09-06-2022

Op pad met MaasVerkenner Hilde

Geen betere plaats om af te spreken dan in iemands natuurlijke habitat. Goedlachse MaasVerkenner Hilde Detrez neemt me mee naar Negenoord-Kerkeweerd, een bijzonder stukje natuurgebied in het RivierPark Maasvallei. Tijdens onze wandeling langs de Maas en doorheen prachtig struingebied hebben we het uitgebreid over Hildes passie: de natuur van de Maasvallei. 

Op pad met MaasVerkenner Hilde

Het RivierPark Maasvallei

Het RivierPark Maasvallei is een landschapspark aan de oevers van de Maas. Je kan er heerlijk tot rust komen en urenlang struinen door de natuur. Maar je kan er ook wat opsteken. Met 25 zijn ze. De enthousiaste MaasVerkenners die je onderweg kennis laten maken met de unieke fauna en flora, typisch voor het rivierlandschap. Als geboren en getogen Maaslenger – zoals ze dat zelf zo mooi zegt – neemt MaasVerkenner Hilde me mee naar één van haar lievelingsplaatsen in het RivierPark: natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd. “Zie je daar dat bankje op de zomerdijk? Geen beter panorama over de Maas dan vanaf hier. Je voelt er de kracht van het water én de natuur. Echt bijzonder.” 

Landschapspark aan beide oevers van de Maas 

Ik kan haar geen ongelijk geven. Het open landschap, het rustgevende water en de overvliegende vogels … we worden er beiden stil van. De Maas is hier duidelijk baas en bepaalt voor een groot stuk hoe dit landschapspark eruit ziet. In het RivierPark kan je perfect grensoverschrijdend wandelen en fietsen. Een veerpont brengt je in no time aan de andere kant van de Maas, naar Nederland. “Zo maak je leuke verbindingen tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden én kan je op één dag van beide ‘Limburgen’ proeven.”

Elke wandeling voelt als een schattenjacht, zeker als we de Gallowayrunderen en Konikpaarden kunnen spotten.

Grote grazers 

Met zijn typisch, keffend geluid maakt een meerkoet ons duidelijk dat we in zijn gebied rondlopen. “Het water trekt veel watervogels aan. Maar ook bevers gaan hier lustig hun gang. Zie je daar de ‘houtchips’ onderaan die boom, verse sporen van het betere beverwerk. Via leuke doe-tips geef ik mijn kennis door. Zitten er kinderen in de groep, dan leer ik ze om stenen in het water te ‘ketsen’. Elke wandeling voelt als een schattenjacht, zeker als we de Gallowayrunderen en Konikpaarden kunnen spotten. Deze grote grazers lopen hier vrij rond en zijn onze ‘natuurbeheerders’.” We hebben geluk. Aan weerszijden van het wandelpad liggen Galloways rustig te herkauwen. “Dit maakt wandelen in het RivierPark zo bijzonder. Je weet nooit wat je mag verwachten en elk seizoen brengt een verandering in het landschap mee. Een betere plek om te onthaasten, kun je je niet wensen.”

Konikpaarden in RivierPark Maasvallei

Boek je MaasVerkenner 

Onder begeleiding van een MaasVerkenner kun je het Rivierpark Maasvallei op een verrassende en boeiende wijze ontdekken. Geen saaie praatjes maar actieve wandelingen met opdrachten, verhalen en zelfs proevertjes. Je bepaalt zelf de datum en de locatie.

Ga zelf op pad met een MaasVerkenner