23-06-2022

10 zomerse gezinsuitstappen in Limburg

De bucketlist voor deze zomervakantie bundelt 10 tips voor een uitje met de kinderen in Limburg. Houd deze lijst bij de hand, zodat je voorbereid bent wanneer de verveling toeslaat en de inspiratie zoek is.

1. Geheimen ontrafelen in Bilzen Mysteries

Op Landcommanderij Alden Biesen lossen de kinderen het misdrijf op die op het domein plaatsvond. Met de tablet in de hand en met de hulp van commissaris Angel en inspecteur Dewolf komen ze de dader op het spoor in het interactieve dagspel Het Complot. Daarmee is het nog niet gedaan! In de avond, wanneer de zon ondergaat, onthult Jan Decleir het verleden van Alden Biesen. In de huid van de heer van Biesen neemt hij je mee doorheen de geschiedenis in de avondbeleving Het Verhaal*.

Deze activiteit is permanent afgelopen. Je kan je wel nog amuseren met Bilzen Mysteries: Het Complot.

2. Volle snelheid op Karting Genk

Ben je altijd wel in voor wat meer actie? Race met het hele gezin op het outdoor funcircuit van Karting Genk. Hier reed ooit Max Verstappen zijn eerste rondjes. Ervaring heb je helemaal niet nodig; na de nodige uitleg rijd je zo met je kart weg. Enige voorwaarde is dat het kind minstens 1m25 groot is. Op adem komen na al dat geraas doe je in de brasserie “A la Kart”. Vol enthousiasme napraten en tegelijkertijd een lekkere hap eten en dit met zicht op het circuit. Perfecte afsluiter van een leuke uitstap!

Karting Genk

3. Leuke tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum

Hittegolf of slecht weer, in het Gallo-Romeins Museum ontsnap je aan beide. Je kan er deze zomer trouwens een nieuwe tijdelijke tentoonstelling bezoeken: Imperium Romanum. Het Romeinse Rijk door de lens van Alfred Seiland. Deze Oostenrijkse fotograaf legt al 15 jaar lang Romeinse overblijfselen in verschillende landen vast. De beelden tonen deze herinneringen aan vroeger in de hedendaagse context: een eetkraam voor het Colosseum, een brandblusser tegen een frescomuur. Een mix van heden en verleden die verbaast. Voor de kinderen is er een audiotour op maat en in het spel is ‘Zoom In!’ bestuderen ze de meest fascinerende foto’s tot in detail.

4. Bootje varen in Kinrooi

Waar kan je een warme zomerdag beter spenderen dan op het water? Juist ja, nergens. Sailcenter Limburg in Kinrooi heeft alles in huis om jou een fijne dag op de Maas te bezorgen. En met alles bedoelen we ook echt alles: kajakken of kanovaren, roeiboten en sloepen, boten met een motor en boten met een zeil, … you name it, they’ve got it. Zelfs overnachten op het water is hier mogelijk op de varende kampeervlotten. Je kan ook gaan suppen met de hele familie, lachen geblazen wanneer papa in het water sukkelt.

5. Theater op de Markt in Hasselt

Van 10 tot en met 14 augustus strijkt Theater op de Markt opnieuw neer in het Hasseltse stadscentrum. Artiesten uit binnen- en buitenland geven in verschillende voorstellingen op verschillende locaties het beste van zichzelf. Het beloven vier dagen vol theater, acrobatie en magie te worden.

6. Zomerse dagen in Bokrijk

In het Openluchtmuseum van Bokrijk zie je tijdens de zomervakantie dagelijks diverse vakmensen aan het werk: de imker die lekkere honing maakt, de pottenbakker die mooie vazen creëert, de herder die samen met zijn hond de schaapjes op het droge heeft. Het blijft niet alleen bij kijken, in de ateliers kan je zelf aan de slag met klei, hout en textiel. In de museumboerderij leeft een verzameling van historische dierensoorten. Je kan er bij zijn wanneer de dieren gevoederd worden en wanneer ze op de wei gezet worden. Kinderen testen oude volksspelen uit in de Speelschuur. Kortom, er is zoveel te doen dat een dag zo voorbij is in Bokrijk.

Kinderen en schapen in het Openluchtmuseum van Bokrijk in Genk

7. Op pad met een geitje van Route38

Op verkenning door Haspengouw op een originele manier waar de kids enthousiast van worden? Dat kan met een geitje van Route38. Er staan diverse 2pk’tjes met leuke namen zoals César, Prosper en Clémentine klaar om het hele gezin mee op sleeptouw te nemen. Verschillende uitgestippelde routes brengen je langs de mooiste plekken. De Familieroute heeft onder andere stops aan de Stroopfabriek en Domein Nieuwenhoven.

8. Bessen plukken in Blueberry Fields

Het domein van Blueberry Fields ligt aan de rand van natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek, weg van drukte en midden in het groen. Maak een korte wandeling doorheen het domein langs de vele plantages met blauwe bessen. In juli en augustus kan je zelf bessen plukken. In de natuur, lekker rustig bezig zijn met het vullen van je emmertje, dat is quality time voor de hele familie. Daarna is het lekker uitpuffen op het terras met een fris drankje en een stuk bosbessentaart.

9. Binnenpret in Plopsa Indoor

Sowieso zullen er dagen zijn in de zomervakantie waarop het regent. Om de kinderen toch een leuke dag te geven, ga je best richting Plopsa Indoor Hasselt. In dit binnenpretpark ontmoeten kids tot 10 jaar hun favoriete Studio 100-helden. Trek op verkenning in Maya’s Wereld, voel de kriebels in je buik op de Wickie Coaster en scheep in voor het avontuur met Piet Piraat op De Scheve Schuit. Klaart het opeens toch op, dan is het ravotten geblazen in de buitenzone met de Dansende Fonteinen, de Vliegende Fietsen en het K3-Verkeerspark.

Kinderen in Plopsa Indoor Hasselt

10. Toeren met een ZOEFstep

Steppen is helemaal in. Met een e-step van ZOEF verken je de regio op een unieke manier. De standaard vertrekplaats is Thor Park in Genk, al kan hier van afgeweken worden vanaf een bepaald aantal steps. Vanuit Genk werden al vier themaroutes op het routenetwerk voor je uitgestippeld zodat je je geen zorgen hoeft te maken of de step de afstand wel aan kan.