15-03-2023

Tongeren in beeld

Fotograaf Max Vicca ging voor ons op pad en legde Tongeren vast in acht verrassende beelden. Benieuwd naar de bijzondere locaties die hij onderweg fotografeerde? Lees het artikel en ga dan zeker zelf eens een kijkje nemen.

Ambiorix op de Grote Markt in Tongeren

Ambiorix op de Grote Markt

Op verkenning door Tongeren begint vanzelfsprekend langs stadsheld Ambiorix. Vanop zijn voetstuk kijkt hij al sinds 1866 uit over de sfeervolle Grote Markt. Het gonst er van de gezellige bedrijvigheid dankzij de vele cafeetjes en brasserieën met hun vrolijke terrassen. Recht tegenover onze eerste Belg zie je de indrukwekkende Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, één van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De basiliek staat momenteel in stelling voor een grootse restauratie, maar een deel van de opgeknapte gevel is al zichtbaar. Ook het Stadhuis van Tongeren wordt grondig onder handen genomen en pronkt nu met een opvallende rode gevel, typerend voor statige gebouwen uit de achttiende eeuw. Tegen juli zouden alle werken afgerond zijn, net op tijd voor de Kroningsfeesten. Dan vormt de Grote Markt het decor voor het spectaculaire avondspel, onder het goedkeurende oog van Ambiorix.

permanente tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Het Gallo-Romeins Museum

Vanaf de Grote Markt wandel je zo naar het Gallo-Romeins Museum. Tijdens een interactief bezoek krijg je het verhaal van de mens, van prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Zo leer je over het verre verleden aan de hand van educatieve filmpjes, zie je meer dan 2000 authentieke objecten, (pre)historische taferelen met levensechte figuren en prachtige maquettes. Dankzij toffe animaties steken ook kinderen veel op van een rondleiding. Naast deze permanente collectie, kan je er ook regelmatig terecht voor tijdelijke expo’s en boeiende evenementen. Bovendien organiseert het Gallo-Romeins Museum tijdens de schoolvakanties bijkomend spannende activiteiten op kindermaat! Hou de website in de gaten voor meer info.

Het Teseum in Tongeren

Het Teseum

Een baken van rust in het drukke stadscentrum. Dat is de museumsite van het Teseum. In de kloostergebouwen schittert de eeuwenoude, religieuze kunstschat van Tongeren. Het is één van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen en omvat heel wat unieke topstukken zoals bijzondere reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes. In het tweede deel van het museum, de archeologische site, daal je af naar de eerste stad. Maak een tijdreis van 2000 jaar, drie meter onder de grond! In juni wordt ook de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ontsloten, als derde luik van dit interactieve museum.

Antiek- en brocantemarkt in Tongeren

De Antiekmarkt

Nog meer schatten op zondagochtend, wanneer de hele stad transformeert tot de grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux. Hier ga je zelf op zoek naar topstukken tussen kunst, antiek, brocante, design en vintage, doordrenkt van de couleur locale die deze markt zo uniek maakt. Meer dan 200 standhouders en zo’n 40 gerenommeerde antiekzaken pakken uit met hun zeldzame waar. Ook buiten de markt kan je bij gespecialiseerde boetieks interessante objecten op de kop tikken.

wandeling langs de middeleeuwse stadswal in Tongeren

Erfgoed Begijnhof

Als oudste stad van België kent Tongeren een omvangrijke geschiedenis die vandaag de dag nog steeds de toon bepaalt. Dat bewijst de idyllische wandeling via De Motten naar het Begijnhof langs bewaarde stukken van de middeleeuwse omwalling. De wal met zes stadspoorten en dertien torens werd gebouwd in de dertiende eeuw en ommuurde toen een stadsoppervlakte van maar liefst 54 hectare. De restanten vormen vandaag een fysieke tijdlijn tussen nieuw en oud. Eén van de torens die de eeuwen overleefden is het schilderachtige lakenmakerstorentje, tussen de Kastanjewal en de Sint-Ursulastraat. Even verderop richting de Leopoldwal staat de enige overgebleven stadspoort. Deze Moerenpoort bevat een historisch museum vanwaar je een prachtig zicht krijgt over de stad. Via de Sint-Rosastraat wandel je naar het Sint-Catharina Begijnhof. De pittoreske begijnenhuisjes en met kasseien geplaveide straatjes en pleintjes vormen een vredig ministadje dat terecht op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

Ambiorix schoenfabriek Tongeren

Vakmanschap bij Ambiorix

Wandelen slijt de zolen, maar laat dat je niet tegenhouden als je schoenen van Ambiorix zijn. Dankzij vakkundig handwerk kan je met dit schoeisel heel wat kilometers afleggen. In 1907 verhuisde de schoenmakerij van Louis Steyns na twaalf jaar naar Tongeren en groeide er uit tot de meest vooraanstaande schoenfabrikant van België. Jaarlijks worden er zo’n 100 000 paar schoenen gemaakt, met de hand. Twee van die vaardige handen horen toe aan Jef Vandebeek, al sinds zijn zeventiende fiere schoenmaker bij Ambiorix. Die trots voor het vakmanschap is voelbaar in het hele bedrijf. Wil je de historiek en de werking graag zelf ervaren? Plan je bezoek via Visit Tongeren en laat je van je sokken blazen door het minutieuze metier dat Ambiorix schoenen zo kwaliteitsvol maakt. Wie het schoentje past …

het Evermaruskapelletje aan knooppunt 118

Themafietsen

Stadspark De Motten is het vertrekpunt voor verschillende fietsroutes. Zo zijn er de themaroutes Langs Velden en Dorpen en Fietsen Door het Jekerdal, waarbij je tussen knooppunt 111 en 114 passeert langs het uitgestrekt natuurreservaat De Kevie. Via de lus Op zoek naar de Graven van Loon fiets je langs knooppunt 139. Neem hier even de tijd om vanop het uitkijkpunt te genieten van het prachtige natuurgebied de Herkwinning. Of trap richting het pittoreske dorpje Rutten waar je ter hoogte van knooppunt 118 voorbij het mooie Evermaruskapelletje komt. De motten waard!

restaurant Magis in Tongeren

Een Magis moment

Heb je honger gekregen van je tocht langs al die bijzondere plekjes? Dan komt het goed uit dat je je in een broeihaard van culinair talent bevindt! Tongeren is het walhalla voor foodies van elk formaat. Eén van die uitblinkers is Magis. Hier komt vakmanschap tot uiting op en naast je bord. Chef Dimitry Lysens en Lady of the House Aagje Moens nemen je mee op een gastronomische ontdekking langs smaakvolle sensaties en gebalanceerde verfijning. Lokale producten staan centraal, want kwaliteit vind je vlakbij. Denk aan superieure waterkers of voortreffelijke vruchten zoals de Doyenne du Comice, een handpeer die Dimitry weet te transformeren tot een schitterend dessert en daarbij  het friszoete, roomwitte vruchtvlees verdiend in de schijnwerper zet.