03-09-2023

Proeven van het lekkerste fruit

In de fruitstreek Haspengouw proef je van het allerlekkerste fruit. Aan het begin van de zomer is het de oogsttijd van de kersen en aardbeien, daarna volgen de pruimen en richting de nazomer beginnen ze aan de appel-, peren- en wijndruivenoogst. Vul je fruitmand en voorraadkast met lokale vruchten en verse producten.

1. Vers van het fruitbedrijf

Verser dan van bij de fruitteler zelf kan je het niet krijgen. Koop lokaal en recht van de fruitboomgaard bij deze fruitbedrijven. Tijdens de bloesem- en oogstmaand zetten deze bedrijven graag de deur naar hun boomgaarden open.

De Jorishoeve

De Jorishoeve in Gingelom teelt appelen en peren. Ze maken daar heerlijke appelsap en perenjevener van die je kan proeven op het zonnige terras van de bistro.

In groep kan je het hele seizoen van maart tot oktober een rondleiding boeken. In de bloesem- en oogstmaand april en september organiseren ze elke zaterdag een rondleiding waar je als individuele bezoeker bij kan aansluiten.

Tijdens de plukdag in oktober haal je hier zelf je eigen appelen van de bomen. Je neemt ze tegen de dagprijs mee naar huis.

Fruitbedrijf Porreye

Fruitbedrijf Porreye in Sint-Truiden teelt appelen, peren en kersen op een biologische wijze. Onder de noemer PIPO appelsappen maken ze van hun eigen fruit de heerlijkste vruchtensappen, confituren en stropen.

De Fruitautomaat aan het bedrijf is altijd gevuld met wat het seizoen te bieden heeft: appelen, peren, aardbeien en kersen, maar ook de sappen, confituren en stropen. In de winter haal je er zelfs soep uit.

Stap op de Pipo trein voor een rondrit door de boomgaarden vol bloesems.

Gezond van bij Ons

Gezond van bij Ons in Sint-Truiden teelt appelen en peren naast kleinfruit zoals kersen, mirabellen en pruimen. Ze verwerken hun fruit in sappen, confituren, stropen, appelmoes, opgelegd fruit, ...

Deze producten kan je allemaal in de hoevewinkel langs het fietsroutenetwerk vinden. Je moet daarvoor wel even een afspraak op voorhand maken, maar de Fruitautomaat is wel 7/7 open.

In april breng je een bezoek aan het bedrijf op het Bloesemfeest, tijdens het Bloesembezoek of 's avonds op de Schemerwandelingen.

Fietsers tussen de appelbomen

2. Fruitige streekproducten shoppen

Het Haspengouwse fruit vormt de basis voor heel wat lekkere producten. Vruchtensappen, wijnen, stropen, confituren, dressings en sauzen en nog zo veel meer. Probeer zeker ook de heerlijke honing die afkomstig is uit de bijenkasten in de fruitboomgaarden. Shop al deze fruitige lekkernijen in deze streekproductenwinkels.

Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon

De typisch Loonse stroop haal je natuurlijk rechtstreeks van bij de bron. In het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek volg je de weg van het fruit, van bloesem tot stroop. Of steek meteen door naar de streekproductenshop voor een pakje stroopwafels.

De shop is iedere dag open van 10u tot 17u.

Streekproductenshop in Sint-Truiden

In het toeristische onthaal van Sint-Truiden vind je ook een Streekproductenshop waar je heel wat producten uit de ruime regio kan kopen. Ideaal om een cadeaumand samen te stellen!

De shop is tijdens het seizoen van april t.e.m. september iedere dag open van 9u tot 17u. Buiten het seizoen kan je er terecht van 10u tot 16u (niet op zon- en feestdagen).

De Bottelarij in Wellen

De Bottelarij in Wellen maakt deel uit van de sociale tewerkstelling AKSI. Ieder product wordt ambachtelijk gemaakt. Hier koop je gelei, siroop en confituur uit oma's keukentje.

De streekwinkel is open op woensdag van 11u tot 18u en van donderdag t.e.m. zondag van 11u tot 21u.

Streekproductenwinkel in Tongeren

Sla je slag in de Streekproductenshop van Visit Tongeren. In het authentiek decor van de gerenoveerde Gasthuiskapel kies je uit een ruim assortiment aan confituur, stroop, wijn en andere lokale delicatessen.

De streekproductenwinkel is 7/7 open.

De Jambrouwerij in Riemst

In de Jambrouwerij in Riemst vind je hun eigengemaakte producten zoals jams en dressings. Daarnaast staan ook producten van andere Limburgse vakmensen in de rekken, zoals wijnen, stroop, cider en honing.

De Jambrouwerij is open van woensdag t.e.m. vrijdag van 10u tot 18u en zaterdag van 10u tot 17u.

NBS Streekproductenwinkel in Kortessem

In de streekproductenwinkel van de Nationale Boomgaardenstichting vind je een uitgebreid aanbod terug van sappen en stropen. Vrijwel alle producten zijn volledig biologisch, gemaakt van onbespoten hoogstamfruit uit de eigen boomgaarden.

Koop de producten van NBS Streekproductenwinkel online.

Het winkeltje van de Jambrouwerij in Riemst

3. Haspengouwse wijnen

De wijndomeinen in hun Haspengouw laten je maar wat graag proeven van hun witte en mousserende wijnen. Vooral Borgloon telt heel wat domeinen, maar ook in Sint-Truiden, Heers, Bilzen en Kortessem wordt wijn gemaakt. Riemst heeft zelfs het enige wijnkasteel van België.

Ga naar het overzicht van Haspengouwse wijndomeinen.

4. Kijk achter de schermen bij de fruitveiling

Op de fruitveiling wordt het verse fruit bewaard, gesorteerd en ingepakt voordat het in de winkel terecht komt.

Neem een kijkje achter de schermen bij de Belgische fruitveiling in Sint-Truiden. Individuele bezoeken zijn mogelijk iedere donderdag in april om 11u. Dit is gratis, maar je schrijft je best op voorhand in.

Op de BelOrta site in Borgloon openen ze hun veilingdeuren op enkele geselecteerde data in april, mei en september. Reserveer je bezoek op voorhand bij Toerisme Borgloon.