01-04-2023

Haspengouw op maat van bloesemspotters

Het is weer zo ver! Deze maand ontluiken de bloemenknopjes zich en wordt het glooiende landschap even omgetoverd tot een feeëriek tafereel van witte en roze bloesems. Maak tijd voor een prachtige wandeling door de boomgaarden en neem deel aan verschillende activiteiten, voor dag en dauw tot na zonsondergang. Voor je het weet is het seizoen weer voorbij.

fruitmascotte Diego

Fruitwandeling Tongeren

Het voorjaar is het startschot voor een prachtig natuurfenomeen: betoverende bloesems aan de fruitbomen en een grote bedrijvigheid in de boomgaarden. De bewegwijzerde Fruitwandeling van zes kilometer is dan ook een echte aanrader om de bloesembeleving ten volle te ervaren! Ontdek tijdens je tocht de geschiedenis van de boomgaarden in de historische dorpjes Kolmont en Piringen. Bovendien heeft fruitmascotte Diego heel wat sappige verhalen in petto om je strooptocht nog boeiender te maken!

Read Between the Lines, het doorkijkkerkje, foto van Timothy Vandeborne

Pittig fietsen langs bloesem en kunst in het glooiend landschap rond Borgloon

Zegt het doorkijkkerkje je iets? Of misschien ken je de boomtenten waarin je kan overnachten? Dit zijn twee van de negen spraakmakende kunstwerken die je in het bloesemlandschap rond Borgloon kan bewonderen en die je fietstocht een extra dimensie geven. Zowel nieuw als gekend talent ging hier aan de slag en laten je anders naar de omgeving kijken. Een gratis routekaart met fietsknooppunten en uitleg over de kunstwerken kan je afhalen aan het toeristisch onthaal in de stroopfabriek.

Twee vriendinnen in een groen wagentje door de bloesems in Bilzen

Cruise door de bloesems in Bilzen

In Bilzen verken je de bloesems met een elektrisch groen wagentje. Op een tocht van 2 of 4 uur passeer je de bloeiende hoog- en laagstamboomgaarden, verrassende locaties en idyllische picknickplaatsen. Je vertrekt vanuit Alden Biesen of vanuit Fietsfabriek 3740 in het centrum van Bilzen. Bij de reservatie van je wagentje kan je een picknick met streekproducten bestellen. Om van te smullen onderweg!

In Sint-Truiden laat je je tussen de bomen leiden door de gloeiende vlammen.

Magische schemerwandelingen bij Gezond van bij Ons in Sint-Truiden

We mogen gerust zeggen dat fruitteelt een vurige passie is. Tijdens de koude lentenachten beschermen fruittelers hun bloesems met vuurpotten tegen de vrieskou. Diezelfde vuurpotten zijn jouw routewijzers bij de magische schemerwandelingen op 8,15,22 en 29 april bij Gezond van bij Ons. Volg het wandelpad doorheen de boomgaarden en warm jezelf op met lekkere streekproducten, genietend van een streepje muziek. Reserveer hier alvast jouw plaats!

wandel tussen de bloesems in Heers

Feeëriek wandelen tussen de bloesems in Heers

Heers verovert je hart met maar liefst vijf permanent bewegwijzerde wandelgebieden. Denk aan sprookjeskastelen en imposante vierkantshoeves, prachtige vergezichten en boomgaarden, kleurige akkerbloemen, avontuurlijk moerassig beemdgebied en een heus oerbos. Dit alles in een kader van witte en roze bloesems, kan het nog mooier? Oh ja, selfies maken in dit feeërieke decor is absoluut toegelaten! Het hele landschap ziet eruit als een plaatje, maar als we dan toch één bloesemwandeltip mogen geven is het de landschapswandeling Mettekoven.

haspengouw bloesems e-zine

In het e-zine van Visit Haspengouw bundelen twaalf gemeenten de bloesemactiviteiten in deze bloeiende regio. Wandelingen, speurtochten, fietsroutes, bloesemterrassen, evenementen: hier vind je het totaalaanbod handig verzameld in een digitaal magazine. Laat je hier inspireren en plan een heerlijke uitstap tussen de bloesems, nu ze er zijn!