01-06-2022

De legende van de stad Peer

Er was eens… een Heer van Peer, die in de 14e eeuw een verdedigingsmuur liet bouwen rond zijn grondgebied. Peer verkreeg de stadstitel en werd een beschermde plaats in een onveilige streek. In de imposante toren huist vandaag de legende van het woelige verleden van deze stad!

Heuse Reus

Het centrum van Peer is van ver te herkennen: al meer dan een half millennium torent 64 meter gotiek hoog boven de stad uit. Als één van de grootste torens in Limburg draagt ze ook de toepasselijke naam de Reus der Kempen. Oorspronkelijk maakte de toren deel uit van de stadsversterking. De bouw van de Sint-Trudokerk startte in 1422 en werd grotendeels in mergel voltooid. Naast een veilig baken voor reizigers was de toren ook een toevluchtsoord in tijden van dreiging en plundering. In de 15e eeuw zouden er zo’n 1500 Perenaren om het leven zijn gebracht tijdens een conflict tussen twee heerschappen, toen ze onder valse beloftes de veilige toren verlieten.

De toren van de Sint-Trudokerk in Peer wordt omwille van zijn hoogte van 64 meter ook De Reus der Kempen genoemd.

’t zit vanbinnen

De buitenkant van deze imposante toren laat je niet onberoerd, maar ook de binnenzijde is het ontdekken absoluut waard! Trotseer de 202 trappen van de Reus der Kempen voor deze gloednieuwe, fascinerende totaalbeleving. Een interactieve rondleiding zonder smartphone of tablet? Dat vergt heel wat technologisch vernuft. Sensoren, projecties en een virtuele gids met de stem van Warre Borgmans leiden je door de toren. Iedere verdieping vertelt haar eigen verhaal over de geschiedenis van Peer en de toren. Hoe hoger je klimt, hoe meer je komt te weten.

De interactieve rondleiding start in het portaal van de toren. Zodra de deur sluit, neemt de stem van gids Pirgus jou mee op sleeptouw. Op de eerste verdieping leer je alles over het ontstaan en de groei en bloei

van Peer en de toren. Een verdieping hoger word je ondergedompeld in de vele aanvallen en plunderingen waar Peer in zijn verleden mee te maken kreeg. Van alle klokken bleef enkel de grote Mariaklok over, die moest waarschuwen bij gevaar. Al de rest werd versmolten tot munitie. Op verdieping drie maak je kennis met de beiaardier en de unieke beiaard van Peer, met 64 verschillende klokken en een gewicht van 17 ton is dit één van de grootste van Europa! Helemaal boven ontdek je alles over de stad Peer tussen de 18e en 20e eeuw. Je forse inspanning wordt royaal beloond met een fenomenaal uitzicht over de regio.

Waar muggen zijn…

Ken jij de bizarre bijnaam van de Perenaren? En wist je dat de kerktoren een grote rol had bij de oorsprong van die naam? In 1825 brak er grote paniek uit in de stad. De inwoners zagen een grote zwarte rookpluim boven de torenspits! Als door een wesp gestoken snelden de mensen met grote emmers water de trappen op naar boven. Daar zagen ze dat de toren helemaal omsluierd was door een gigantische... zwerm muggen. Er was geen vlam te zien. Zodoende worden de Perenaren ook spottend de Muggenblussers genoemd. Al mag het beklimmen van de toren in zo’n snel tempo ook zeker een prestatie worden genoemd!

Na 202 trappen beloont de Reus der Kempen je met een adembenemend uitzicht over Noord- en Midden-Limburg

Ook zin om deze Reus te temmen? Waag je aan de klim van de toren, ga op ontdekking en zet je tanden in de boeiende geschiedenis van Peer!