01-07-2023

Op fietstrip met de kids

Samen fietsen langs de natuurlijke schoonheid van het Limburgse landschap klinkt heerlijk. Maar het wordt nog leuker als er onderweg wat bijzonders valt te zien of doen! Hier lijsten we enkele fietstochten speciaal voor gezinnen op. We beloven dat jullie lol gaan trappen!

1. Bijzondere fietsbelevingen in Limburg

Het Limburgse fietsroutenetwerk op zich is al top, maar met onze unieke fietsbelevingen gaan we nog een trapje verder! Deze unieke extra’s gelegen op het fietsroutenetwerk geven je een wel heel bijzondere kijk op natuurplekjes waar je anders misschien zomaar voorbij zou fietsen. Met 'Fietsen door het Water' in Bokrijk, 'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland en 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen, wordt jullie fietstrip een onvergetelijke ervaring.

Samen 'Fietsen door het Water' in Bokrijk

2. Fietsen door de maïs

Welkom bij de Magische Merelhoeve in Beringen! Een geweldige plek voor jonge avonturiers, gelegen tussen fietsknooppunten 319 en 523. Je fietst dwarst door de maïsvelden op een licht hellende route. Het pad is breed genoeg om ook met een (elektrische) bakfiets te doen. Je fietst wel over akkergrond, dus na een regenachtige periode is het parcours het best te overwinnen met een mountainbike. Na je geweldige rit kun je ontspannen in het fietscafé, waar je een verfrissend drankje kunt drinken. Het is hier a-maïs-ing!

3. Fietszoektocht 'Graven van Loon' in Borgloon

Bereid je voor op een episch avontuur in het graafschap Loon! De prins-bisschop van Luik dreigt ons land aan te vallen, en het is aan jou, de uitverkorenen, om het graafschap te redden. Durf jij de uitdaging aan? Tijdens deze spannende fietstocht van ongeveer 25 km wachten er verschillende opdrachten op je, die je moet volbrengen om de ultieme veldslag te winnen. Start je avontuur bij het toeristisch onthaal in de Stroopfabriek, waar je gratis de bijbehorende brochure kunt ophalen.

4. Lumennekesroute in Lummen

Verken Lummen al trappend op de Lumennekesroute, speciaal ontworpen voor gezinnen! De tocht is 19 km, dus ook voor kinderen haalbaar. Er valt onderweg zoveel moois te ontdekken. Zo haal je verse aardbeien uit de automaat, kijk je naar de diertjes van de kinderboerderij en ravotten kinderen op de speeltuin. De fietskaart kan je gratis downloaden.

5. Fietszoektocht in Ham

Doe mee aan de fotozoektocht en ontdek hoe leuk fietsen kan zijn! Deze zomer kun je meedoen aan een fietszoektocht door Ham. Download het invulformulier of haal het op bij het VrijeTijdsPunt in de bibliotheek. Nadat je de zoektocht van 21 km hebt voltooid, lever je jouw formulier in. Degenen met de minste fouten en het beste antwoord op de schiftingsvraag winnen geweldige prijzen! Doe mee en maak kans op een fantastische beloning voor je inzet en avontuurlijkheid!

Samen met het gezin op fietszoektocht in Ham

6. Heksenfietstocht in As

Stap op je fiets en doe mee met de betoverende heksenfietstocht 'Nina naar de heksenschool'! Dit magische prentenboekavontuur neemt je mee op een lus van 10 km door het prachtige landelijke As, langs de knooppunten van het fietsroutenetwerk. Onderweg kom je 8 bijzondere stopplaatsen tegen, waar op grote borden waar prachtige illustraties het verhaal verder vertellen. Elke stop biedt ook een leuke uitdaging. Ben je nieuwsgierig? Scan de QR-code en luister naar een boeiend verhaal dat tot leven komt. Starten doe je aan Schuttenbergstraat 2 in As, laat het avontuur beginnen!

7. Kindvriendelijke fietsroute in Nationaal Park Bosland

Ontdek de perfecte fietstocht voor avontuurlijke kinderen! Nationaal Park Bosland heeft een route op jouw maat bedacht. Deze 19 km lange tocht biedt de ideale balans tussen fietsplezier en leuke stops. Start aan de Soeverein in Lommel en volg de blauwe bordjes. Langs de route vind je twee picknickbanken en het betoverende speelbos van de Lommelse Sahara. Ideaal om even te  pauzeren, terwijl de kinderen zich vermaken met het Zeno Zandloopkever-spel en ravotten tussen de verborgen speelelementen. Verderop, langs het kanaal, kunnen ze zelfs naar passerende boten kijken terwijl jullie in het zonnetje fietsen.

samen fietsen door Bosland

8. Fietszoektocht Opitter - Tongerlo

Stap op je fiets en ga mee op avontuur door de betoverende regio van Bree! Deze spannende fietszoektocht van ongeveer 10km laat je de allerleukste plekjes ontdekken. Aan de hand van deze leuke opdrachten onderweg leer je meer over de rijke watergeschiedenis van de authentieke dorpjes Opitter en Tongerlo. Ook zin om mee te doen? Je kan de informatiebrochure downloaden of een exemplaar ophalen bij Toerisme Bree.

9. Toeren tussen tumuli

Ontdek de mysterieuze wereld van de oude Romeinen in Gingelom vanop de fiets! Hier vind je een verbazingwekkende verzameling van zes grote grafheuvels, genaamd tumuli, die dienden als laatste rustplaats voor rijke villabewoners. Tussen de fietsknooppunten 510, 511, 192, 280 en 281 liggen de 'Twee Tommen', de 'Drie Tommen' en de indrukwekkende 'Avernassetom'. Deze laatste is maar liefst 7,8m hoog en heeft een diameter van 23m, waardoor het een van de grootste grafheuvels van Haspengouw is. Stap op je fiets en ontdek deze bijzondere plekken vol spannende geschiedenis. Een avontuur dat je niet wilt missen!

de tumuli in Gingelom

Extra tip: Railbike Limburg en Waterfietsen

Misschien niet helemaal fietsen, maar we geven het toch graag even mee: een onvergetelijk railbike avontuur! Verken de prachtige natuur van Haspengouw met je gezin langs het traject van Munsterbilzen naar Gellik. Het 6 km lange parcours doet je genieten van  adembenemende landschappen. Of wat dacht je van Fietsen OP het water?! Dat kan met de waterfietsen van Leopark. Een tochtje trappen op het kanaal naar Beverlo is de ideale manier om de prachtige natuur in Leopoldsburg vanuit een ander perspectief te bekijken.

Plan zelf je fietstocht langs gekozen punten dankzij onze handige fietsrouteplanner! Spontaan zin in een fietstochtje maar heb geen fietsen bij de hand? Zoek een fietsverhuurpunt in je buurt en laat die wielen maar draaien.