10-03-2023

5x trappen langs kunstige fietsknooppunten

Limburg weet sowieso te bekoren met schilderachtige landschappen. Maar ken je deze vijf meesterwerken op het fietsroutenetwerk al? Zet koers richting deze fietsknooppunten om je fietstocht te combineren met kunst.

1. #inconcreto in Hoeselt

Landschapskunst als doordenker. “Je hoofd is concreet maar je geest is abstract”, vertelt kunstenaar Frits Jeuris. Dit vertaalt hij in #inconcreto, een betonnen hoofd met uitzichtpunt, in het weidse landschap van Hoeselt. Hier ben je met je hoofd in de wolken. Beklim het hoofd voor een nog beter zicht op de omgeving.

Waar? Tussen knooppunt 123 en 519.

De fietsroutes Kasteeldomeinen en Romeinen en Fietsen langs erfgoed en kastelen passeren aan #inconcreto.

Fietsen langs het kunstwerk #inconcreto van Frits Jeuris in Hoeselt

2. Time Capsule in Borgloon

Het is lente! Dus kruip uit je ‘schelp’ en spring op je fiets. In Borgloon spot je de reusachtige torenschelp van natuurkunstenaar Will Beckers. De schelp is gevestigd in een schelpenlaag, want 30 miljoen jaar geleden kwam de zee helemaal tot hier. Met een beetje fantasie hoor je ze nog. Sea you there!

Waar? Tussen knooppunt 152 en 136.

De fietsroutes Fietsen door het Haspengouws terroir en Van fruit tot stroop passeren aan Time Capsule.

Kunstwerk Time Capsule van Will Beckers tussen fietsknooppunt 152 en 136 in Borgloon

3. Zicht op Zee in Genk

Trap richting het Emile Van Dorenmuseum in Genk en reflecteer over de relatie tussen landschap en kunst. De spiegelconstructie ‘ZICHT OP ZEE’ omwikkelt de voormalige kunstenaarswoning 'Le Coin Perdu'. De vier meter hoge installatie weerkaatst elk jaargetij, waardoor het als een schilderij is dat met de seizoenen verandert. Wat een knap (spiegel)beeld!

Waar? Tussen knooppunt 509 en 250.

De fietsroutes Het kloppend hart van de Hoge Kempen, Kijken naar het verleden en de toekomst en Fietsen door het water en fietsen door de heide passeren aan Zicht op Zee.

De spiegelconstructie Zicht op Zee rond de kunstenaarswoning Le Coin Perdu van Emile van Doren in Genk

4. Het Stille Uitzicht in Hasselt

Hoe ver is eindeloos? Ontdek ‘Het Stille Uitzicht’ van kunstenaar Hans Op de Beeck op de Abdijsite Herkenrode in Hasselt. Wandel het mysterieuze blok binnen, laat je blik verdwalen in een optische illusie en beleef het fictieve, overstroomde natuurlandschap als een échte wereld. Een uitzicht waar je stil van wordt.

Waar? Tussen knooppunt 237 en 94.

De fietsroutes Kunstig fietsen in de groene rand, Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers en Fiets door het waterlandschap van De Wijers passeren aan Het Stille Uitzicht.

Kunstwerk Het Stille Uitricht van Hans Op de Beeck op de Abdijsite Herkenrode in Hasselt

5. Tree of Life in Lanaken

In het gehucht Herbricht staat een zes meter hoge levensboom van de Amerikaanse kunstenaar Mark Dion. Op de takken poseren dieren zoals de oeroude ammoniet, de wolharige mammoet en de eigentijdse blauwe reiger. Samen vertellen ze het verleden, het heden en de toekomst van het Maaslandschap en de tweestrijd tussen de eeuwige Maas en het uitdovende Herbricht.

Waar? Tussen knooppunt 559 en 53.

De fietsroute Door het mooiste dorp en magisch Maastricht passeert aan Tree of Life.

Kunstwerk Tree of Life van Mark Dion in het gehucht Herbricht in Lanaken