01-10-2023

Een dag vol fietsavontuur in De Wijers

Omring jezelf met water en beleef een spetterende dag in De Wijers. Van fietsen door grote waterpartijen tot zweven boven vijverlandschappen. Fervente fietsers voelen zich als een vis in het water in De Wijers.

10u00 // Abdij van Herkenrode  

Ga jij watertanden van een prachtige fietsroute van 30 kilometer dwars door het betoverende vijvergebied De Wijers? Dan is de indrukwekkende Abdij van Herkenrode - ooit de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden - de ideale startplek voor jouw fietsavontuur naar het ‘land van 1001 vijvers’. Flaneer door de prachtige abdijsite, breng een bezoek aan het boeiende belevingscentrum en verwen je zintuigen in de kleurrijke kruidentuin. Dorstig naar meer? Geniet op het terras van verkwikkend drankje en je bent klaar om op jouw fiets te springen.  

Abdijsite Herkenrode in Hasselt

13u00 // Uitkijktoren De Wijers 

Terwijl je je een weg baant door het hart van De Wijers, hou je best halt bij de 15 meter hoge uitkijktoren en de kijkhutten in natuurgebied Wijvenheide. Had jij al gezien dat deze toren op een vis lijkt die uit het water springt? Je ziet nog veel meer vanaf de top van de toren die te midden van het vijverlandschap opduikt. Laat je verrassen door een sierlijk schouwspel van watervogels, riet en glinsterende vijvers. Tip: neem een verrekijker mee in je fietstas zodat je vanuit de kijkhutten vogels van dichtbij kan spotten zonder ze te storen. Zo kan jij ongestoord genieten van het kabbelend en fluitend natuurdecor.  

Uitzicht over de natuur van De Wijers

16u00 // ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk 

Vanaf de uitkijktoren, het hoogste punt op de route, zet je jouw fietstocht verder naar het hoogtepunt van je dag in De Wijers: de iconische fietsbeleving ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk. Hier trap je 200 meter lang dwars door de vijvers van Bokrijk, nabij het Openluchtmuseum. Zwanen en andere nieuwsgierige kwakers begroeten je op ooghoogte terwijl je rustig over het water beweegt. Als de natte landschappen nog niet voor voldoende verfrissing zorgden, kan je de dag afsluiten met een ‘tsjing’ bij Domein Kiewit.   

'Fietsen door het Water' in Bokrijk

Wil je nog meer ondergedompeld worden in De Wijers? Met de fietskaart De Wijers ga je op pad met vijf uitgestippelde fietslussen. De kaart is verkrijgbaar via dewijers.be of bij de toeristische dienst.  

Goesting in een dagje De Wijers? Check dewijers.be voor meer inspiratie!