De herfstvakantie van 2022 staat voor de deur. Weet je nog niet heel goed wat te doen met de kinderen? Met deze tips voor het hele gezin vul je iedere dag met de allerleukste activiteiten.

Kind met herfstblad

1. Op herfstsafari in Hasselt

Op deze safari kom je onderweg geen giraffen tegen. En de kans dat je een leeuw spot is zeer klein. Maar wedden dat je kind dit absoluut niet erg vindt en zich stevig amuseert? In domein Kiewit staat Mieke de natuurgids je op te wachten voor een wandeling door het bos in herfstjas.

De natuur is in het najaar als een schatkist met blaadjes die geel, rood en bruin kleuren, paddenstoelen in verschillende vormen en maten en een zoektocht naar eikels, beukennootjes, kastanjes, …

Deze gratis activiteit gaat door op woensdag 2 november en is geschikt voor gezinnen met kinderen vanaf 4 jaar.

Energie die nog overblijft na de wandeling kan eruit gespeeld worden in het speelbos, waar kinderen in de weer gaan met takken en bladeren, of in de speeltuin aan taverne Koe-vert. Smullen van pannenkoeken, een croque uit het vuistje of een stuk Limburgse vlaai maakt de namiddag af.

Schrijf je in voor de SNUIT herfstsafari

2. Bilzen Mysteries

Erfgoed leuk en interessant maken voor kinderen. Daar zijn ze in Alden Biesen super in geslaagd met Bilzen Mysteries. Met twee belevingen op het kasteeldomein heb je dubbel zoveel plezier. Nu we in het seizoen zitten waarin de avond iedere dag wat vroeger valt, is ‘Het Verhaal’* weer een haalbare kaart voor kinderen. Deze interactieve tocht vol beeld, klank en lichteffecten is namelijk het meest magisch in het (schemer)donker. Met een tablet in de hand en Jan Decleir als virtuele gids wordt een geschiedenisles een pak leuker.

* Deze activiteit is permanent afgelopen.

Overdag is Alden Biesen een crime scene. In ‘Het Complot’ gaan speurders vanaf ongeveer 8 jaar op zoek naar de dader van een bizar ongeval. Verschillende aanwijzingen, raadsels en dwaalsporen leiden uiteindelijk naar de ontknoping. Dankzij de twee versies van het spel - eentje eenvoudig, de ander al wat geavanceerder – kunnen ook tieners de uitdaging aangaan.

Tijdens de herfstvakantie is Bilzen Mysteries iedere dag open.

Reserveer een ticket voor Bilzen Mysteries

Landcommanderij Alden Biesen tijdens Bilzen Mysteries

3. De intocht van Sinterklaas in Hasselt

Op 5 november arriveert de Sint en zijn gevolg met de boot in Hasselt. Brave kinderen kunnen hem gaan begroeten aan de Kanaalkom. Vandaaruit vertrekt een stoet vol vreugde en plezier door de binnenstad met als eindstation het stadhuis. In het gezellige Sinterklaasdorp krijgen de kinderen eindelijk waarop ze gewacht hebben: snoep en lekkers en nog meer snoep!

Zorg dat je klaarstaat om 13u30 om de Sint te begroeten.

Deze dag is nog maar het begin, want de goedheiligman verblijft een hele maand in Hasselt. Breng hem een bezoek in het Huis van Sinterklaas.

Een bezoek aan Sinterklaas is gratis en moet je niet op voorhand reserveren. Kom gewoon langs tijdens de openingsuren.

Wees erbij wanneer de Sint komt

4. Workshop ‘Stenen vertellen’ in Genk

Kinderen zijn vaak echte verzamelaars. Trots tonen ze hun schatten die ze gevonden hebben. De herfst is daarvoor een dankbaar seizoen: bladeren, kastanjes, eikeltjes, … Je vindt ze nu in overvloed. Ook mooie stenen zijn dikwijls gekoesterde vondsten.

Workshop voor kinderen over stenen in Kattevennen Genk

Heb jij een fervente stenenverzamelaar in huis? Dan is de workshop ‘Stenen vertellen’ in Kattevennen de perfecte activiteit. Met een loep en een keienkaart leert jouw kind alles over het ontstaan van stenen.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen. Is de workshop volzet? Niet getreurd. In Kattevennen kan je ook een wandeling langs het Stenenpad maken.

Schrijf je in voor de workshop

In Kattevennen vul je trouwens zo een volledige dag. De Cosmodrome verwelkomt kinderen vanaf 3 jaar voor een reis door de ruimte. Lekker binnen, dus geen ontgoochelde gezichten bij slecht weer. Schijnt het zonnetje toch? Dan staat er een rondje minigolf en een wandelroute langs Stokkenmannen op het menu. In brasserie De Krater rijg je voor- en namiddag aan elkaar.

Bekijk het aanbod van Kattevennen

5. Magie in ’t bos

“Een tocht door het donker, dididididie. We zijn toch niet bang …” En er is ook helemaal geen reden om bang te zijn. Geen griezeltoestanden, maar een gezellige avondwandeling met een sprookjesachtige toets. Op een wandelroute van ongeveer 2 km stap je door de Hamse bossen. Kaarsen en lampjes verlichten je weg en hier en daar houd je halt voor een vuurshow, een ontmoeting met een mysterieus figuur en de taferelen vol klank en licht. Na de wandeling verwarm je je in de Bosbar aan een winters hapje en drankje.

Je kan de magie in het bos voelen van 28 oktober t.e.m. 6 november. Je start met de wandeling in tijdsloten van een halfuur tussen 17u30 en 22u.

Koop je tickets voor Magie in ’t bos

6. C-mine expeditie

In Genk ga je op expeditie onder de grond. Een halve eeuw geleden haalden mijnwerkers op deze plek nog steenkool uit de bodem, nu vertellen ze op C-mine hun verhaal op een heel interessante manier. Levensechte verhalen, animaties en special effects houden de aandacht van ieder gezinslid vast. Het hoogtepunt – letterlijk – is de beklimming van de schachtbok. Zestig meter boven de grond heb je een fenomenaal zicht over Genk en omgeving. Kortere beentjes die zoveel trappen moeilijk of eng vinden, kunnen al stoppen en genieten op 15m hoogte.

Ben je op pad met koters tussen 6 en 12 jaar, dan kan je er ook voor kiezen om de ondergrondse gangen van C-mine Expeditie te ontdekken met het familiespel ‘Waar is Cyriel de krekel?’. Het doel van de zoektocht is aangenaam eenvoudig: zoek uit wie Cyriel de krekel is en wat die in de mijn van Winterslag uitspookt.

Zowel voor de expeditie als voor het gezinsspel reserveer je op voorhand jouw tickets. Deze activiteit kan je iedere dag van de herfstvakantie doen, behalve op maandag.

Reserveer tickets voor C-mine expeditie

Gezin in C-mine expeditie Genk

7. MaasMaanvuur

In het weekend van 5 en 6 november lichten de terrils van Maasmechelen op door het vuur. Geen rampzalige natuurbrand, maar nationale en internationale vuurshows op en rond de terril zorgen voor een uniek schouwspel. Laat je verrassen door vuurspuwers, vuurjongleurs, vuurdansers, … Kortom, do not try this at home, maar kom in het laatste weekend van de vakantie gewoon genieten van ware vlammenkunstenaars.

Tickets kunnen enkel online aangekocht worden. De optredens vinden op beide dagen tussen 18u en 22u plaats.

Reserveer jouw plek voor MaasMaanvuur

Kinderen op een reuzenstoel in Reuzenland Sint-Truiden

8. Welkom in Reuzenland

In Sint-Truiden lopen al sinds jaar en dag fruitreuzen rond. Zij bewaken de fruitbomen van Haspengouw. In Reuzenland gaat de hele familie op wandelzoektocht door de Cicindriavallei om de reuzen te kunnen zien. Onderweg kom je de reuzenstoelen tegen. Vind het geheime symbool, scan de QR-code en *poef* de reuzen tonen zich. Wanneer je iedereen gevonden hebt, wacht er een verrassing.

De wandelroute is 5,7 km en ter plekke bewegwijzerd. Je kan de tocht ook inkorten naar 2,9 km. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone met QR-code scanner.

Kom meer te weten over Reuzenland

9. Belevingsexpo Kleurboel in Herkenrode

In Herkenrode stap je een wereld vol kleur, avontuur en beleving binnen tijdens de expo ‘Kleurboel’. Het is niet de bedoeling dat je alleen maar kijkt naar de mooiste tekeningen uit prentenboekideeën, je mag ze ook helemaal zelf beleven: word circusdirecteur, speel met dozen die geen gewone dozen zijn en kijk hoe ver jouw zelfgemaakte vliegtuigje zweeft.

Deze activiteit is gericht op jongere kinderen van 3 tot 8 jaar. Tijdens de herfstvakantie is de expo iedere dag te bezoeken tussen 10u en 17u.

Nu je toch op de abdijsite van Herkenrode bent, kan je maar beter ten volle genieten van deze bijzondere, historische locatie aan de rand van Hasselt. Kinderen verkennen het domein en de geschiedenis ervan via verschillende zoektochten op maat van hun leeftijd. Zo gaan heel kleine avonturiers op pad met de eenhoorn en lossen speurders in hun tienerjaren de moord in de abdij op. Zeker de moeite waard om het volledige gezinsaanbod te bekijken.

Bestel je tickets voor Kleurboel

10. Een Mijnzondag in Beringen

Pik in de herfstvakantie de allerlaatste Mijnzondag van het jaar mee. Op deze speciale zondag mag je in het Mijnmuseum van Beringen iets meer dan op alle andere dagen. Samen met de gids -vaak en ex-mijnwerker - dwaal je door de historische gebouwen van de mijnsite die normaal voor het publiek gesloten zijn. De douches waar mijnwerkers het zwarte stof van zich af wasten, de ruimte waar ze hun zuurverdiende centen kregen en nog zoveel meer. Aangevuld met verhalen uit eerste hand is dit een authentieke en sfeervolle beleving.

De laatste Mijnzondag is op 6 november. Rondleidingen starten om 11u, 13u en 15u en duren 2 uur.

Laat weten dat je komt

Vul je uitstap naar de mijnsite van Beringen aan met de beklimming van de mijnterril. Ouders gaan met de trap; kinderen banen zich op de Avonturenberg een weg naar boven.

Mijnzondag in het Mijnmuseum Beringen

11. Op zaklampentocht in de kerk

De Museumkerk van Munsterbilzen blijft op 5 november uitzonderlijk ook ’s avonds open. Neem deel aan de rondleiding en vergeet zeker je zaklamp niet. In het schijnsel van al die lampen krijgen de glasramen, schilderijen en meubelstukken in de kerk een bijzondere aanblik. Durf je zelfs een kijkje te nemen in het boomstamgraf? Inderdaad, deze overledene werd begraven in een uitgeholde boomstam.

De rondleiding start om 19u en duurt ongeveer een uurtje. Het museumbezoek is gratis, maar schrijf je wel even op voorhand in.

Schrijf je in voor de zaklampentocht

12. Ketnet Halloween in Plopsa Indoor Hasselt

Tijdens de herfstvakantie staat Piet Piraat jou op te wachten in Plopsa Indoor Hasselt voor een griezelig leuk avontuur. Met de stoerste piraat van de zeven zeeën aan je zijde durf je alles aan; zelfs een ritje in de doldwaze Wickie Coaster. Het volledige pretpark zit in een Halloweenjasje met overal pompoenen, spinnenwebben en enge figuren.

Plopsa Indoor Hasselt is in de herfstvakantie iedere dag open van 10u tot 17u30. Piet Piraat is tijdens de weekdagen aanwezig.

Reserveer jouw tickets voor Halloween in Plopsa Indoor

13. Word een Junior Ranger van het Nationaal Park

Samen met een echte Ranger gaan kinderen op pad door de unieke natuur van Terhills in het Nationaal Park Hoge Kempen. Na de uitgebreide uitleg over de planten en dieren die ze onderweg tegenkomen, is jouw kind op het einde van de tocht een ware Junior Ranger. Heb je een natuurliefhebber thuis zitten, dan is deze woensdagnamiddagactiviteit zeker een uitstap die je op de kalender wilt zetten.

Junior Ranger in Nationaal Park Hoge Kempen

De wandeling begint om 14u en duurt 2 uur. Je kind kan gratis deelnemen, maar je dient hem of haar wel in te schrijven.

Deze Ranger-wandeling is kids only, maar (groot)ouders hoeven zich ondertussen niet te vervelen. Vanuit de toegangspoort van Terhills vertrekken diverse wandelroutes door het Nationaal Park. Houd er wel rekening mee dat het met de beklimming van de terrils stevige staptochten zijn. Het uitzicht op de top maakt het echter de moeite waard.

Schrijf je kleine Ranger in