19-01-2022

De populairste plekken in Limburg van 2021

Net zoals vorig jaar hebben we ook nu een overzicht gemaakt van de 10 populairste plekken in Limburg. In 2021 gingen jullie opnieuw massaal op pad en wij hebben hiervan meegenoten via #AltijdLimburg. De plaatsen die jullie het leukst vonden? Je ontdekt ze in dit artikel.

Be-MINE Beringen

Be-MINE, de voormalige mijnsite van Beringen lokt een heel verscheiden publiek omwille van de vele activiteiten die je er kan ondernemen. Sportievelingen trekken misschien eerder richting het klim- of duikcentrum die op deze site gevestigd zijn of oefenen hun mountainbiketrucjes op het hindernissenparcours op de flanken van de mijnterril. Ook voor de wandelaar die er graag op uit trekt, is be-MINE een uitstap waard. Het wandelgebied van Beringen-Mijn telt vier bewegwijzerde wandelroutes. De gevraagde inspanning varieert van gemakkelijk te doen met de kinderwagen tot het beklimmen van een flink hoge mijnterril.

Doorkijkkerkje ‘Reading between the Lines’

Een blijvertje, want ook vorig jaar stond het Doorkijkkerkje in de lijst van populaire plekken. Dit bijzondere kunstwerk in het landschap van Borgloon trekt nog steeds veel nieuwsgierigen. Gelegen op de wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en Romeinse Kassei is het enkel te voet te bezoeken. Gelukkig passeert iedere bewegwijzerde wandelroute van Greenspot Grootloon het wereldberoemde kerkje. Met de fiets stop je best tussen knooppunt 151 en 155 en wandel je het laatste stukje richting Reading between the Lines.

‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland

De fietsbeleving van ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland blijft het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van vele fietsers. Je moet aan knooppunt 272 in het Pijnven zijn om het cirkelvormige fietspad dat je tot in de toppen van de bomen brengt zelf te fietsen. Het gebied van het Pijnven bestaat voornamelijk uit dichte bossen van naaldbomen, zo een 2000 hectare. Daar kan je al wat boswandelingen in maken! En ja, je mag al wandelend het pad van Fietsen door de Bomen doen. Ook aan de kinderen is gedacht: in het reusachtige speelbos is het klauteren, klimmen en ravotten geblazen.

Terhills

Terhills is een natuur- en recreatiegebied gevormd door het mijnverleden. De terrils, de schachtbokken, het hoofdmijngebouw dat nu een hotel is, stuk voor stuk zijn het getuigen van een ondergrondse bedrijvigheid in de vorige eeuw. Nu is Terhills de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Verwacht je aan een flinke portie bijzondere natuur: een landschap van ‘bergen en meren’ dat aan Scandinavië doet denken en vergezichten waar je stil van wordt. Er bestaat geen twijfel over dat deze plek in dit lijstje hoort. Wandelen is hier een voor de hand liggende activiteit, maar dit gebied herbergt zoveel dat je er gemakkelijk een weekend weg vol variatie van kan maken.

Zwevend kapelletje ‘Helsh(ea)ven’

In het kleine dorpje Helshoven, op de grens van Sint-Truiden met Borgloon, staat op het hoogste punt een kapelletje. Kunstenaar Frits Jeuris ontwierp dit bijzondere uitkijkpunt met de kapel van Helshoven als model en het hout van fruitbomen als materiaal. Het resultaat is Helsh(ea)ven, oftewel het zwevend kapelletje. Het ligt pal naast het fietsroutenetwerk, ongeveer aan knooppunt 169, en is ook te voet gemakkelijk te bereiken. Kijk wel even goed achterom als je het knooppunt gepasseerd bent en richting 161 fietst. Het fietspad daalt hier heerlijk lang af, een welgekomen rustmoment na de klim die je achter de rug hebt, maar als je niet goed oplet, zoef je het kapelletje zo voorbij. Menig fietser heeft zich zo lekker laten uitbollen om onderaan pas te beseffen dat het uitkijkpunt op het hoogste punt ligt.

De Slingerberg in Kanne

Tiendeberg, zo luidt de eigenlijke naam van deze heuvel, maar dankzij het kenmerkende uiterlijk van de straat die zich een weg naar boven slingert, ligt Slingerberg beter in de volksmond. Een feest voor fietsers, of toch voor fietsers die van klimmen houden. Want met een stijgingspercentage van 5,5% is het een kwestie van stevig op de trappers staan. Of doe het met een elektrische fiets, dat kan natuurlijk ook. Om deze beklimming op je palmares te zetten neem je knooppunten 402 en 80 op in je fietsroute. In die volgorde, want van 80 naar 402 daal je af. Aan de voet van deze ‘berg’ liggen de mergelgrotten van Kanne. Voor een mooi zicht op de Slingerberg wandel je vanaf de parking onder de brug de groene route van 4,9 km.

Kasteel van Terlaemen

Het is vooral het panorama op Kasteel Terlaemen dat enorm populair is, want het kasteel zelf is niet te bezoeken. Om dit uitzicht met je eigen ogen te zien, is het wandelgebied van Bolderberg-Viversel the place to be. Dit gebied maakt deel uit van De Wijers, een groot vijvergebied dat zich over praktisch heel Midden-Limburg uitstrekt. Een stevige klim naar de top van de Bolderberg moet je er wel voor over hebben, maar de beloning is het absoluut waard. De vijver met de groene natuur er dicht omheen en in de verte het statige, witte sprookjeskasteel: het lijkt wel een schilderij. Kies de groene route van 3,8 km, de blauwe route van 5,1 km of de rode route van 11,7 km uit om langs dit vijfsterrenplekje te komen.

Schulensmeer

Het Schulensmeer ligt in natuurgebied Schulensbroek, een van de grootste natuurreservaten in Vlaanderen. Naast wandelaars op zoek naar rust, zakken ook diverse soorten vogels naar dit gebied af. Bij momenten zou je zweren dat je in De Polders zit. Er zijn meerdere bewegwijzerde wandelroutes die gaan van twee tot tien kilometer. Vergeet zeker je verrekijker niet als je onderweg aan vogelspotten wilt doen. Voor een ultiem geluksmomentje zou je eens tijdens een zonsopgang of -ondergang naar het Schulensmeer moeten komen. Dan besef je meteen waarom deze plek in dit lijstje staat.

‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen

Onze nieuwste fietsbeleving scoort al meteen in het eerste jaar met een plek op deze lijst. ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen is een fietstraject van maar liefst vier kilometer door de Mechelse Heide. Wil je de paarse, bloeiende heide zien? Plan dan je fietstocht in vanaf de tweede helft van augustus tot september. Op de plaats waar je in het verleden een wat drukkere weg met de fiets moest oversteken, is nu een mooie fietsbrug voorzien om je veilig naar de overkant te brengen. Houd op het hoogtepunt even halt voor een vergezicht over de natuur van het Nationale Park.

Thor Park

Landschappen gevormd door ons mijnerfgoed doen het goed in deze lijst, want ook Thor Park is een voormalige mijnsite. Het gebied van 10 km² aan de mijn van Waterschei is een deel van het Nationale Park Hoge Kempen. Je verkent de natuur door middel van tien bewegwijzerde wandellussen, waarvan er zes aan de toegangspoort zelf starten en vier aan startplaatsen in de buurt. Startend met een mini-wandelroute van 1,7 km tot een stevige namiddag stappen met iets meer dan 16 km op de teller, kunnen we bevestigen dat de uitspraak ‘voor iedere wandelaar wat wils’ geen loze belofte is. Om de top van de terril te bereiken, volg je het Steenmannetjespad. En draag gerust je steentje hieraan bij!