08-07-2022

Wat te doen bij een hittegolf?

Een hittegolf, de ene zucht en steunt bij de gedachte alleen al, terwijl de andere reikhalzend uitkijkt naar de heetste zomerdagen. Met deze verfrissende tips houd je het hoofd koel

Neem een duik in het water

De ultieme – en dus niet echt verrassende - tip als het op verkoeling aankomt, is om het vasteland achter je te laten en een plons te nemen in heerlijk fris water. In de Aqua Garden van het Terhills Resort in Maasmechelen lijkt het zelfs alsof je je op een of ander tropisch eiland bevindt met een prachtig vergezicht wanneer je ronddobbert in de infinity pool. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er een kinderbad dat minder diep is. Nagenieten doe je in de beachbar met nacho’s en een cocktail. Tenzij je nog naar huis moet met de auto, dan neem je best een homemade ice tea.

Aqua Garden in Terhills Resort

In hetzelfde Maasmechelen ligt het natuurzwembad van de Kikmolen. De mooie zwemvijver van 2,7 ha met twee spectaculaire waterglijbanen en een speeltuin op de oever is in de maanden juli en augustus geopend. Peuters en kleuters spelen veilig aan de rand van het water waar het maar 30 cm diep is. Op de ligweide kan je bakken en braden in de zon, al raden we aan om tijdens een hittegolf vooral de schaduw van de bomen op te zoeken.

Voelen de kinderen zich lamlendig door de hitte? In het waterparadijs van Wilhelm Tell in Oudsbergen schud je de warmte van je af in een groot buitenzwembad met glijbaan, golfslagbad en snelstromende rivier. Niets zo leuk als elkaar natspetteren in de waterspeeltuin of met het waterkanon. Naast het buitenbad – let op, ouders - ligt een ruime zonneweide en meerdere terrassen waar je kunt verpozen met een hap en een drank.

LAGO Sint-Truiden Bloesembad combineert de klassieke elementen van een subtropisch zwembad met enkele nieuwe, unieke activiteiten waardoor de uitstap voor iedereen in het gezin leuk wordt gevonden. Nadat je 10 keer door de wildwaterbaan bent geweest, dein je mee op de golven in het golfslagbad. Op de dubbele glijbaan race je met twee tegelijk richting het water. Wie komt als eerste uit de buis? Op de bandenglijbaan glijd je – uiteraard op een band – door een tunnel met muziek en verrassingseffecten. Met een VR-bril op je neus wordt de tocht nog avontuurlijker. In het wellness-gedeelte dobber je ontspannen in het eerste zoutbad van Limburg.

Nog meer zwemplezier vind je in het overzicht van de Limburgse zwembaden en -vijvers.

Vaar op het water

Wissel een dagje in het water af met een dagje óp het water. Het verkoelende effect blijft, maar dan zonder de rimpelige huid. Wist je trouwens dat je in Limburg kan kajakken? Op de Maas bijvoorbeeld. Bij Kajak Maasland Lanaken helpen ze je graag op weg voor een dagje zorgeloos genieten. Met de kajak of kano of zelfs een raft vaar je van Smeermaas tot Kotem. Hoe je dan van Kotem tot Smeermaas geraakt? Om het uur rijdt er een bus speciaal heen en weer om jou naar het vertrekpunt te brengen. En heb je niet gedacht een waterdichte zak om je spullen mee het water op te nemen? Bij Kajak Maasland wel! Kortom, je hoeft je nergens druk om te maken.

Kajakken op de Maas met Kajak Maasland

Ook op het kanaal van Beverlo kan je kajakken. Ander water, maar dezelfde behulpzame service door Leopark in Leopoldsburg. Hier glijd je rustig over de brede waterloop zonder grote stroomverschillen. Start en aankomst op dezelfde plek. Suppen en waterfietsen kan je hier ook uitproberen.

In Kinrooi zit je 100% goed wanneer je verkoeling wilt zoeken. Met de StilSloep hoef je zelfs niet actief aan de slag. Je laat je gewoon meevoeren op het water door het elektrische bootje. Op één sloep kunnen tot 8 personen mee, ideaal om met de familie te doen. Er zijn verschillende vaarroutes waarbij je met de langste route zelfs kan aanmeren in het mooie Nederlandse dorpje Thorn. Het aanbod van vaartuigen bij Sailcenter Limburg is duizelingwekkend. Gelukkig kan je de keuzestress snel achter je laten op hetzelfde moment dat je de steiger achter je laat. Suppen, waterfietsen, kano’s, sloepen, zeilboten, motorboten, … alles wat drijft, ligt er voor je klaar. Op het Treibgut vlot is zelfs een kampeerhut voorzien zodat je kan overnachten op het water.

Ga de grotten in

Om helemaal weg te vluchten van de verzengende hitte, ga je best ondergronds. In de Grotten van Kanne is de temperatuur constant draaglijk. Op de rondleiding kom je in anderhalf uur alles te weten over deze authentieke en indrukwekkende kalksteengroeve. Sinds de 14de eeuw werd de kalksteen in de ondergrond gewonnen voor de bouw van huizen, boerderijen, kerken en kathedralen. Zo ontstonden uitgebreide gangenstelsels waar je nu nog door kan dwalen. Onderweg zie je prachtige muurschilderingen, fossielen, een champignonmuseum en een plek waar het lijkt alsof de blokbrekers even in pauze zijn en zo hun werk zullen hervatten. Iets verderop, in Zichen-Zussen-Bolder, kan je ook de mergelgrotten in. Met een temperatuur van 11° de ideale plek om af te koelen. Leuk weetje voor de kids: K3 nam hier de videoclip op voor ‘Dans van de farao’.

Mergelgrotten van Kanne