08-07-2021

Over de grens wandelen

Wandelen over de grenzen heen. In deze wandelgebieden kan je tocht een internationaal tintje krijgen met een korte oversteek naar Nederlands grondgebied.

Natuurgrenspark De Groote Heide

Natuurgrenspark De Groote Heide

Natuurgrenspark De Groote Heide strekt zich uit van net onder Eindhoven tot in het Belgische Pelt en Hamont-Achel. De Groote Heide is een gigantisch gebied van 6000 hectare dat een verzameling is van meerdere kleinere natuurgebieden. Start je wandeling aan de Achelse Kluis (ook ideaal eindpunt trouwens, met een frisse trappist op het terras).

Hageven-Plateaux is een mozaïek van bossen, heide, zandduinen, vennen, graslanden en de rivier Dommel kronkelt hier ook nog ergens tussendoor. Op de wandelroute van net geen tien kilometer doe je beide landen aan. Voor wie liever aan deze kant van de grens blijft zijn er kortere wandelingen. Start je jouw wandeling aan de Achelse Kluis, dan moet je maar een paar stappen doen voordat je je in het grotendeels Nederlandse Leenderbos bevindt. Hier is het genieten van vergezichten en stilte.

GrensPark Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek

In GrensPark Kempen~Broek steek je praktisch ongemerkt de grens over. Langs Belgische kant strekt het zich uit over de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik. Via de wandelwissels is het eenvoudig om meerdere wandellussen en deelgebieden met elkaar te combineren. Zeker een aanrader voor de stevige stappers of zelfs op wandelvakantie willen gaan. Er is zelfs een langeafstandswandeling van 104 kilometer.

Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Op weinig plaatsen in de Benelux komen zoveel soorten libellen voor als in Kempen~Broek. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.

Rivierpark Maasvallei

In het oosten van onze provincie vormt de Maas de natuurlijk grens tussen ons eigen Limburg en dat van Nederland. Wanneer je in RivierPark Maasvallei aan de wandel gaat, bestaat de kans dat je dus aan de Nederlandse kant verzeild raakt.

Wandelgebied Stokkem in Rivierpark Maasvallei

De rode route van meer dan elf kilometer in het wandelgebied van Kessenich en de Drie Eigen brengt je helemaal tot in Thorn, het bekende witte stadje. De blauwe route van zeven kilometer gaat meer richting de kerkdorpen Neeritter en Ittervoort. Ook de groene wandelroute van zes kilometer steekt net even de grens over. Onderweg spot je het kasteel van Borgitter, de Itterbeek, de wilde riviernatuur in natuurgebied Koningssteen - Kollegreend en de bijzondere fauna en flora in het Vijverbroek.

In het natuurgebied van Negenoord in Dilsen-Stokkem zet je dan weer voet aan Nederlandse wal nadat je de Maas met een veerpont bent overgestoken. In dit stuk van RivierPark Maasvallei grazen kuddes konikpaarden en gallowayrunderen. Beklim zeker ook de uitkijktoren voor een mooi zicht over de Maasplassen.

Wandelgebied Sint-Pietersberg

Wandelgebied Sint-Pietersberg

Het wandelgebied van Sint-Pietersberg loodst je door Vlaanderen, Nederland en Wallonië. Wanneer je hier wandelt, flirt je voortdurend met grenzen en helpt enkel een grenspaal hier en daar je eraan herinneren dat je wel degelijk internationaal aan het wandelen bent.  Aan Belgisch-Limburgse kant vat je jouw tocht onder de brug in Kanne. De vallei van de Jeker met de steile hellingen en unieke kalkgraslanden vormt een prachtig decor.

Dit is een unieke streek, met pittoreske dorpjes, forten en kastelen, tal van waterlopen, een bewogen geschiedenis en een uitzonderlijke natuur. Dit vijfsterren wandelgebied is goed voor 130 km wandelplezier tussen de Jeker en de Maas. De routes zijn gemakkelijk te combineren tot een langere, zelfs meerdaagse tocht. Blikvangers onderweg zijn het uitkijkpunt van Sint-Pietersberg, kasteel Neercanne en de ENCI-groeve.

Natuurdomein Altenbroek

De Voerstreek is een klein stukje Limburg dat volledig omgeven wordt door Wallonië en Nederland. Grenzen overschrijden is hier dus bijna niet te vermijden. Domein Altenbroek ligt op het grondgebied van 's-Gravenvoeren en het Nederlandse Noorbeek. In dit gevarieerde, glooiende landschap vind je oude Maasterrassen, graslanden, hoogstamboomgaarden met poelen, brongebieden, graften, houtkanten, holle wegen, grubben en talrijke loofbossen. En stilte, dat vind je hier ook nog. Faunaliefhebbers kunnen dassen en everzwijnen spotten en zeldzame soorten zoals de vuursalamander, wijngaardslak, hazelmuis,… Het wandelnetwerk met knooppunten zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk je eigen tocht kan uitstippelen. De streekkaart van de Voerstreek is hierbij geen nutteloos hulpmiddel.

Wandelen in de Voerstreek