prikkelen door zand, modder, water, leem, gras, houtsnippers en stenen. Klauter over obstakels, geniet van het prachtige uitzicht vanop de 18 meter hoge houten uitkijktoren en houd even halt op de gloednieuwe Jommekestoren. Zie hoe ijverig de bijen van Lieteberg aan het werk zijn rond de bijenkasten. Bovendien kan je achteraf genieten van een lekker ijsje of traditioneel Limburgs stukje vlaai. Ben jij je veters al aan het losmaken voor het Blotevoetenpad?

Blotevoetenpad

Duik in de fascinerende wereld van bijen, vlinders en andere kriebelbeestjes

In het Insectenmuseum van Lieteberg maak je kennis met insecten: ontdek de wandelende takken, daag een vlo uit voor een wedstrijdje hoogspringen en volg de eindeloze route van een mierenstraat. Duik in de wereld van talloze kriebelende beestjes en ontdek wat zij allemaal voor ons betekenen.

In de Vlinderschatkamer van Lieteberg kom je alles te weten over dagvlinders in Vlaanderen, dé ambassadeurs van onze biodiversiteit. Trek daarna de bloemrijke Vlindertuin in en ga op zoek naar vlindereitjes, rupsen en poppen. Bij zonnig weer wordt het nog specialer: dan fladderen prachtige inheemse vlinders om je heen. Hou je camera in de aanslag!

Insecten museum

Zot van spelen: het klauterbos en de recreatiezone Blookberg

Naar hartenlust ravotten en klimmen kan je in het Klauterbos. Hoe stevig sta jij op een boomstronk? Test je evenwicht op een uitdagend parcours, opgebouwd uit natuurlijke elementen.

Nog niet uitgespeeld? Trek naar de recreatiezone Blookberg, een nieuwe autovrije speelzone. Hier vind je plezier voor elke leeftijd. Ontdek er de kleuterzandbak met speeltoestellen, een uitdagend hindernissenparcours en dé eyecatcher: een grote toren met glijbaan.

Voor nog meer avontuur is er een kabelbaan, een taludglijbaan, een skateterrein en voetbalkooi. Moe van al dat ravotten? Laat je verleiden tot een terrasje of een picknick op de uitnodigende graszones. Of misschien wel een spelletje petanque!

Recreatiezone Blookberg

Op avontuur in het recreatiedomein Papendaalheide

De Papendaalse Plas, jaren geleden ontstaan door ontginning van grind en zand, nu een hotspot voor echte zeil- en windsurfliefhebbers. Maar niet enkel op het water is het zalig vertoeven, ook rondom de plas ontdek je bijzondere plekjes.

Heerlijk picknicken aan de oever op een houten vlonder, vissen in één van de verscholen uithoekjes van de plas, avontuurlijk mountainbiken door het groene gebied van Papendaalheide of je uitleven op het BMX-pumptrack.

Voor de stoere kids met rusteloze wandelbenen: pik de Rode Lietebergwandeling mee en passeer de Hesselsberg en het erkende stiltegebied Zwarteput. Deze wandeling is 10 km lang.

Papendaalheide

Zutendaal, Groenste Snoepje van Vlaanderen én Fietsgemeente!

Geniet van de groene natuurlandschappen met je voeten op de pedalen. In Zutendaal kan je namelijk heerlijk fietsen. Zelfs midden in het centrum krijg jij voorrang dankzij de rode fietsring. Bovendien ontdek je tal van leuke belevingsplekken via de fietskooppunten. Zo vind je op slechts enkele pedaaltrappen van het Zutendaalse centrum de monumentale brug van ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen.

Tip: Neem zelf je fiets mee of huur er eentje bij Bezoekerscentrum Lieteberg of bij één van de fietshandelaars.

Fietsen in Zutendaal

Voor meer info over deze topactiviteiten, ga naar de website van Lieteberg.