01-08-2022

Budgetvriendelijke uitstapjes met het gezin

In Limburg zijn er een massa leuke activiteiten voor het hele gezin waarvoor je niet (diep) in je buidel moet tasten. Wij delen graag onze tips voor budgetvriendelijk plezier. Want vreugde hoort niets te kosten! Behalve misschien een ijsje.

Openluchtspeeltuin Bokrijk

Als je er deze zomervakantie nog niet bent geweest, moet je in deze laatste weken echt tijd maken voor een dagje Bokrijk!. Verken het Openluchtmuseum op eigen houtje of met een van de vijf museumbelevingen: de Bokrijkroute, de Living History-acteurs, de Bruegelgame, de Sixties en de Vakmanschapsroute. In de atelierschuren steken de kinderen zelf de handen uit de mouwen en bakken ze hun eigen brood of maken ze een vogelvoederkastje.

Een bezoek aan Bokrijk in Genk is de ultieme zomeruitstap!

Schatten van Vlieg in Alden Biesen: Ruik je rijk!

Heb jij een echte speurNEUS? Ben je nieuwsgeurig naar de schat? Laat jij de anderen wel eens graag een poepje ruiken? Hol dan snel je neus achterna richting Alden Biesen, want ook dit jaar is de mooie Landcommanderij het decor voor een zomerzoektocht van Schatten van Vlieg! Ruik jij wat ik ruik? Waag je aan het leuke geocache parcours en volg een spoor van bijzonder bizarre geuren. Laat de schat niet aan je neus voorbijgaan!

Fietszoektocht Graven van Loon

Help! Het graafschap Loon wordt bedreigd door het leger van de prins-bisschop van Luik! De deelnemers aan de fietszoektocht zijn uitverkoren door Graaf Diederik van Heinsberg om zijn geliefde Loon van de ondergang te redden. Spring op je stalen ros en strijd mee in de epische veldslag om de Burchtheuvel! Slaag jij erin om de verschillende opdrachten netjes uit te voeren en het verhaal tot een goed einde te brengen? Dan win jij misschien wel een mand voor heerlijke streekproducten! Start je 25 km lange heldentocht aan het toeristisch onthaal in de stroopfabriek, waar je ook de begeleidende kaart gratis kan afhalen.

Welwezenzoektocht

Heb jij al gehoord van de wonderbaarlijke Welwezens? Het zijn kleine, fruitige, vreemde wezens die hun intrek genomen hebben in de Bottelarij in Ulbeek. Als je ze wil zien, kan je er best in geloven. Want ze zijn onzichtbaar voor wie hun bestaan ontkent! Ze tonen zich enkel aan de weldenkende bezoekers van de Bottelarij. Tijdens de Welwezenzoektocht word je met een verhaal ingeleid in de belevingsroute. Zodra je de luikjes opent, zit je in het wereldje van de Welwezens! Al spelenderwijs leren jong en iets minder jong spelenderwijs allerlei nieuwtjes over fruit en het platteland. Na afloop plof je gezellig neer in het restaurant van de Bottelarij voor wonderbaarlijke Welwezenhapjes!

Zodra je in de stroopfabriek de luikjes opent, zit je in het wereldje van de Welwezens!

Emma en Otis gezinswandeling

Deze gezinswandeling staat in het teken van Emma, Otis en hun hondje Botje, de hoofdpersonages in het bijzonder mooie kinderboek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ van Liesbet Slegers. Kleuters en hun ouders maken op een speelse manier kennis met archeologie aan de hand van acht opdrachten. Bij het startpunt krijgt elke deelnemer een rugzakje van Emma en Otis met allerhande spulletjes die nodig zijn bij de opdrachten. Breng je de zoektocht tot een goed einde?  Dan mag je een leuke beloning gaan afhalen bij Toerisme Tongeren!

De crash van Kolonel Knots

Oh nee, Kolonel Knots is met zijn straaljager tussen de bomen gecrasht! Help jij Saar en Nytro om hem terug te vinden? Ga op een spannende speurtocht door de bossen van Kleine-Brogel en bevrijdt de Kolonel. Korte beentjes kunnen kiezen voor de tocht van 2,3 km, wat meer getrainde benen stappen de lange route van 7,2 km. Starten doen jullie aan de Schutterij op de Oude Weyerstraat. Denk aan een gsm, pen en papier. Veel succes!

Een gezinsuitstapje naar de Breugelhoeve in Peer is een absolute aanrader.

Breugelhoeve

Een gezinsuitstapje naar de Breugelhoeve in Peer is een absolute aanrader. De kinderen kunnen zich naar hartlust uitleven op de avontuurlijke speeltuin en op de waterspeeltoestellen. Ontmoet in de Knuffelboerderij allerlei boeiende, speelse dieren zoals hangbuikzwijntjes, dwerggeiten, cavia’s, konijnen, kippen en kleine pony’s. Ontdek welke konijntjes het liefste knuffelen, wat er op het menu staat van zwijntjes Babs, Piggy en Basiel en zie met je eigen ogen hoe behendig  de dwerggeitjes zijn in klimmen! In de drukke zomermaanden kan je op weekend- en feestdagen van 13 tot 15 uur onder begeleiding knuffelen met de dieren. Of ga de Boerentoer op! Tijdens deze interactieve wandeling met iPad neemt boer Frits jullie mee op een spannende speurtocht door het prachtige domein van Breugelhoeve.

Familiespeurtocht Maaseik

Maaseik staat dit jaar helemaal in het teken van Harlindis en Relindis. Tijdens de familiespeurtocht gaan jullie samen op zoektocht door Aldeneik. Vinden jullie de verstopte figuren? De wandeling leidt jullie langs de mooiste getuigen van het rijke verleden van Aldeneik. Voor én door jong en oud: na een warme inleiding door Frieda Van Wijck volgen boeiende luisterfragmenten met woordkunst, geschreven en ingesproken door de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Tijdens de familiespeurtocht in Maaseik gaan jullie samen op zoektocht door Aldeneik.

Nationaal Park Bosland

Nationaal Park Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Hier zijn kinderen de baas. Ga op Expeditie doorheen de Sahara of ga op een avontuurlijke wandeling in het Pijnven. Daarnaast zijn er maar liefst 4 schatten verborgen waar ze naar op zoek kunnen gaan tijdens 4 verschillende speurtochten. In het gebied van In den Brand zitten reuzeninsecten, mieren zo groot als een hond, en in het Kattenbos torenen de vlinders boven je uit.

Help Koning Leeuw om zijn schat terug te vinden in het bos van de Lommelse Sahara!

De schat van Koning Leeuw

Ken jij Koning Leeuw? Hij woont in een heel groot kasteel, heel diep in het bos. Maar in dat bos wonen ook draken, rovers en slechte tovenaars die al jarenlang de koninklijke schat proberen te stelen. Op een dag lukt het Ivor de draak om de kist met al de juwelen en gouden munten weg te kapen. Ben jij moedig genoeg om Koning Leeuw te helpen en zijn schat terug te halen van draak Ivor? Je staat er niet alleen voor, in het bos wonen ook nog een heleboel dieren die je maar wat graag helpen! De prachtige omgeving van de Sahara en Blekerheide maakt deze wandeling meer dan de moeite voor elke leeftijd.

Avonturenberg

Op de Avonturenberg op be-MINE in Beringen kun je klauteren, klimmen en ontdekken op de oude mijnterril. Via een bos van 1.600 palen bereik je via trappen, touwenparcours, klimconstructies, kruiptunnels en wandelpaden de top van de terril. Het erfgoedpad leidt je van het ene uitzichtpunt naar het andere. Boven kan je uitblazen op het verzonken kolenplein en genieten van de rust en het uitzicht.

Ga mee op ontdekking rond de site van be-MINE in Beringen samen met Pierewiet!

Op speurtocht met Pierewiet de kanariepiet

Zou je graag de mooie plekjes op en rond be-MINE ontdekken? Pierewiet de kanariepiet neemt jullie graag mee op speurtocht! Tijdens de wandeling schotelt hij het hele gezin allerhande leuke weetjes voor en daagt hij jullie uit met toffe doe- en zoekopdrachten. Brengen jullie deze tot een goed einde? Wie weet zit er wel een verrassing in ... tsjilp tsjilp! Deze wandeling is ongeveer vier kilometer en prima geschikt voor kinderen tot 12 jaar en ook toegankelijk voor rolstoelen en buggy's.

Domein Pietersheim

Domein Pietersheim is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op de groene wandelroute wandel je door bossen, over een beukendreef en langs een okkernotenboomgaard. Blikvanger is de Waterburcht. Op het platform in het poortgebouw genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. Kleine ridders kunnen in de burcht op verkenning gaan. Alle opdrachten uit het spelboekje uitgevoerd? Dan krijg je een gepersonaliseerde oorkonde. Iets verderop wachten de dieren van de kinderboerderij. Gezellig kuieren tussen de dieren en pony’s en geitjes knuffelen in de Knuffelweide. Voor veel kinderen het hoogtepunt van de wandeling. De speeltuin van de kinderboerderij werd volledig gerenoveerd. Hier ravotten kinderen op gloednieuwe speeltuigen. Tijdens zonnige dagen is de waterpartij een ware uitnodiging voor lekker plensplezier.

Voor een leuke daguitstap trek je naar Pietersheim in Lanaken.

Domein Bovy

Gezelligheid troef, ook op het zonovergoten terras van Domein Bovy! Het uitgestrekte wandelpark is bijna net zo vijverrijk als de Wijers en dankzij het vlonderpad makkelijk wandelbaar. Hou onderweg je ogen open voor Martin de IJsvogel die overal durft op te duiken! Ravotten in de natuur mag overal, maar uiteraard ook op de speeltuin. Schuilt er een dierenliefhebber in één van jullie? De ezel, schapen, geitjes en varkens van Bovy willen je graag ontmoeten!

het wandelpark van domein Bovy biedt alles voor een geweldige daguitstap met het gezin!

Blueberry Fields

In de vallei van de Zwarte Beek vind je de plantages van Blueberry Fields. Al meer dan twintig jaar groeien hier de heerlijkste blauwe bessen midden in het groen! Snoep ze zo uit je hand of smul ervan in een waaier aan lekkernijen zoals taart, ijs, confituur en sap. Verken het domein te voet en bewandel één van de drie educatieve routes tussen de plantages, langs stromende beekjes en eeuwenoude eiken. De beekwandeling (geel) is een 850 meter lang en is ook toegankelijk voor rolstoel en buggy. De bomenwandeling (groen) telt 1700 stappen of een ruime kilometer in afstand. Bes op de taart is de bosbessenwandeling (blauw) van twee kilometer. Kom na afloop zeker even pauzeren in het fietscafé.

op Blueberry Fields in Beringen geniet je met al je zintuigen van de heerlijke blauwe bessen!