13-04-2022

Welkom in De Wijers, het land van 1001 vijvers

De Wijers is een weids natuurgebied in Midden-Limburg en omvat de gemeenten Diepenbeek, Genk, Hasselt, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Lummen en Zonhoven. Het landschap kenmerkt zich vooral door de vele vijvers, ooit ontstaan voor de viskwekerij. Verschillende deelgebieden zorgen ervoor dat je De Wijers iedere keer weer opnieuw leert kennen. Elk heeft een eigen karakter en bijzonderheden. Maak kennis met de 10 deelgebieden van De Wijers.

De Maten

Op de grens van Diepenbeek en Genk bevindt zich De Maten, een van de oudste natuurgebieden van België. Het ongerepte vijverlandschap met duinen en heide nodigt uit tot een fikse wandeling. Vele zeldzame dieren en planten zijn hier thuis. Startplaats is de oude Slagmolen in Genk voor een wandeling van 2 tot 10 km. Houd er wel rekening mee dat op diverse wandelroutes honden niet toegelaten zijn omwille van de kwetsbare dieren die in het gebied leven. Iedere eerste zondag van de maand – met uitzondering van januari en februari - vertrekt er om 9 uur een begeleide wandeling door De Maten. Het Limburgse fietsroutenetwerk doorkruist De Maten tussen knooppunten 560 en 82. De fietsroute Kijken naar het verleden en de toekomst komt hier langs.

Wandelgebied De Maten

Dauteweyers - Dorpsbemden

In het gebied van Dauteweyers-Dorpsbemden blijven we nog even in Diepenbeek. Stap langs de statige Demer, bewonder hooiweides vol kleurrijke bloemen en geniet van zeldzame blauwgraslanden. Wie weet spot je wel een zeldzame boomkikker? Begin je wandeling aan toegangspoort Demerstrand. De speeltuin is de perfecte afsluiter van een gezellig dagje weg met de kinderen. Ook honden ravotten zich te pletter in de losloopzone.

Bezoekerscentrum Hengelhoef in Houthalen-Helchteren

Hengelhoef – Ten Haagdoorn

Het bezoekerscentrum van Hengelhoef in Houthalen-Helchteren is de uitvalsbasis om het gelijknamige natuurgebied en het nabijgelegen heidegebied Ten Haagdoorn te verkennen. Het is tevens een fietscafé waar je lekker kan uitrusten na een wandel- of fietstocht. In Hengelhoef wandel je voornamelijk door groene bossen, terwijl Ten Haagdoorn je in augustus en september paarse heidegebieden laat doorkruisen. Je wandelt ook langs één van de grootste hoogstamboomgaarden van de Lage Kempen. Je hebt de keuze uit drie routes van bijna 3, 4 en 7 km. De hondenlosloopzone zorgt ervoor dat ook je viervoeter zich ten volle kan uitleven. Zet knooppunten 74 en 75 op je route om het gebied al fietsend te verkennen. De fietsroutes Glooiende heidelandschappen en zandvlaktes en Fietsen doorheen een mozaïek van vijvers komen hier langs.

Kelchterhoef – Ten Haagdoorn

Niet zo ver van Hengelhoef ligt het natuurgebied Kelchterhoef. Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad naar het speciale picknickeiland. Kinderen ravotten in het speelbos aan De Bosberg of in de ecologische natuurspeeltuin aan Hoeve Jan. Van hieruit kan je ook naar het heidegebied van Ten Haagdoorn wandelen. Watersporters en zonnekloppers strijken best neer aan De Plas.

Domein Kiewit in Hasselt

Bokrijk – Kiewit

Ontdek de uitgestrekte vijvers en bossen in Bokrijk en Kiewit. Het startpunt voor je wandeling is het kasteel van Bokrijk of het bezoekerscentrum van Kiewit. Je hebt de keuze uit verschillende korte en langere wandelroutes. Wandel of fiets langs 'Fietsen door het Water' in Bokrijk of spot vogels vanuit de vogelkijkwand aan de vijver. Speelse wandelingen op maat van kinderen, een kinderboerderij en twee grote speeltuinen maken hiervan het perfecte familie-uitje. In Bokrijk bewonder je een unieke planten- en bomencollectie in het Arboretum of breng je een bezoek aan het Openluchtmuseum. In Kiewit kom je Gallowayrunderen tegen en smul je van een picknick aan de parkvijver. Liever op de fiets? Volg dan de route ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk.

De Teut

Ontdek de unieke stilte en uitgestrektheid van dit heidegebied. Vooral in augustus en september is De Teut een aanrader omdat de heide dan mooi in bloei staat. Maar ook in de overige maanden verbaast de weidsheid van de natuur je. Al wandelend door het mulle zand kom je hier en daar een glinsterend ven tegen. Prachtige vergezichten zijn de kers op de taart van soms stevige beklimmingen. Je start je tocht aan de Holsteenbron of op de Donderslagseweg in Zonhoven.

De Teut in Zonhoven

Platwijers - Wijvenheide

Het gebied van de Platwijers ligt in het hart van De Wijers. Met een beetje (of heel wat) geluk spot je boomkikkers, roerdompen, reigers… Drie kijkhutten vergroten je kans. Vanop de uitkijktoren heb je dan weer een prachtig zicht op het lappendeken van vijvers. Vertrekken doe je aan de Paalsteen, die al eeuwenlang de grens tussen Hasselt en Zonhoven aanduidt. Er zijn wandelroutes van 500m tot 12,5 km. Voor iedere wandelaar zit er dus wel iets tussen!

Herkenrode

De imposante Abdijsite van Herkenrode in Hasselt is de vertrekplaats voor een tocht doorheen het wandelgebied Herkenrode. De routes variëren tussen 1 en 7 km. Je wandelt langs de vijvers, tussen de velden en passeert verschillende gebouwen van de abdij. Een rijke geschiedenis komt hier tot leven! Meer weten over die geschiedenis van wat ooit de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden was? Dat kan in het Belevingscentrum. Of struin gezellig door de Kruiden- en Inspiratietuin van twee hectare. Wie liever de omgeving met de fiets verkent, volgt de route Kunstig fietsen in de groene rand.

Abdijsite Herkenrode Hasselt

Bolderberg - Viversel

In Heusden-Zolder is het klimmen geblazen. Met de Bolderberg en de Galgenberg telt dit wandelgebied twee stevige heuvels. Op wandel vertrekken doe je aan Domein Bovy of aan de twee instapplaatsen: het kerkje van Viversel of de Dienst Toerisme. Bovenop de top van de Bolderberg rust je uit op de zitbank met prachtig panorama op de vijvers en het witte kasteel van Terlaemen. Niet veel verder zie je in het midden van het bos de Kapel en Kluis van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto opduiken. Een plek van bezinning. Wist je trouwens dat hier nog echt een kluizenaar woont? In Bovy wandel je op een houten vlonderpad over de vijver of geniet je van een terrasje aan de bistro. Kinderen worden gelukkige wanneer ze de speeltuin en de boerderijdieren zien.

Schulensbroek in Lummen

Schulensbroek

Het Schulensbroek in Lummen is één van de grootste Vlaamse natuurreservaten. Door de open ruimte, het water en de verre horizonten lijkt dit gebied wel een polderlandschap. Vergeet zeker je verrekijker niet mee te nemen, want hier werden al meer dan 250 verschillende vogelsoorten gezien. Wandelroutes van 2,3 tot 10 km leiden je langs en rond het Schulensmeer. Op dit meer vinden watersporters hun gading: zeilen, surfen, kajakken, suppen, … het kan hier allemaal. Start- en eindpunt van je wandeltocht is ’t Vloot, een gezellige brasserie waar je op het terras geniet van een prachtig uitzicht en een lekkere hap.