04-09-2023

5x stedelijk fietsen

Wie al trappend een stad verkent, beleeft meer. Fiets langs historische gevels, begroet de gastvrije inwoners, snuif de geur op van kraakverse groenten en ambachtelijke broden tijdens de wekelijkse markt, bewonder erfgoed en kunst onderweg én het leukst van alles? Om de hoek ligt altijd wel een brasserie voor die welverdiende rustpauze.

1. De Groenmarkt in Sint-Truiden

De nieuwste eyecatcher op de Groenmarkt is huisnummer 64. Het opvallende pand met daktuin is versierd met azulejos-tegels waarop illustraties van de PCC-kippen van Koen Vanmechelen pronken. Enkele levende exemplaren pikken in het rond op het grasveld achter de abdijtoren. Tsjingen op het Cosmowing-project op het gelijkvloers? Wees er als de kippen bij! Vanop de Groenmarkt heb je zicht op de drie kenmerkende torens van Sint-Truiden: de abdijtoren, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Oude stadhuis. Tijdens de wekelijkse zaterdagmarkt maken de dansende fonteinen op dit plein plaats voor bloemen en planten.

Waar? Aan knooppunt 135.

Fietsroutes: Fietsen langs tumuli, Fruitige landschappen met pit en Appels met peren vergelijken

De Groenmarkt in Sint-Truiden

2. De Grote Markt van Tongeren

Op de Grote Markt kijkt Ambiorix op naar zijn 55 meter hoge overbuur: de eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek. Ben je nog lang niet uitgetrapt? Klim 300 treden omhoog, duik in de geschiedenis en beloon jezelf met een machtig uitzicht over het Tongerse landschap. Tussen beide iconen in schittert het vernieuwde Stadhuis als nooit tevoren. Op donderdag is de Grote Markt de setting voor de wekelijkse markt.

Waar? Tussen knooppunten 111 en 107.

Fietsroutes: In en rond de oudste stad van het land en Kasteeldomeinen en Romeinen

Markt in Tongeren

3. be-MINE in Beringen

Voor uitzichtpunten, rustplaatsen en mijnverhalen zit je op het juiste (kool)spoor. Verken de mijnsite van Beringen via het belevingsvolle traject het Kolenspoor. Dat is exact dezelfde weg die de trein aflegde van de kolenwasserij naar de kolenhaven, maar dan met een ander transport: fietsen maar! Je fietst langs de historische gebouwen en schachtbokken van be-MINE. Op het terras van het Mijnmuseum proef je van een fris Koolputtersbiertje.

Waar? Tussen knooppunten 503 en 341.

Fietsroutes: Van mijnschacht naar natuurpracht en Actueel mijnverleden

be-MINE Beringen

4. Vennestraat in Genk

Tijdens deze fietstocht geef je jouw ogen de kost, goeie kost. In de Vennestraat serveren ze de wereld op je bord: van Turkse supermarkt over Italiaanse speciaalzaak tot Grieks restaurant. Ook de Tuin van Betty, indrukwekkende graffitimuren en de BioMarkt op zaterdag maakt het dé straat van de zintuigen.

Waar? Aan knooppunt 73.

Fietsroutes: Kijken naar het verleden en de toekomst en Fietsen door het water en fietsen door de heide

Vennestraat Genk

5. De Markt van Maaseik

Neem net zoals de gebroeders Van Eyck plaats op het historische marktplein van Maaseik en verpoos met koffie en knapkoek bij de sfeervolle zaakjes omringd door lindebomen. Kom eens loeren in de oudste privéapotheek van België in Maaslandse stijl: een tijdscapsule naar de 18e en 19e eeuw. Op woensdagochtend is het gezellig rondkuieren op de wekelijkse markt.

Waar? Tussen knooppunten 24 en 25.

Fietsroutes: Grensoverschrijdend fietsen langs de Maas, Waar de Maas baas is en Van het witte stadje tot Maaslandse renaissance

Markt van Maaseik