01-07-2023

10 zomerse gezinsuitstappen in Limburg

Bereid je voor op een geweldige zomervakantie met deze 10 must-do tips voor uitjes met kinderen in Limburg! Deze bucketlist is je gids om verveling tegen te gaan en inspiratie te vinden wanneer je het nodig hebt. Houd deze lijst altijd bij de hand, zodat je klaar bent voor avontuurleuke momenten met het hele gezin.

Spanning tijdens Bilzen Mysteries: Het Complot!

1. Bilzen Mysteries: Het Complot

Waag jullie aan het interactieve spel 'Het Complot' van Bilzen Mysteries, een boeiend avontuur voor alle leeftijden. Gewapend met een tablet en een scherp oog ontrafel je stap voor stap het mysterie. Verken het historische domein van Alden Biesen op een speelse en spannende manier. Commissaris Angel en haar assistent De Wolf (gespeeld door Joke Devynck en Jeron Dewulf) presenteren je raadsels en geven gaandeweg hints. Laat de speurneus in je los! Er zijn twee versies, eentje vanaf 8 jaar en gevorderde versie voor kinderen ouder dan 12 jaar. Het spel is bovendien beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels.

2. Volle snelheid op Karting Genk

Race met het hele gezin op het outdoor funcircuit van Karting Genk, waar Max Verstappen ooit zijn eerste rondjes reed! Geen ervaring? Geen probleem! Na een korte uitleg ben je klaar om met je kart de baan op te gaan. Racers moeten wel minstens 1m25 groot zijn. Na alle spanning en sensatie kun je weer ontspannen in de brasserie "A la Kart". Hier kunnen jullie vol enthousiasme napraten over en weer energie opdoen tijdens een heerlijke maaltijd met uitzicht op het circuit. De perfecte manier om dit geweldige uitje af te sluiten!

Kinderen ontdekken de bijzondere expo's in het Gallo-Romeins Museum

3. Unieke expo’s in het Gallo-Romeins Museum

Ontsnap aan de hittegolf of aan slecht weer in het Gallo-Romeins Museum en bewonder deze zomer de nieuwe tentoonstelling: "In de ban van de Merovingers". Deze expo toont moderne kunstwerken geïnspireerd door zeven objecten uit de vroege middeleeuwen, toen de Merovingische koningen heersten. Kunstenaar Herman Maes en docenten van de Pentagoon Academie begeleidden 59 cursisten bij hun creatie. De tentoonstelling loopt tot 27 augustus. Natuurlijk ben je hier ook altijd welkom voor de fascinerende permanente tentoonstelling "Van neanderthaler tot Gallo-Romein".! Bovendien organiseert het museum tijdens de zomervakantie bijkomend spannende activiteiten voor kinderen!

4. Bootje varen in Kinrooi

Er is geen betere plek om een warme zomerdag door te brengen dan op het water. En Sailcenter Limburg in Kinrooi heeft alles wat je nodig hebt voor een geweldige dag op de Maas. Van kajakken en kanovaren tot roeiboten en sloepen, zowel met motoren als zeilen, alles is hier mogelijk. Je kan zelfs op het water overnachten op de varende kampeervlotten! Of wat dacht je ervan om met de hele familie te gaan suppen? Wie kan het langst op zijn bord blijven staan? En wie valt als eerste in het water? Lachen! Kom en geniet van een onvergetelijke dag op het water in Limburg.

In de Stroopfabriek in Borgloon kan je allerlei leuke opdrachten doen!

5. Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek

Langs het fietsroutenetwerk, tussen knooppunt 152 en 136, staat een uniek belevingscentrum voor het vruchtbare verleden en de fruitige toekomst van de regio. Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek laat je de reis van een stuk fruit volgen via leuke en interactieve modules. Ondervind zelf de weg van ontluikende vrucht tot heerlijke streekproducten zoals Loonse stroop, ideaal voor gezinsuitje! Verwen je smaakpapillen in de streekproductenshop met diverse lekkernijen voor thuis. De industriële archeologische site herbergt trouwens ook het toeristisch onthaal, startpunt voor het ontdekken van de fruitgeschiedenis van Haspengouw en het verkennen van de fruitstreek per fiets.

6. Zomerse dagen in Bokrijk

In het Openluchtmuseum van Bokrijk zie je tijdens de zomervakantie dagelijks vakmensen aan het werk, zoals de imker, pottenbakker en herder met zijn hond. Maar het stopt niet bij kijken, in de ateliers ga je zelf aan de slag met klei, hout en textiel! Kinderen kunnen oude volksspelen uitproberen in de Speelschuur en de dieren bewonderen in de museumboerderij en in de weide. Kortom, er is zoveel te doen dat een dag in Bokrijk nooit lang genoeg is!

gezellig picknicken met het gezin tijdens route38

7. Op pad met een geitje van Route38

Verken Haspengouw op een originele en kindvriendelijke manier met een geitje van Route38. Leuke 2pk'tjes met namen zoals César, Prosper en Clémentine staan klaar om het hele gezin mee te nemen. Er zijn verschillende routes beschikbaar die je langs de prachtigste plekken leiden. De Familieroute bevat onder andere stops bij de Stroopfabriek en Domein Nieuwenhoven.

8. Bessen plukken in Blueberry Fields

Blueberry Fields bevindt zich aan de rand van het prachtige natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek, te midden van groen en ver weg van de drukte. Maak een korte wandeling door het domein en geniet van de vele blauwe bessenplantages. In juli en augustus kun je zelf bessen plukken, een rustgevende activiteit voor het hele gezin in de natuur. Na het plukken kun je ontspannen op het terras met een verfrissend drankje en een heerlijk stuk bosbessentaart. Quality time op zijn best!

plezier in Plopsa Indoor!

9. Binnenpret in Plopsa Indoor

Tijdens de zomervakantie zullen er ongetwijfeld regenachtige dagen zijn. Om de kinderen toch een leuke dag te bezorgen, is een bezoek aan Plopsa Indoor Hasselt een goed idee. In dit overdekte pretpark kunnen kinderen tot 10 jaar hun favoriete Studio 100-helden ontmoeten. Verken Maya's Wereld, voel de spanning op de Wickie Coaster en ga op avontuur met Piet Piraat op De Scheve Schuit. En als het weer plotseling opklaart, kunnen ze zich uitleven in de buitenzone met Dansende Fonteinen, Vliegende Fietsen en het K3-Verkeerspark.

10. Toeren met een ZOEFstep

Ontdek de regio op een unieke manier met een e-step van ZOEF, want steppen is helemaal in! De standaard vertrekplaats is Thor Park in Genk, maar bij een bepaald aantal steps kan hiervan worden afgeweken. Vanuit Genk zijn er al vier themaroutes voor je uitgestippeld op het routenetwerk. Zo kan je er zeker van zijn dat de step de afstand aankan. Veel plezier!