01-07-2022

Ravotten in de Limburgse speelbossen

Hoe heerlijk is het om urenlang te verpozen omgeven door de gezonde groene natuur. In deze speelbossen is het genieten voor iedere leeftijd!

In de speelbossen van Bosland kunnen kinderen zich uitleven in de natuur.

1. Speelbossen in Bosland

Laat je kleine rakkers zich helemaal uitleven in de bossen van Bosland. Er zijn er maar liefst twaalf speelbossen en -landschappen verspreid over het hele gebied. Hutten bouwen, in bomen klauteren, zandkastelen maken, in deze natuurlijke speeltuinen kan het allemaal! Combineer een uitstap naar het speelbos met één van de schatzoektochten. Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl hebben elk een missie klaar voor de kinderen die naar een verborgen schat leiden. Goed nieuws voor wie van zoektochten, knutselen en raadsels houdt want ook deze zomer kan je in Bosland ‘Speuren tussen Bomen’!  Ga met je kleinste avonturiers op een ware belevingstocht in vier verschillende wandelgebieden.

De verschillende ondergronden van het blotevoetenpad prikkelen je zintuigen!

2. Het blotevoetenpad

Schoenen uit! Sokken uit! Het gras kietelt je benen en het zand kruipt tussen je tenen! In Zutendaal vind je het eerste Blotevoetenpad van Vlaanderen. Bijna drie kilometer wandel je met blote voeten over zachte grassen, brokkelig hout, grote stenen, malse boomsnippers en door verfrissend water. De verschillende ondergronden prikkelen de zintuigen: koud en warm, vochtig en droog. Via het kruinenpad de Dragonfly bereik je een scheve uitkijktoren van maar liefst tien meter hoog. Wat een prachtig uitzicht van de vijver en haar omgeving. Dit is een must-do natuurbeleving voor jong en oud!

In het Joekelbos staan uit hout gesneden dieren verstopt tussen de bomen.

3. Het Joekelbos

Met 12 ha is het Joekelbos letter een joekel van een speelbos. Sinds 2020 maakt het deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. De combinatie van avontuurlijk spelen, zand en water en de algemene inrichting maken een uitstap hier een unieke ervaring. Er zijn maar liefst tien spelaanleidingen aangelegd, van open water over zanderige landduinen tot groene bossen. Meest in het oog springend zijn twee waterspeelplekken waarvan eentje bovenop een landduin. Daarnaast is er een route langs uit hout gesneden dieren die verstopt zijn in het bos. Vind jij ze alle negen? Wat dacht je van een stelten- en klimparcours! Of een totemplek en drie hectare bos waar jeugdbewegingen naar hartenlust hutten kunnen bouwen en spelen! Als kers op de taart werd één van de duinen blootgelegd waardoor graven en scheppen in het zand weer mogelijk is. Zo plezand!

In het Joekelbos kan je op een opengemaakte duin heerlijk in het zand spelen.

4. Speelbossen in de Voerstreek

Zit je graag hoog in de bomen te klauteren en klimmen? Dan is het Speelbos Voerenberg in ’s-Gravenvoeren dé bestemming voor jouw daguitstap! Test je behendigheid op het klauterparcours en het takkennest en verstop je in de boomhut. Liever op avontuur in de rimboe? Het speelbos Schoppemerheide is een waar paradijs voor survival kids. Ga op ontdekking onder de beukenbomen en bouw zelf een heuse schuilhut met de losse takken. Nog zo’n fantastische plek om je interne Robinson los te laten is speelbos Kys in Remersdaal, een mysterieus bos met oude beuken, groene dennenbomen en prikkelende struiken. Mag het Bear Grylls-gehalte wat lager? Leuke bosspelletjes spelen en flink ravotten kan in het rustig gelegen Alserbos in Sint-Pieters-Voeren. Haal de schatkaart van de Voerstreek bij de dienst Toerisme en plan een onvergetelijke bosuitstap!

meisje speelt in het takkennest in Speelbos Voerenberg