03-09-2020

Proeven van het lekkerste fruit

Kinderen spelen in een appelboomgaard

Het oogstseizoen voor vele fruitsoorten is nu begonnen of zelfs al een tijdje volop bezig. Hoog tijd dus om je fruitmand en voorraadkast met lokale vruchten en versgemaakte producten te vullen.

Appelen en peren

Fruitbedrijf Porreye teelt appelen, peren en kersen op een biologische wijze. Aan het bedrijf draai je het verse fruit zo uit de automaat. De appelen vormen daarenboven de basis voor de lekkere PIPO appelsappen die je in de webshop kan bestellen.

Ook de Jorishoeve heeft zich gespecialiseerd in appelen en peren. Ze maken daar heerlijke appelsap en perenjenever van die je in september iedere zaterdag op het terras kan proeven. Vergeet ook zeker geen stukje appeltaart te vragen.

In de Voerstreek hebben ze cider maken tot een ware kunst verheven. De kalkrijke ondergrond zorgt voor lekkere appels die verwerkt worden tot een zoete appelwijn in de wijnkelder van Kelders I genne Pley.

Fietsers tussen de appelbomen

Blauwe bessen

Blauwe bessen zijn én heel erg lekker én ook nog eens supergezond. In Limburg kan je op drie plekken de plantage in om bessen te plukken. Domein Blueberry Fields ligt in de vallei van de Zwarte Beek in Beringen, weg van alle drukte. Een deel van de oogst wordt op ambachtelijke wijze verwerkt tot confituur, sap, thee, wijn,…

De blauwe bessenplantage van de familie Schrijnwerkers is tijdens de zomermaanden open voor plukkers. Voor dit jaar net te laat, maar de automaat die langs de ingang staat is het hele jaar door van producten met blauwe bessen voorzien.

Helemaal in het noorden van Limburg, vlak aan de Nederlandse grens, pluk je verse blauwe bessen bij Jan Janssen. Of je kan ze natuurlijk ook meteen geplukt en al kopen. Buiten het seizoen bieden ze bessensap, -wijn, -jam en -siroop aan.

Blauwe bessen in Beringen

Stroop en confituren

De Jambrouwerij maakt de lekkerste confituren en geleien van Limburgs fruit. In deze ambachtelijke jams wordt de helft minder suiker gebruikt. Zo smeer je een dikkere laag echt fruit op je boterham. In het winkeltje kan je ook terecht voor tal van andere streekproducten.

In het Fruitbelevingscentrum van Borgloon maak je de reis van het fruit mee, van aan de boom tot in de stroop. Uiteraard kan je die Loonse stroop ook meteen mee naar huis nemen.

Het winkeltje van de Jambrouwerij in Riemst