23-06-2022

Wat te doen in Haspengouw met de kinderen?

Op zoek naar inspiratie om je kinderen deze zomer niet voor een scherm te laten vegeteren? Kom naar Haspengouw en ga samen op wandel, op ontdekking, op avontuur! Hieronder geven we graag enkele tips voor een verrukkelijke uitstap naar de fruitstreek van Limburg!

Het prachtige landschap van Haspengouw is het ontdekken meer dan waard, ook voor kinderen.

Het prachtige landschap van Haspengouw is het ontdekken meer dan waard, ook voor kinderen! Vraag het maar eens aan Bas Das. Met het boekje Op stap met Bas Das wordt wandelen in deze mooie regio voor iedere leeftijd een waar plezier. Je vindt er de meest boeiende wandelingen voor kinderen, geselecteerd uit de tien Greenspots. Elke wandeltocht heeft een thema waaronder ridders & kastelen of in het spoor van fruit, en bevat opdrachten voor onderweg, maar ook spelletjes en DOE-dingen voor thuis of op school. Op die manier leren je kinderen samen met jou op een speelse manier over het landschap, haar bewoners en de geschiedenis van Haspengouw. Of ga op pad met Emma en Otis. Bij deze gezinswandeling hoort het boekje Emma en Otis vinden een muntje, dat speciaal voor de Archeologiedagen 2022 werd gemaakt. Breng je de zoektocht tot een goed einde?  Dan mag je een leuke beloning gaan afhalen bij Toerisme Tongeren!

Verken je de streek graag op een originele manier? Wat dacht je van een gepimpte kruiwagen! Bij de Alfonsinehoeve kan je naast een heerlijk ambachtelijk hoeve-ijsje ook terecht voor een krui’wandeling. Deze luxe-uitvoering van de kruiwagen is uitgerust met een zachte bodem van jute en stro en extra kussens voor totaal comfort. Weinig zin om je kroost de Haspengouwse hellingen op te duwen? Er is ook een gemotoriseerde kruiwagen! Bestel een heerlijke picknick voor onderweg en jullie daguitstap kan niet meer stuk.

Met een heerlijke picknick kan jullie daguitstap niet meer stuk.

Tussen het groen en de vijvers in het Hemelspark kunnen je kinderen zich heerlijk uitleven, in bomen klimmen, hutten bouwen en al spelend de natuur ontdekken. Ga mee op avontuur, of vlij neer in het gras of op één van de banken en geniet van de rust. Klinkt als een perfecte zomernamiddag, toch? Via het Hemelspark kan je makkelijk naar het Verborgen Moois Bellevuebos, één van de grootste bossen van Haspengouw! Verken de fraaie omgeving met één van de uitgestippelde routes en maak kennis met de vele inwoners van het bos. Bevindt er zich een dierenvriend in je gezelschap? Een bezoekje aan de dieren van biobeleefboerderij Alverberg is de omweg zeker waard!

Tussen het groen en de vijvers in het Hemelspark kunnen je kinderen zich heerlijk uitleven.

Fruitsnoepertjes neem je mee op Fruitqueeste door het natuurgebied rond de wachtbekken van de Cicindria. Tijdens een korte wandeling ga je op zoek naar bijzondere vogelkistjes. Onder elk kistje staat een letter. Vinden jullie aan de hand van de antwoorden het gezonde woord? Haal je beloning af op de dienst Toerisme! Ook de kaart van de wandeling (2,9 km) is hier verkrijgbaar. Hebben jullie zin om het fruitige landschap op een unieke manier te ontdekken? De authentieke 2 pk’s van Route38 nemen je in de zomer mee langs drie uitgestippelde routes, met de Familieroute op maat van het hele gezin. Een uitstap vol plezier en nostalgie voor jong en oud!

Het Haspengouwse landschap is overladen met fruit.

Het Haspengouwse landschap is overladen met fruit. Lekker uit het vuistje, maar ook verwerkt tot heerlijke streekproducten. In belevingscentrum De Stroopfabriek krijg je een rondleiding in de gerestaureerde stroopfabriek en ben je getuige van het hele proces. Ga zeker ook eens langs in de streekproductenshop! Ook bij PIPO krijg je een kijkje achter de schermen van biologische appel- peren- en kersenteelt tot het maken van sap, confituur en siroop. Een letterlijk hoogtepunt beleef je bovenop het 80 meter hoge groendak van het waterreservoir. Al dit lokale lekkers – en meer - proef je bij De Bottelarij. Hier krijg je het hartelijk Haspengouw in je glas en op je bord. Maak de kinderen blij met een lekkere pannenkoek met ijs of een stuk van oma’s taart, terwijl jij geniet van smakelijk streekbier.

Ga zeker langs bij één van de streekproductenwinkels voor overheerlijke vruchtensappen, confituren en meer!

Even helemaal uitgewandeld? Bij LAGO Sint-Truiden Bloesembad verwelkomt Mascotte Ollie de octopus je met acht open armen voor een fantastische dag in een subtropisch zwemparadijs. In het gezellige Rest-eau-café worden zelfs de meest kieskeurige buikjes gevuld! Dat laatste restje energie kunnen ze kwijt op de buitenspeeltuin en in de binnenspeelzone. Hou je het liever droog? Wat dacht je van een reis door de tijd in het Gallo-Romeins museum! Beleef de permanente tentoonstelling Van neanderthaler tot Gallo-Romein samen met je kinderen op een speelse manier met de kijktocht. Er is een boekje voor beginnende speurneusjes en één voor meer ervaren detectives. Kom na afloop even langs het onthaal voor een leuke beloning. Aspirant-rechercheurs kunnen hun hart ook ophalen met Bilzen Mysteries. Waag je aan Het Complot, een interactieve speurtocht voor elke leeftijd!

Haspengouw, da’s amusement en avontuur in 100% natuur!