02-03-2021

Wild kijken in Limburg

‘The early bird catches the worm’. Of: je moet vroeg uit de veren als je wilde dieren wil spotten. We gaan niet op safari in de Afrikaanse savanne, maar wist je dat we onze eigen Limburgse Big Five hebben? Met de insidertips van Frederik Thoelen, bioloog in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, maak je je volgende natuurwandeling een stuk memorabeler!

De meeste dassen van Vlaanderen

Dassen spotten kan het best in de Voerstreek. Hier zetten ze al jaren in op de bescherming van deze marterachtigen. En met succes. De grootste populatie van Vlaanderen leeft hier in alle rust tussen holle wegen, bossen en valleien. Dassen zijn nachtdieren: ze gaan ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg op pad op zoek naar noten, vruchten, insecten, wormen, vogels en kleine zoogdieren.

Das in de Voerstreek

“Het is een misvatting dat je diep het bos moet intrekken om deze indrukwekkende dieren te spotten. Blijf gewoon op de wandelpaden en met wat geluk zie je er eentje wormen zoeken in een weiland.” Maar hoe vind je hun burcht? “Het vergt een beetje zoekwerk. Volg de ‘wissels’ (dassen verplaatsen zich langs vaste routes) en je komt uit bij hun burcht. Dan is het een kwestie van geduld hebben en wachten tot ze uit hun schuilplek komen.”

Boomkikker in Nietelbroeken in Diepenbeek

De boomkikker, terug van bijna weggeweest

Een stompe kop, slanke achterpoten en een grasgroene kleur. Deze beauty leeft niet in Costa Rica maar gewoon in Limburg: de boomkikker. "Lang ging het slecht met de boomkikkers in Vlaanderen. Gelukkig doen ze het stukken beter en zie je ze opnieuw in poelen en op braamstruiken.

Zo leeft er in het natuurgebied de Dauteweyers in Diepenbeek opnieuw een gezonde populatie boomkikkers." Eerlijk is eerlijk, een getraind oog ziet hem meteen. Voor de minder ervaren spotter kan het even duren voor je hem opmerkt.

Deze beauty leeft niet in Costa Rica maar gewoon in Limburg.

Bever in Rivierpark Maasvallei

De architecten van de natuur

"'Veel groter dan verwacht', dat is de reactie die ik krijg als mensen voor het eerst een bever zien. De bever bezit een X-factor. Hij heeft een groot effect op de natuur en laat indrukwekkende sporen achter, denk aan dammen en knaagsporen aan bomen. Aan de Bosbeek in Oudsbergen vind je de grootste beverdam van Vlaanderen.

Ook in het RivierPark Maasvallei zie je de lustige knagers aan het werk. Ze zetten grote gebieden onder water en zijn erg belangrijk voor het behoud van andere diersoorten zoals vlinders, vissen en reptielen."

Als een vos in het bos

Tot voor kort was de vos het grootste roofdier dat hier in het wild leefde. Ondertussen is dat de wolf. Al is de kans dat je deze roodbruine nachtjager spot een stuk groter. Overal in Limburg komen namelijk vossen voor: bossen, heide en duinen, moeras- en vengebieden,... ze zijn niet kieskeurig. "Net als dassen leven vossen in een burcht. De ingang is hoger dan dat hij breed is. In de lente is het extra bijzonder als de jonge vosjes de omgeving van de burcht verkennen. Mensen moeten weer leren samenleven met roofdieren en dat houdt in dat je je kippen maar beter kan beschermen."

Mensen moeten weer leren samenleven met roofdieren.

Vos in Limburg

Wat als je een everzwijn tegenkomt?

Everzwijnen zijn eigenlijk zachtaardige dieren. "Ze hebben een slechte reputatie, maar dat is onterecht. In de Ardennen leven er grote aantallen wilde zwijnen en kan je de ongevallen met everzwijnen op één hand tellen. Soms doen everzwijnen schijnaanvallen. Ze lopen naar je toe, stoppen en grommen. Als je gewoon rustig blijft staan, lopen ze na een tijd gewoon verder. In o.a. Nationaal Park Hoge Kempen kan je deze prachtige dieren bewonderen."

Extra tips voor een geslaagde safari in Limburg

  • Dassen kunnen niet goed zien, maar des te beter ruiken. Draag geen zware parfum en houd je uit de wind.
  • Zoeken is vinden. Neem een verrekijker mee tijdens je wandeling.
  • Om bevers te spotten, maak je tijdens de zomermaanden best een avondwandeling. Draag onopvallende kledij en stel je verdekt op in de buurt van de burcht.
  • In de ochtend- en avondschemering verlaten vossen, reeën, dassen en bevers hun schuilplaats om naar voedsel te zoeken.
  • Zie je een wild dier, vergeet dan niet te genieten. ‘Kijk’ vol verwondering naar dieren in plaats van die ene perfecte foto te willen nemen.
Bioloog Frederik Thoelen

Wie is Frederik Thoelen?

35 jaar
-
Bioloog in Natuurhulpcentrum Opglabbeek
-
Natuurgids
-
Maakt reportages en natuurfilms
-
Check zijn website