23-10-2023

Wat doen in de herfstvakantie?

De herfstvakantie van 2023 is er! Weet je nog niet heel goed wat te doen met de (klein)kinderen? Met deze tips vul je iedere dag met de allerleukste activiteiten. Laat de weersvoorspellingen je niet tegenhouden.

Avondvuur

Herfstavonden zijn net wat vuriger in Limburg! Van maandag 30 oktober tot vrijdag 3 november vormt het Molenvijverpark in Genk opnieuw het decor voor Vurige Vijvers! Op een wandeling van ongeveer 1 uur sta je versteld bij de talrijke licht- en vuurinstallaties. Schemerland betovert met een magische, feeërieke sfeer, terwijl het er in Vuurland volkser aan toegaat. Na je tocht bekom je in het Vuurdorp met iets lekkers.

Parkeer je wagen gratis aan de Limburghal en volg de lichtroute tot aan Vurige Vijvers. Deze route is voor kinderen extra leuk met het Vurig Zoekspel. Los onderweg de woordpuzzel op voor een leuke verrassing.

Op 2 november licht het centrum van Genk nog meer op tijdens de Vurige donderdag. Een warme avond met lekker eten, vurige sfeerverlichting, ambiance en livemuziek.

Het kasteelpark van Leut staat op 3 en 4 november in vuur en vlam tijdens MaasMaanvuur. Laat je betoveren door de indrukwekkende vuurinstallaties en -shows van nationale en internationale artiesten.

4 november staat Genk in het teken van Sint-Martinus, patroonheilige van de stad. Om 18u trekt de stoet door de straten van het centrum met vuurrijk spektakel en verlichte praalwagens. Een uur later zal aan het Molenvijverpark het feest losbarsten met een vuurshow, het aansteken van de brandstapel en geluidsarm vuurwerk.

Museummomenten

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren heeft weer een bijzondere tentoonstelling in huis gehaald. Weg met het typische beeld van witte, marmeren beelden, in De oudheid in kleur ontdek je dat al die beelden prachtig, kleurrijk beschilderd waren. Kinderen tussen 7 en 12 jaar volgen de audiotour op maat. Tijdens de herfstvakantie nemen ze deel aan een creatief atelier waarbij ze een eigen ontwerp op een marmeren tabletje maken. Het kunstwerk mag uiteraard mee naar huis.

Ga op pad door het magisch universum van Gneistan in C-mine Genk. Bereid je voor op een fabelachtig en magisch parcours boven én onder de grond vol indrukwekkende installaties, muziek, animatiefilms, videokunst, figurentheater en geluidskunst!

5 november gaat de laatste Mijnzondag van 2023 door in het Mijnmuseum van Beringen. Mis dit moment om de historische gebouwen van de mijnsite te bezoeken niet, want hierna blijven ze dicht tot volgend voorjaar.

Herfstwandelen

Knisperende bladeren onder je voeten, kleurige landschappen, een herfstzonnetje, trek er tijdens de vakantie op uit voor een deugddoende herfstwandeling.

Ga mee op stap met heksje Hocus Pocus Docus en help haar om de ingrediënten voor een slijmerige snottebellensoep te verzamelen. Onderweg vertelt ze je enkele spannende verhalen over de gekke avonturen van de heksen van Borgloon. Durf je na de wandeling proeven van de soep? Heksje Hocus Pocus Docus gaat op pad op 31 oktober en 2 november.

Een Ranger van het Nationaal Park Hoge Kempen neemt je op 31 oktober mee door de kleurrijke natuur van de Mechelse Heide. Op de Indian Summer wandeling krijg je uitleg over de veranderende natuur terwijl de kinderen bladeren en bosvruchten verzamelen.

Voor nog meer wandelplezier, ga naar onze blog over herfstwandelingen.

Griezelen voor Halloween

In Plopsa Indoor Hasselt beleef je samen met Piet Piraat een griezelleuk avontuur tijdens de Halloweenshow. Op 31 oktober is het pretpark ook nog later open zodat je nog langer kan genieten van de verschillende attracties.

In de herfstvakantie gaan kinderen op Halloweenspeurtocht met Kerel en Merel. Zij willen voor Halloween een heksenfeestje organiseren en zoeken door het magische Doolbos naar de ingrediënten voor de heksensoep. De gratis tocht start aan Kasteelbrouwerij Ter Dolen en is 2 km lang.

In Halen beleef je een griezelig gezellige filmnamiddag. Houd je klaar met de noodzakelijke popcorn voor de film ‘ParaNorman’. Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. In de voormiddag speelt ‘Flits en het magisch huis’ voor de jongere kinderen.

Nog meer griezelen? Neem een kijkje in onze blog over Halloween in Limburg. Als je durft natuurlijk!

Halloween in Limburg

Welkom Sinterklaas

De verjaardag van Sinterklaas vieren we pas volgende maand, maar hij komt al in de herfstvakantie aan in Limburg.

4 november arriveert de Sint met de pakjesboot aan de Kanaalkom in Hasselt. Hierna trekt hij samen met zijn paard en pieten naar het Sintplein waar hij op zijn troon de tijd heeft om foto’s te maken met alle brave kindjes.

Een dag later, op zondag 5 november verwelkomen we Sinterklaas op Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. Zijn pieten delen flink wat snoepgoed uit. Wees erbij!

Vanaf 30 oktober kan je de hele vakantie lang op Sintzoektocht in het centrum van Bilzen. Kan jij alle figuren van het Sintpaleis vinden en ontdekken wat hun favoriete zoetigheid is? Dan maak je kans op leuke prijzen. Deze zoektocht is geschikt voor kinderen tot 14 jaar.

Extra tip: voor de durvers

Op vrijdag 3 november spring je met een spectaculaire deathride van de Eisdense schachtbok. Boven geniet je enkele tellen van het spectaculaire uitzicht op het Nationaal Park Hoge Kempen voordat je – al dan niet met angstzweet – 24 meter naar beneden glijdt. Dit is een niet te missen en eenmalig event! Alles gebeurt veilig onder begeleiding van militairen van Defensie.