
Actief genieten in Limburg, te land en op het water
25/07/2022
Marlo en Kristof van de reisblog Along Came an Elephant spendeerden een weekend in Limburg.
Verzet je graag bergen, maar zit een skivakantie er niet in? Liefhebbers van mooie bergwandelingen hoeven hun wandelschoenen gelukkig niet op te bergen de komende maanden. (K)Limburg biedt meer dan genoeg leuke alternatieven voor kilometerslange, heuvelachtige wandeltochten en beklimmingen. The hills are alive!
In dit prachtig stuk Limburg vind je ook het hoogste punt van Vlaanderen. Meer berg – of toch zeker heuvel – ga je in onze provincie niet snel vinden. Om het hoogste punt te bereiken trek je naar de Reesberg in het pittoreske Voerdorpje Remersdaal. Beperk je zeker niet tot deze plek! Met een wandelnetwerk van 125 kilometer is er meer dan genoeg groen om te bewandelen. De glooiende weilanden doen meteen denken aan een Alpenlandschap. Oostenrijk in eigen land!
Het intussen welgekende panorama over het meer en de bergen van Terhills kan je enkel aanschouwen na een stevige klim. De wandeling leidt je verder door dichte naaldbossen. Misschien spot je wel enkele reeën, want daar houdt zich een grote populatie van schuil in de bossen. Je zou bijna denken dat je in Scandinavië zit. Nationaal Park Hoge Kempen is het hoogste deel van de Kempen en dus een volwaardig alternatief voor je wintervakantie.
Duinen zijn misschien geen echte bergen, maar voor je kuitspieren is een klim, een klim! De Oudsberg is met zijn 85 meter hoog de hoogste landduin van Vlaanderen. Als je zin hebt in een pittige wandeling is het gebied van Solterheide aan te bevelen. De overgang van het Kempens Plateau in de vlakte van Bocholt, de befaamde steilrand, staat garant voor hoogteverschillen tot 25 meter. Door bruuske insnijdingen van waterstromingen krijg je zelfs het gevoel omringd te zijn door heuse bergwanden.
Vanop de 63 meter hoge Bolderberg krijg je een prachtig panorama van de Limburgse Zuiderkempen: in het noorden de mooie vijvers van Terlaemen en op de achtergrond de witte muren van het kasteel van Terlaemen uit 1750. Van noord naar oost zijn de steenbergen en de schachttorens van de kolenmijnen van Beringen, Zolder, Houthalen en Genk te zien, in het zuiden de torens van Hasselt. Het domein Terlaemen is 200 hectare groot en naast een stevige klim vind je er ook loof- en naaldbossen, heidestruiken, weides en een parkzone rond het kasteel. Holderdebolder naar Heusden-Zolder!