14-06-2022

Bilzen in beeld

Fotograaf Max Vicca ging voor ons op pad en legde Bilzen vast in acht verrassende beelden. Benieuwd naar de bijzondere locaties die hij onderweg fotografeerde? Lees het artikel en ga dan zeker zelf eens een kijkje nemen.

Een ijsje van Ons Ijshuys in Bilzen

1. Ons Ijshuys

Stel je even voor…het is een warme zomerdag en je zit op een zonnig terras te smullen van een fris ijsje – twee of drie bollen, dat kies je zelf. Heerlijk toch! Ons Ijshuys zorgt voor dat kleine gelukje. Met het starten van dit ijssalon zagen Diem en Priscilla een droom in vervulling gaan. In de open keuken draait Diem op artisanale wijze het ijs, terwijl Priscilla jouw gewenste aantal bolletjes op een hoorntje schept. Naast de klassieke smaken, gaan ze een uitdaging niet uit de weg en kan je hier ook mojito, walnoot-vijgen en eclairijs bestellen.

Ons Ijshuys ligt vlakbij het knooppunt 104 op het fietsroutenetwerk. Wijk daar zeker een moment van je route af voor een heerlijke rustpauze.

>> Geniet van een ijsje in Ons Ijshuys

Kinderen op pad met Bilzen Mysteries Het Complot

2. Bilzen Mysteries: Het Complot

In het decor van Landcommanderij Alden Biesen ontpoppen kinderen zich tot echte detectives. In 'Bilzen Mysteries: Het Complot' gaat het hele gezin met de tablet en koptelefoon op pad met als doel de ontmaskering van de dader. Ieder hoekje en kantje van het historische domein wordt anderhalf uur lang zorgvuldig uitgekamd. Aanwijzingen, raadsels, (dwaal)sporen en proeven kruisen je pad, maar je staat er niet alleen voor: commissaris Angel en inspecteur Dewolf schieten je te hulp met hun raad en jarenlange ervaring. Met Joke Devynck en Jeron Dewulf werd opnieuw een topcast gestrikt (na ‘Het Verhaal’ waarin Jan Decleir de Heer van Biesen speelt).

Twee versies van deze interactieve zoektocht zorgen ervoor dat iedere speurder op weg kan. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar is de eenvoudige versie aan te raden. Kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen wagen zich aan de geavanceerde versie.

>> Ga met het hele gezin naar Het Complot

Landcommanderij Alden Biesen

3. Landcommanderij Alden Biesen

De Landcommanderij van Alden Biesen is een uitzonderlijk historisch kasteeldomein, een van de grootste in de Euregio. Ze werd in 1220 opgericht door de ridders van de Duitse Orde. Nu is het een schitterende erfgoedsite, toeristische trekpleister en een internationaal cultuur- en congrescentrum. Het domein zelf is vrij toegankelijk. Kuier door de symmetrische Franse tuin of door het romantisch Engels Park. Met de tempel van Minerva op de achtergrond lijkt het wel alsof je rondloopt in een roman van Jane Austen.Via een kronkelend vlonderpad verken je de hoogstamboomgaard van dichtbij. Vlei je neer op de picknicklounge en doe jezelf te goed aan het uitzicht en het lekkers.

De waterburcht bezoek je met een gids die je uitgebreid het verhaal van Alden Biesen uit de doeken doet. Sluit in de weekenden van juli en augustus aan bij de zomerrondleidingen of boek als groep het hele jaar door een rondleiding op maat. Ook wanneer er tijdelijke expo’s plaatsvinden is de waterburcht zelf open voor het publiek.

>> Bezoek Landcommanderij Alden Biesen

Waterspeeltuin De Kimpel

4. Waterspeeltuin De Kimpel

Volop waterfun in zwembad De Kimpel! De outdoor waterspeeltuin met verschillende speeltuigen brengt gegarandeerd spetterplezier. Als je verkoeling nodig hebt, weet je waar je moet zijn. In de zomermaanden kan de pret helemaal niet op met het springkasteel. Ouders ontspannen ondertussen op de ligweide of op het terras van de zomerbar. Chillen in een strandstoel, lekker drankje erbij, zon op je snoet,… klinkt als een goed plan!

>> Spetter in de waterspeeltuin

Verborgen Moois Jonckholt in Bilzen

5. Verborgen Moois Jonckholt

In het bosrijke Hoelbeek ligt ergens goed verborgen in het groen de ruïne van het fort Jonckholt. Dit overblijfsel bestaat nog uit de vier duidelijk herkenbare hoektorens met de buitenmuren en het unieke dubbele grachtensysteem. Een interessant weetje is dat deze ridderburcht nooit hoger opgebouwd is dan wat je nu ziet. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog begon men in allerijl aan de bouw omdat de plek zeer strategisch lag op de weg naar Maastricht. Rond 1600 verloor het zijn militaire belang en werden de houten bouwsels afgebroken tot aan de funderingen.

Op de Verborgen Moois-wandelingen van Jonckholt passeer je deze ruïne. Je vertrekt aan de kerk van Hoelbeek voor een wandeltocht van 5 of 5,7 km. Wil je langer wandelen? Combineer delen van de routes tot een wandeling van 9,2 km.

>> Neem een kijkje op deze verborgen plek

Groene wagentjes in Bilzen

6. Groene wagentjes

Cruise op een zonnige dag geruisloos door het Haspengouwse landschap met de groene wagentjes. Vertrek vanuit Landcommanderij Alden Biesen voor een tocht van één uur, twee uur of waarom niet meteen van een halve dag. De route hoef je niet zelf te bepalen, je volgt heel eenvoudig een uitgestippelde route via de gps of je smartphone. Naar het centrum van Bilzen of juist de natuur in, de beste bloesemplekjes spotten of de meeste kastelen zien, kies de themaroute die het beste bij je past.

Neem onderweg de tijd om een mooi stukje groen uit te zoeken voor een zalige picknick. Je kan een rijkelijk gevulde picknickmand reserveren samen met het wagentje. En ook hier is de keuze niet klein te noemen: standaard of luxe, op kindermaat, vegetarisch of glutenvrij, er is een optie voor iedereen.

>> Ga toeren met de groene wagentjes

Biesonder appelsap

7. BIESONDER appelsap

Op het domein van Landcommanderij Alden Biesen bevindt zich de grootste hoogstamboomgaard van West-Europa. Een grote verzameling van diverse fruitboomsoorten brengen de hele (na)zomer de lekkerste kersen, pruimen, appels en peren voort. Te veel om op te eten! Van de appels wordt daarom een heerlijke appelsap gemaakt: het BIESONDER appelsap. Door de mix van oude appelsoorten smaakt het 100% pure sap zeer biesonder. Proef het zelf tijdens je bezoek aan Bilzen. De flesjes zijn verkrijgbaar in de toeristische onthaalkantoren in Alden Biesen en in het centrum. Van korte keten gesproken!

>> Proef het BIESONDER appelsap

Vriendinnen shoppen in Bilzen

8. Shoppen in Bilzen

Het centrum van Bilzen nodigt uit tot een dag vol shoppen, shoppen, shoppen. Je vindt er een juist evenwicht tussen speciaalzaken en bekende ketens. Het gezellige marktplein met het oude stadhuis is het hart van de stad. Op de terrassen – die in de weekends extra groot zijn – kunnen lijf en leden uitrusten van het rondhollen met shoppingtassen. Ook voor een korte shoppingtrip is Bilzen een aanrader. De eerste twee uur parkeer je namelijk sowieso gratis, zelfs in het centrum.

Rondkuieren op de markt kan iedere woensdag van 8 tot 13 uur. De bussen van en naar het centrum zijn dan ook gratis. Je wordt hier nogal in de watten gelegd!

>> Winkelen in Bilzen