11-09-2024

Limburgse bevoorrading in de musette!

Zonder brandstof sputtert de motor! De wielerprofs stouwen dan ook hun zakken vol energiebars, gelletjes, minutieus afgemeten ricecakes, cafeïnetabletten, alles rijkelijk overgoten met isotone sportdrank en wie weet een ‘finalebidon’ met het geheime huisrecept van de verzorger. Voor de mindere wielergoden of de gewone sterveling op de fiets, zijn er gelukkig smakelijkere alternatieven. Ze geven je niet alleen extra energie, maar brengen je ook helemaal in harmonie met de Limburgse landschappen waar ze uit voortkomen. Voor je gaat fietsen vul je de rugzak of fietstas met deze Limburgse lekkernijen!

1. Stroopwafels

In de Stroopfabriek van Borgloon worden stroopwafels vers gemaakt met de huisbereide stroop. Met zo een wafel krijg je de essentie van de Limburgse fruitstreek in uitgepuurde vorm tussen 2 lichtkrokante wafeltjes gesmeerd. Een zoete herinnering die blijft plakken (aan je tanden)!

Tip van de Haspengouwse fietsers: steek de wafels even in je jas of de achterzak van je fietstrui om ze al even te laten chambreren alvorens ze nóg smeuïger weg te smikkelen.

2. Rijstvlaai

Met een Europees beschermd streekproduct op zak kan het toch helemaal niet meer mis gaan? Sinds 2024 mogen échte Limburgse vlaaien enkel in Belgisch- of Nederlands-Limburg vervaardigd worden en ze moeten voldoen aan strikte kwaliteitskenmerken.

Eén van de erkende vlaaien is rijstvlaai, een Limburgse streekproduct waar in de geschiedenis al menig wielerklassieker mee gewonnen zijn. Tik er eentje op de kop bij de bakker onderweg!

De Limburgse vlaai is een erkend streekproduct

3. Appels en peren uit de muur

Een appeltje voor de dorst? Voor sappige appels en peren hoef je zelfs niets mee te nemen (tenzij wat kleingeld). Onderweg in Haspengouw kom je vast en zeker een fruitautomaat tegen, tjokvol met frisse appels en peren, aardbeien of ander seizoensfruit. De gezonde snacks liggen hier voor het oprapen.

Meer fruitige stops? Proef van het lekkerste fruit.

4. Hasseltse Speculaas

De Hasseltse jenever laten we tot na het fietsen of we komen nog eens terug tijdens de Jeneverfeesten in oktober. Dat andere typische Hasseltse product, de speculaas, die steken we maar al te graag in onze fietstas.

Ietsje dikker, krokant vanbuiten en zacht vanbinnen. Zo herken je de echte Hasseltse speculaas. De lokale bakkers DePaifve, Cools en Bakkersdochter maakten er hun specialiteit van. Effe binnenspringen dus!

Hasseltse speculaas bij de Bakkersdochter

5. Koffiebreaks

Een dipke? Geen probleem. Voor een espresso on the go zijn er meerdere opties langs het EK parcours. Ontdek hier waar je terecht kan voor je cafeïneshot!

6. Haspengouwse sportdrank

Rechtstreeks uit de plantage naar je drinkbus. Je dorstlesser vol natuurlijke suikers is hier in vele samenstellingen en kleuren te verkrijgen. Appelsap vormt veelal de basis, ander seizoensfruit zorgt voor de perfecte fruitmix.

Tip van de profs: kersensap geldt ook als de ultieme recuperatiedrank!

Fietsen langs appelbomen in Haspengouw

7. Maak je eigen Limburgse energybars!

Ingrediënten voor ca. 8 repen
150 gr. havermout, 100 gr. appel, 150 gr. blauwe bessen, 50 gr. amandelen, 2 eieren, 75 ml. amandelmelk, 1 eetlepel kokosolie, snuifje kaneel en zout.

Recept
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de havermout, amandelmelk en de kokosolie in een kom.

2. Haal de appel, amandelen en eieren door de blender en voeg dit mengsel tot aan de kom.

3. Roer de blauw bessen er onder en werk af met kaneel en een snuifje zout.

4. Schep de mix uit in een platte ovenschaal, druk stevig aan en plaats het geheel ca. 30 minuten in de oven.

5. Afkoelen, in repen snijden en op de trappers!

Liever een recept voor gevorderden?
Bak appeltaartjes in een zanddeegjasje. 

8. Après-bike

Aan de finish moet er altijd gevierd worden! Opties genoeg om op het einde van de rit te klinken met een fris biertje. Enkele tips:


Meer Limburgse schuimkragen vind je op de pagina over brouwerijen.

Drinkpauze tijdens het fietsen in Café Coureur in Borgloon