Fotografe Tasja Van Rymenant ging op pad in het zonnige Sint-Truiden. De boeiende locaties en de mensen die ze onderweg ontmoette, legde ze vast in acht verrassende beelden. Laat je inspireren door haar foto’s om Sint-Truiden zelf te verkennen.

Gezellig op de Groenmarkt

In het stadscentrum gonst het van de gezelligheid. Neem een pauze van je shopping spree en zet je rustig neer op een bankje op de Groenmarkt.

In het midden van het plein brengen de dansende fonteinen licht, kleur en beweging. Voor kinderen een welgekomen verfrissing op een zomerse dag. Interessant weetje: Aan de waterpartijen vind je kleine klinknagels, deze duiden de contouren aan van de middeleeuwse klerkenkapel die hier vroeger stond.

Dat Sint-Truiden trouwens een stad vol erfgoed is, merk je meteen. Vanop je bankje zie je het Stadhuis, de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Abdijtoren. Drie torens op een rij.

Die laatste kan je helemaal tot boven beklimmen voor een weids uitzicht over de stad en Haspengouw. Je hebt daarvoor een Trudopas nodig die je toegang geeft tot maar liefst 7 monumenten. Haal je pas af bij de dienst Toerisme van Sint-Truiden, gevestigd in – jawel – het Stadhuis. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken!

Op zaterdag palmt de wekelijkse Haspengouw Markt het plein in en kuier je op de Groenmarkt rond door rijen en rekken vol bloemen en planten.

Zomeravonden in Sint-Zuiden

Achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt een verborgen pleintje waar de zuiderse vibes je bijna doen vergeten dat je nog in Limburg bent. Een zwoele zomeravond in Sint-Truiden is pas helemaal af met een frisse cocktail, lekker eten, zuiderse beats en sfeervolle lichtjes.

De terrassen lonken, de magen knorren. Ga je voor het vlees op de grill van restaurant Os, de tapas van El Bocado, de souvlaki van Le Greco, …? Meer dan genoeg gezellige eetadresjes om uit te kiezen.

Door de Fruitvallei

Je bevindt je midden in de Haspengouwse fruitstreek en om die te ontdekken moet je niet ver gaan. Net buiten het stadscentrum - achter het station - start de Fruitvalleiwandeling die je meeneemt door de vallei van de Molenbeek.

De korte wandellus van nog geen 3 km is perfect om met kinderen te doen. Deze wandeling langs poelen vol kwakende kikkers en boomgaarden vol kersenbomen, kan je extra opleuken met de Speelvogelqueeste. De kaart met opdrachten haal je af aan het toeristische onthaal van Sint-Truiden.

Heb je aan een picknick gedacht? Dan is de speel- en picknickweide de aangewezen plek om deze tevoorschijn te halen. Al zijn de kinderen waarschijnlijk meteen afgeleid door de lange glijbaan over het water.

De langere wandelroutes van 7 en 11 km nemen je mee tot in Wilderen en Halmaal. En als je in Wilderen bent, kan je niet om een bezoek aan de brouwerij en stokerij heen.

Bierbrouwen in Wilderen

De brouwerij van Wilderen heeft een verhaal dat teruggaat tot het jaar 1642. Een grondige renovatie van de gebouwen later is deze locatie vandaag een interessant staaltje architectuur en vakmanschap.

In het weekend en op feestdagen sluit je aan bij de vaste rondleiding waarbij je eerst een bezoek brengt aan de oude stokerij anno 1890 om daarna binnen te gaan in de hypermoderne brouwzaal.  Moeilijk te zeggen wat boeiender is: het contrast of juist de gelijkenissen.

Proeven doe je op het terras van het brouwerijcafé. Een gezellige plek op het binnenplein van de vakwerkhoeve met verschillende gezellige hoekjes. Een Wilderen Goud of Tripel Kanunnik samen met Wilderense hopkaas, dat is puur genieten!

Naar het land van de reuzen

In Sint-Truiden wonen de fruitreuzen wiens taak het is te waken over de talrijke fruitboomgaarden. Nu hebben ze jouw hulp nodig! Door een zware storm zijn ze elkaar kwijtgeraakt. Op een wandelzoektocht doorheen de Cicindriavallei kom je onderweg reuzegrote stoelen tegen. Scan de QR-codes om de hele familie terug bij elkaar te brengen.

Flinke stappers volgen de volledige tocht van 5,7 km. Als dat nog wat te lang is, vraag je aan de reuzen om de ingekorte route van 2,9 km te doen. De wandelingen zijn volledig bewegwijzerd, maar je kan ook het wandelkaartje downloaden.

Waar haalt Abraham de mosterd?

In Haspengouw! De fruitstreek brengt namelijk niet alleen fruit voort. Uit de vruchtbare grond groeien en bloeien tal van streekproducten.

Mosterd bijvoorbeeld. Een van de meer recentere streekproducten. Enkele fruittelers besloten om een mosterdzaadveld aan te leggen. En wat blijkt: de mosterdplant lijkt de Haspengouwse bodem wel leuk te vinden en vice versa. Vandaar dat je nu kan proeven van echte Limburgse mosterd.

Of probeer eens de honing-mosterd dressing uit op je salade. Die honing komt uit de bijenkasten die je steeds vaker ziet verschijnen in de fruitboomgaarden. Een op en top lokaal product dus!

Hoe geraak je nu aan al dat lekkers? Ga naar de streekproductenwinkel van Toerisme Sint-Truiden om een ruim aanbod aan producten op 1 plek te vinden. De hoevewinkeltjes en fruitautomaten van Gezond van bij Ons en PIPO Appelsappen zijn aanraders als je op zoek bent naar een specifiek product.

Klimmen naar een hemels uitzicht

De ruimere omgeving van Sint-Truiden verken je best met de fiets. Huur eventueel een fiets aan het station of in het afhaalpunt aan de Fruitvallei en trek eropuit via het knooppuntennetwerk.

Vergeet zeker niet om knooppunt 169 in je route op te nemen. Daar, op het hoogste punt van Helshoven, wacht het mooiste panorama. Vanuit Helsheaven, een uitkijkpunt in de vorm van een zwevend kapelletje, strekt het landschap zich voor je uit.

Nog een interessant weetje: het hout is afkomstig van kersenbomen die helaas door een ziekte gekapt moesten worden. Op deze manier krijgen ze toch een tweede leven.

Wil je de bijzondere uitkijkpunten aan elkaar rijgen? Haal voor je vertrek de fietskaart ‘Kijk op Haspengouw’ af bij de dienst Toerisme (downloaden kan ook) voor een fietsroute langs bijzondere locaties en mooie uitzichten.

Vriendinnen drinken een wijntje van wijndomein Gloire de Duras

Een wijn zo fijn

Tijdens je fietstocht kom je naast de fruitboomgaarden steeds meer wijngaarden tegen. Het terroir van Haspengouw leent zich uitstekend voor de wijnbouw met prijswinnende wijnen als resultaat.

Zoals de wijnen van Gloire de Duras die al meermaals bekroond werden. Van 21 tot en met 23 juli 2023 vindt op het domein het Wijnweekend plaats. Sluit aan bij de rondleiding door de ommuurde wijngaard en sluit af met een wijntje op het terras.

Ook de wijndomeinen Kitsberg en Marsnil in Heers laten je deze zomer proeven van hun wijnen op een open wijnterras. Check de agenda voor de juiste data.

Heeft het gesmaakt? Neem een fles (of twee, drie) mee naar huis.