01-07-2023

Ravotten in de Limburgse speelbossen

Wat een zalig gevoel is het om je te amuseren te midden van prachtige groene natuur. Deze speelbossen zijn een waar paradijs voor elke leeftijd. Hier beleef je letterlijk een bos plezier!

Speelbossen in Nationaal Park Bosland

Laat je kleine rakkers zich helemaal uitleven in de bossen van Nationaal Park Bosland. Met maar liefst twaalf speelbossen en -landschappen verspreid over het hele gebied, valt er van alles te beleven! Van hutten bouwen tot in bomen klimmen en zandkastelen maken, in deze natuurlijke speeltuinen kan het allemaal. Combineer een bezoek aan het speelbos met een spannende schattenjacht. Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl hebben elk een missie bedacht die kinderen naar een verborgen schat leidt. 

In de speelbossen van Bosland kunnen kinderen zich uitleven in de natuur.

Het blotevoetenpad

Trek je schoenen en sokken uit en geniet van het kriebelende gras en het zand tussen je tenen! In Zutendaal vind je het allereerste Blotevoetenpad van Vlaanderen. Gedurende bijna drie kilometer wandel je op blote voeten over zachte grassen, hobbelig hout, grote stenen, knisperende houtschors en verfrissend water. De verschillende ondergronden prikkelen al je zintuigen: warm en koud, vochtig en droog. Via het kronkelende Dragonfly-pad bereik je een indrukwekkende uitkijktoren van wel tien meter hoog. Het uitzicht over de vijver en de omgeving is adembenemend. Deze unieke natuurbeleving is een absolute aanrader voor zowel jong als oud!

Kinderen op het Blotevoetenpad in Zutendaal

Het Joekelbos

Het Joekelbos is met zijn 12 hectare een reusachtig speelbos binnen het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier beleef je een unieke ervaring vol avontuurlijk spelen, zand en water. Tien speelgebieden bieden een verscheidenheid aan open water, zanderige duinen en groene bossen. De opvallende waterspeelplekken en de route met houten dierensculpturen zijn absolute hoogtepunten. Daarnaast zijn er stelten- en klimparcours, een totemplaats en drie hectare bos waar jeugdbewegingen naar hartenlust kunnen hutten bouwen en spelen. Het blootleggen van een duin maakt graven en scheppen in het zand weer mogelijk. Het Joekelbos is een zandtastische ervaring in een prachtige omgeving!

In het Joekelbos staan uit hout gesneden dieren verstopt tussen de bomen.

Speelbossen in de Voerstreek

Ontdek de ultieme speelervaring in de bossen van de Voerstreek! Bij het Speelbos Voerenberg in 's-Gravenvoeren kun je klauteren en klimmen in bomen, je behendigheid testen op het klauterparcours en het takkennest, en je verstoppen in de boomhut. Voor een avontuur in de rimboe is speelbos Schoppemerheide een waar paradijs, waar je onder beukenbomen kunt ontdekken en je eigen schuilhut kunt bouwen. In speelbos Kys in Remersdaal, met oude beuken, dennenbomen en struiken, kun je je innerlijke Robinson loslaten. Voor ontspannen bosspelletjes en ravotten is het rustige Alserbos in Sint-Pieters-Voeren perfect.

meisje speelt in het takkennest in Speelbos Voerenberg

Beestige Boelbos

Tijdens een wandeling in het Beestige Boelbos maak je kennis met de dieren van het Nationaal Park, vooral de soorten die op de Mechelse Heide leven. Het heideblauwtje staat centraal en leidt de kinderen van het ene avontuur in het andere. Kan jij sluipen als een vos? Kruipen als een slang? Springen als een ree? En als een pad? Lopen als een hagedis? En de everzwijnenverdwijntruc? In het Beestige Boelbos beleef je een bijzondere én informatieve dag, een topervaring voor jonge ontdekkingsreizigers!

Speelbos Kelchterhoef

In domein Kelchterhoef, tussen de Kastanjedreef en Vakantiecentrum De Bosberg, heeft het Agentschap voor Natuur en Bos een 3 hectare groot speelbos aangelegd! Vanuit de speeltuin wijzen natuurlijke spelelementen je de weg naar dit leuke bos. Het gebied is afgebakend door een houten omheining zodat kinderen veilig en onbezorgd ravotten. Het speelbos in Kelchterhoef is een ideale plek voor avontuurlijk spel, hier kunnen kinderen zich echt amuseren in de natuur.

Speelbos Nieuwenhoven

Ontdek het betoverende speelbos Nieuwenhoven en laat je fantasie de vrije loop! Kinderen kunnen hier naar hartenlust ravotten en bouwen. Maak een ridderburcht of een indianentipi met gevallen takken, verstop je achter majestueuze bomen of creëer je eigen totempaal. Laat je inspireren door de stilte van de natuur en herontdek de bijzonderheden die we vandaag de dag vanzelfsprekend vinden en zelfs vaak niet meer opmerken in het bos. Hier kun je echt de natuur beleven zoals het vroeger was, een bron van eindeloos plezier en verwondering voor jong en oud.

Kinderen ravotten in het speelbos van Nieuwenhoven in Sint-Truiden

Speel- en sportbos As

Bij Station As is er een speciaal speelbos gemaakt voor de allerkleinsten. Hier kunnen ze zich urenlang vermaken met glijbanen en klimtoestellen, omringd door bomen. In het sportbos kun je gebruik maken van de fit-o-meter, waar je in het groen loopt op een ondergrond van kokosschilfers. Het is een prachtige en ontspannende route waar je het gezang van vogels hoort en met wat geluk hertjes ziet oversteken. Het speel- en sportbos bevindt zich bovenaan de trappen van de geologische wand, vlak bij de sporthal. Het is een ideale plek om te genieten van spelplezier en/in natuur!

 

Kinderen op de speeltuin van het speel- en sportbos in As