12-10-2020

Wat doen in de herfstvakantie?

Papa met kinderen wandelen in het bos van Bokrijk in de herfst

Omwille van corona zijn we genoodzaakt even de pauzeknop in te drukken. De herfstvakantie zal er dan ook anders uitzien. Maar elke dag binnen zitten is zeker niet beter voor je gezondheid. Kies daarom dit jaar voor de natuur! In Limburg is er ruimte zat om je vakantiedagen te vullen met leuke en veilige activiteiten. 

1. Historisch wandelen in Bokrijk

Het Openluchtmuseum is momenteel opengesteld als gratis museumwandelpark. Via een vaste route van een tweetal uur wandel je doorheen het museum. Vergeet zeker je mondmasker niet mee te nemen. Deze zijn verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar in binnenruimtes. Buiten is het mondmasker niet verplicht zolang de veiligheidsafstand gerespecteerd kan worden.

kinderen kijken naar schapen in bokrijk

2. Stilte en muziek in het Klankenbos

Rondwandelen in het Klankenbos in Pelt is een zeer bijzondere ervaring. Tussen de bomen vind je een unieke verzameling aan klankkunstwerken. Je komt ook te weten hoe je muziek maakt met de natuur, bijvoorbeeld met een grassprietje of een dennenappel. Kinderen amuseren zich tijdens het gratis bosspel Tandroor. Het bos is altijd vrij te bezoeken.

Kunstwerk in het Klankenbos in Pelt

3. Een flinke boswandeling

Haal eens een frisse neus en maak een flinke wandeling in het bos. Net zoals de bomen in de herfst kom je helemaal tot rust. Dit is zelfs iets wat je kan doen op een dag met minder goed weer. Dan kruip je 's avonds gewoon lekker op de zetel met een dekentje en een kop warme chocolademelk.

Twee meisjes spelen in het speelbos van Bosland

4. Kunst in de open ruimte

Als we de musea niet kunnen bezoeken dan wordt de open ruimte ons kunstkabinet. Maar goed dat wij onze landschappen opsmukten met prachtige kunstwerken. Maak in Borgloon een wandeling met PIT en passeer onder andere het doorkijkkerkje. Verdwaal in het Labyrinth van de C-mine of kom meer te weten over het verhaal achter de Helmen in Halen.

kunst in de open ruimte pit memento

5. Crossen op een mountainbike

Limburg is door de prachtige natuur en het afwisselende landschap een droom voor mountainbikers. In het Nationaal Park cross je door de bossen terwijl je in de Duinengordel door het mulle zand trapt. Of je nu een beginner bent of al wat MTB-kilometers in de benen hebt, op de Limburgse mountainbikenetwerken is iedereen welkom. Jong én oud!

papa's en zonen mountainbiken in duinengordel

6. Wandeltocht voor gevorderden

Ben jij wel te vinden voor een meerdaagse wandeltocht over grotendeels onverharde paden? Dan is deze herfstvakantie misschien wel hét moment om een langeafstandswandeling te maken. Even uitwaaien en helemaal tot rust komen in de natuur. In Limburg vind je vier wandelroutes over lange afstand. Ook leuk: Expeditie Bilzen. Dat zijn drie pop-up langeafstandswandelingen goed voor gemiddeld 25 km wandelplezier.

zonsondergang landschap rivierpark maasvallei

7. Op paddenstoelenjacht

Ga tijdens je boswandeling opzoek naar paddenstoelen om je natuurbeleving extra leuk en leerrijk te maken. Met de digitale paddenstoelenpluk van Natuurpunt kom je er zo achter of jij al klaar bent voor je zwambrevet. 

paddenstoel