04-09-2023

Bilzen in 8 verrassende beelden

Fotograaf Bjorn Snelders ging voor ons op pad en legde stad Bilzen vast in acht verrassende beelden. Benieuwd naar de bijzondere locaties die hij onderweg fotografeerde? Bekijk Bilzen door zijn lens, laat je inspireren en ga dan zeker zelf eens een kijkje nemen.

Beversporen

1. Op wandel in De Hoefaert

Voor wie geïnteresseerd is in geografie: De Hoefaert bevindt zich op de steilrand van het Kempisch Plateau en het vruchtbare Haspengouw. Hierdoor wandel je in dit natuurreservaat door een zeer diverse natuur van naald- en loofbomen, weilanden alsook door meer vochtig moeras- en vijvergebied. Het gebied maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige van Vlaanderen!

Drie wandelroutes liggen bewegwijzerd voor je klaar: eentje van 4,2 km die voor iedere wandelaar goed te doen is, 9,6 km voor als je wat langer onderweg wilt zijn en ook nog een route van 18 km voor de fervente dagstapper.

Wist je trouwens dat in dit gebied bevers leven? Je moet al heel veel geluk hebben om deze te zien (de meeste kans heb je in de ochtend- en avondschemering), maar de sporen die ze achterlaten kan je wel naar op zoek gaan. Burchten, beverdammen, knaagsporen op stammen, … haal de natuurspeurder in je naar boven!

Bekijk de wandelroutes

fietsen

2. Fietsavontuur met Fietsfabriek 3740

Huur een fiets bij Fietsfabriek 3740 en vertrek zorgeloos vanuit Bilzen voor een ontspannende tocht door het glooiende landschap. Ook een driewieler, duofiets en rolstoelfiets zitten in het assortiment zodat echt iedereen kan genieten van een fietstocht.

Het fietsroutenetwerk loopt pal voor de deur. Zet koers richting het zuiden via knooppunt 85 en 68 en je bereikt al na 3 km Landcommanderij Alden Biesen. Of fiets de andere kant op richting het Munsterbos en Albertkanaal. Genoeg routes om uit te kiezen!

Reserveer je fiets

Evenement Dickens in Bilzen

3. Terug naar de tijd van Dickens

Het is ondertussen een vaste waarde in Bilzen: ieder jaar maak je in het centrum van de stad een reis naar het Victoriaanse Engeland. Tijdens het tweedaagse winterevenement Dickens staat betovering centraal. Een sprookjesachtige belevingswandeling in de groene omgeving zorgt voor dat extra vleugje magie in de gezellige kersttijd. Kruis 16 en 17 december maar aan in je agenda!

Meer info over dit evenement

Landcommanderij Alden Biesen Bilzen

4. Historische pracht van Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen is een absolute must-see. De imposante waterburcht, de strakke Franse tuinen en de romantische bruggen over het water zijn maar een paar van de blikvangers die je op dit historische kasteeldomein je camera laten boven halen.

Het landschap rond de landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Een vlonderpad leidt je door een van die boomgaarden. Vanaf september hangt het fruit plukrijp aan de bomen en is het tijd voor de oogst.

Bezoek het prachtige Alden Biesen

Groen wagentje voor het stadhuis in Bilzen

5. Een ritje met de groene wagentjes

Wil je Bilzen op een unieke manier verkennen? Toer op een nazomerse dag rond met een elektrisch groen wagentje. Vertrek vanuit Landcommanderij Alden Biesen voor een tocht van twee tot vier uur. Je volgt een route naar keuze via de gps. Een leuke activiteit om met vrienden of familie te doen. Er passen tot 4 personen op 1 karretje. Reserveer meteen ook een picknickmand zodat je op een mooi plekje onderweg smult van Bilzerse streekproducten.

Toer met een groen wagentje

Kamer met ontbijt in B&B Boerderaaj Bilzen

6. Verblijf in B&B De Boerderaaj

In de gezellige B&B De Boerderaaj voel je je meteen thuis door de warme gastvrijheid van Sandra en Georgy. Ontwaak met een overheerlijk, gezond ontbijt op je eigen terras in een idyllische, rustige omgeving. Met 2 tweepersoonskamers en een vakantiehuisje voor max. 6 mensen is het nooit te druk. En een van de kamers heeft zelfs een eigen sauna en hammam. Als je hier niet kan ontspannen, dan lukt het nergens!

Het fietsroutenetwerk passeert voor de deur van de B&B en Landcommanderij Alden Biesen ligt op amper 850 meter. Deze historische plek is meteen ook de startplaats van de diverse wandelroutes van 3,4 tot 16,2 km door Greenspot Alden Biesen. De Boerderaaj is jouw uitvalsbasis voor uitstappen naar Bilzen-centrum en nabijgelegen steden zoals Tongeren, Riemst, Hasselt en Maastricht.

Voor een extra portie natuur zit je in Bilzen aan het goede adres. Het Munsterbos en De Hoefaert maken deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen en liggen op nog geen 15 minuten van de B&B.

Boek je verblijf in De Boerderaaj

Moeder en kind winkelen in Bilzen

7. Wintershoppen in Bilzen

In Bilzen is het aangenaam shoppen. Of je nu voor jezelf op zoek bent naar een nieuwe winteroutfit of alvast kerstcadeautjes wilt inslaan, in het stadscentrum winkel je in gezellige boetieks. Dit najaar zijn er ook weer enkele koopzondagen waarbij de winkels open zijn van 13 tot 18u.

Op woensdag snuister je rond op de wekelijkse markt en sluit je af met een koffie of warme chocolademelk op een verwarmd terras.

Shoppen in Bilzen

Tapasplank brasserie 't Huys in Bilzen

8. Lekker eten in brasserie ’t Huys

Sluit je dag af met een smakelijk diner in brasserie 't Huys. Op de menukaart vindt iedereen wel zijn gading: een tapasplank voor twee, spare-ribs, een pasta of een vegetarisch gerecht,… keuze genoeg! Op een mooie, nazomerse dag is het genieten op het afgesloten tuinterras. Binnen zorgt het gezellig ingerichte interieur met veel hout voor de warme sfeer.

Reserveer je tafeltje

Bilzen heeft alles wat je nodig hebt voor een plezant weekendje weg. Als je dus nog op zoek bent naar een bestemming voor een najaarsuitje of herfstvakantie, dan heb je dat hierbij gevonden.