Lesley en Yannick van de reisblog Het is de Merckx
Geschreven door Yannick en Lesley
21-06-2022

Waar de Maas baas is, fietsen doorheen het prachtige Limburgse landschap

Yannick en Lesley van de reisblog Het is de Merckx fietsten voor ons de route 'Waar de Maas baas is'. De hotspots die ze onderweg tegenkwamen en wat ze van de fietsroute vonden, delen ze graag met jou. Deze fietslus zelf uitproberen? Onderaan het artikel vind je de weg naar de knooppunten.

De Maasvallei is een prachtige regio, die zich uitstrekt langs de regenrivier de Maas in het oosten van Limburg. Dit resulteerde doorheen de eeuwen in een unieke vallei die eveneens één van de zonnigste regio’s van West-Europa is. De afzetting van de rivier zorgt voor een voedzame bodem die de ideale ondergrond vormt voor weelderige wijnranken, geurende kruiden en verschillende soorten fruit. Wij maakten een prachtige fietsroute van 50 kilometer waarbij we kennis maakten met het Limburgs vakmanschap, langgerekte landschappen en authentieke dorpjes.

Lokale ambacht, een vak apart

Niet enkel hun immense gastvrijheid maar ook de verschillende lokale ambachten, die tot op heden in stand gehouden worden, spreken tot de verbeelding. Na enkele mooie kilometers te hebben afgelegd doorheen Leut en Dilsen-Stokkem arriveerden we bij De Mandenvlechter. Frans is gepassioneerd door zijn beroep als mandenvlechter en vertelt met hart en ziel over deze ambacht, die hij op zijn beurt van zijn vader alsook grootvader, aangeleerd kreeg. We kregen een uitgebreide demonstratie over het mandenvlechten en over de verschillende materialen gaande van buf wis tot geschilde wis. Mandenvlechten heeft geen geheimen meer voor ons.

Maaslandse knapkoek, een lokale delicatesse

Na ons bezoekje aan de Markt in Maaseik in de ochtend was het tijd voor een kopje koffie met lokale lekkernij: de knapkoek. Bij Melk & Suiker wordt het traditioneel gerecht, al vier generaties een goed bewaard geheim, gemaakt. Als we de geschiedenis induiken komen we al snel terecht in het historische Maaseik als bloeiende havenstad. In het verleden konden op de boot niet zoveel voedingsmiddelen goed bewaard worden en op die manier is de knapkoek ontstaan.

Lekkere knapkoek in Melk & Suiker in Maaseik

Tip: Ieder eerste weekend van september wordt tijdens het Knapkoekfeest een 3 meter lange knapkoek gemaakt en wordt deze erna met hamertjes stuk geklopt en uitgedeeld aan de omstaanders.

Wijn van eigen bodem, wijndomein Aldeneyck

Vroeger dacht men bij wijn meteen aan Frankrijk, Zuid-Afrika of Spanje. Dat is echter voltooid verleden tijd, want in de Maasvallei wordt er een stevig staaltje kwalitatieve wijn geproduceerd. Gelegen aan de oever van de Maas en langs het dorpje Aldeneik ligt het prachtige domein van Aldeneyck. Op zo’n 10 hectaren wijngaarden worden er verschillende wijndruiven zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Chardonnay geteeld.  Aldeneyck is zelfs meermaals bekroond tot Beste Belgische Wijn. Ideaal voor een kort intermezzo tijdens het fietsen!

Collage van Het is de Merck in het Maasland

Authentieke dorpen met Limburgse gastvrijheid

Met de fiets rij je langs eindeloze oevers, over dijken en doorkruis je verschillende mooie natuurdomeinen en authentieke dorpjes. Hier maakten we al snel kennis met de Limburgse gastvrijheid. We startten de dag met een bezoekje aan de Markt in Maaseik. Deze stad heeft een rijk verleden dat zich ook representeert in de renaissance gebouwen in de binnenstad. De Markt zelf is uitgeroepen als één van de mooiste in België! Snuisteren tussen antieke spullen, een babbeltje slaan met één van de marktkramers of sympathisanten die op een terrasje genieten van hun koffie. Geweldig toch om zo je dag te starten?

Vervolgens doorkruisten we ook Dilsen-Stokkem, een landelijke stad gelegen aan de oever van de Maas. Gelegen tussen knooppunt 49 en 50 is het een populair stoppunt voor fietsers die het RivierPark MaasVallei doorkruisen. Enerzijds vanwege het Maascentrum De Wissen en anderzijds omdat de fietsdijk hier vlak naast loopt. Buiten de prachtige fietsroute op de dijk, kan je hier logeren op een kampeervlot en een dagje genieten op de Oude Maas met de fluisterboot.

Collage van Het is de Merckx in het Maasdorpje Leut

Nadien zetten we onze fietstocht verder naar het Maasdorpje Leut. Groot is het niet, maar de portie geschiedenis die hier te vinden is, kan tellen. We fietsten het Engelse landschapspark van Kasteel Vilain XIIII door en stootten al snel op enkele indrukwekkende historische gebouwen. Dit 16de-eeuwse Renaissance kasteel diende in het verleden als psychiatrische instelling. Dezer dagen is het beschermd en worden hier soms exposities gehouden. Op het binnenplein was een workshop aan de gang. Een groep leerden ijzer smeden, van vakmanschap gesproken! Ideaal om even te pauzeren en aandachtig te volgen hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Als laatste maakten we in Leut nog een tussenstop bij de kerk en namen enkele leuke foto’s.

Het prachtige Maasgebied in al zijn glorie

Wij fietsten de fietsroute 'Waar de Maas baas is'. Het is een mooie tocht doorheen verschillende leuke Maasdorpjes en het dynamische rivierlandschap. Er zijn heel veel mooie plekjes te vinden tussen Maaseik en Leut. Onze favorieten waren de ‘groene tunnel’ tussen knooppunt  27 en 45, waar het kolenspoor start, en het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd met Gallowayrunderen en konikpaarden. De rust, weids landschap en dichte bossen zorgen voor een mooie afwisseling tijdens het fietsen. Wat ook enorm aangenaam is, zeker voor ongeoefende fietsers, is dat de tocht vrij vlak is.

Een fietsveerpont over de Maas

In het natuurgebied, ter hoogte van knooppunt 27, kan je de veerpont nemen en het natuurgebied langs de andere kant bewonderen. Wij maakten een mooie route van 50 km die een lus vormt en genoten van elke kilometer. Dat ons Belgiëlandje veel te bieden heeft, wisten we al. Maar Limburg, wat een mooie plekjes hebben jullie!

Probeer deze fietsroute zelf uit