01-07-2021

Een dag in Gingelom

Ga voor een verrassende mix tijdens je daguitstap in Gingelom. Van fietsen of wandelen langs Romeins erfgoed tot picknicken in landelijke setting. Als afsluiter knuffel je alpaca’s met het glooiende landschap van Haspengouw als decor.

Tumuli in Gingelom

10u00 // Toeren tussen Tumuli

Waan je de keizer te rijk tussen tumuli. Tumu-watte? Deze aarden grafheuvels werden gebouwd door rijke Romeinse villabewoners bij wijze van laatste rustplaats. In Gingelom tref je er daarvan maar liefst zes aan. Het is dan ook meteen de grootste collectie van België. Met de fiets passeer je tussen fietsknooppunten 510, 511 en 192 de 'Twee Tommen', de 'Drie Tommen' en de imposante 'Avernassetom'. Je kan ook kiezen voor een bewegwijzerde wandelroute die vertrekt aan de Brouwerijstraat in Gingelom (Vorsen).

Romeinse tumuli in Gingelom

13u00 // Picknicken in weides en fruitboomgaarden

In Gingelom picknick je in de meest unieke settings. Geniet van het pure landelijke karakter van Boerderij Wagelmans. Hier picknick je in een knusse weide aangekleed met hooibalen, gezellige zitbankjes en houten kistjes. Na het eten speel je er nog een potje petanque of Kubb. Je mand wordt gevuld met verse producten van de eigen boerderij en de streek maar vooral: héél véél liefde. Of wat dacht je van een gezellig smulfestijn in een boomgaard? Bij Jorishoeve proef je van de zaligste streekproducten aan een zelfgemaakte tafel tussen appel- en perenbomen.

Praktisch: voor meer informatie over de verschillende picknickmanden, prijzen en reservaties kan je terecht op de website van Boerderij Wagelmans en de Jorishoeve.

Picknickplaats bij Boerderij Wagelmans in Gingelom

16u00 // Ontmoet een échte macho

Sluit je dag af met één brok schattigheid bij Alpaca Tumulus. Hier huppelen deze wollige beestjes rond in de prachtige setting van het glooiende Haspengouwse landschap. Naast koddig zijn ze ook nog eens erg nuttig. Hun zachte vacht wordt hier namelijk omgezet in eigen ontworpen kwaliteitswol in de spinnerij. Op de weide maak je kennis met de verschillende alpaca’s. Je mag ze voederen en aaien en  gewoon wat tijd met ze doorbrengen. Wist je trouwens dat een mannetjesalpaca een macho genoemd wordt?

Tip: Kan het voor jou maar niet schattig genoeg zijn? In juli en augustus lopen er kleintjes rond op de weide. Plan je bezoek dus zeker in deze periode als je dat niet wilt missen.

Goesting in een dagje Gingelom? Check gingelom.be/toerisme voor meer inspiratie!

Alpacaboerderij Alpaca Tumulus in Gingelom