01-04-2022

Haspengouw op maat van bloesemspotters

April geeft het startschot aan de fruitstreek! In deze maand ontluiken de bloemenknopjes zich en wordt het glooiende landschap even omgetoverd tot een feeëriek tafereel van witte en roze bloesems. Maak tijd voor een prachtige wandeling door de boomgaarden en neem deel aan verschillende activiteiten, voor dag en dauw tot na zonsondergang. Voor je het weet is het seizoen weer voorbij.

De landschapswandeling Grootloon voert je langs een prachtige hoogstamgordel.

Groots beloond

De landschapswandeling Grootloon voert je langs een groene gordel van prachtige hoogstambomen. Je start in Borgloon, historisch hart van het Graafschap Loon, en betreedt via Romeinse en middeleeuwse paadjes een eeuwenoud landschap van beboste heuveltoppen en uitgestrekte boomgaarden. Er zijn vier wandelroutes: groen (4 km), blauw (5,5 km), oranje (8,5 km) en geel (12,5 km). Een aantal hoogstamboomgaarden is toegankelijk voor wandelaars, zo kom je ongeveer halverwege de blauwe wandeling terecht bij de speelboomgaard. Hier kunnen kinderen zich helemaal (fr)uitleven. Ook ideaal als stopplaats voor een zomerse picknick!

Voor dag en dauw

De hoogstamboomgaard van Alden Biesen is op zondag 24 april het decor voor een indrukwekkend dauwconcert van Absynthe Minded. Ontwaak mee met het ochtendgloren op de tonen van Bert Ostyn en Toon Vlerick, te midden van de bloesemweelde op de perenboomweide. Het optreden start om 6 uur stipt. Niet enkel goud in je mond want bij deze ochtendstond is een klein ontbijt inbegrepen.

Ontwaak mee met het ochtendgloren op de tonen van Absynthe Minded tijdens het Dauwconcert in Alden Biesen. 
Diego is een eikelmuisje, een typische bewoner van de hoogstamboomgaard.

Hap en stap in het fruitige Kolmont

Ook in Tongeren kan je genieten van de bloesempracht die de Haspengouwse fruitstreek in het seizoen te bieden heeft! Tijdens de bewegwijzerde fruitwandeling in Kolmont ontdek je de geschiedenis van de boomgaarden in hun historische landschap. Stap zes kilometer langs enkele mooie erfgoedparels zoals de oude burchtruïne, het Kasteel van Kolmont of het station van Piringen waar al in 1879 de eerste trein passeerde! De Tongerse fruitmascotte Diego maakt de hele tocht gaandeweg nóg boeiender met sappige weetjes. Diego is een eikelmuisje, een typische bewoner van de hoogstamboomgaard. Je herkent hem aan zijn opvallende Zorro-masker.

In gloei en bloei

De prachtige Haspengouwse bloesemlandschappen zijn kwetsbaar voor koude temperaturen. In Sint-Truiden zetten de fruitboeren vuurpotten in de boomgaarden om de bloesems te beschermen tegen nachtvorst, noodzakelijke maatregelen die een magnifiek schouwspel opleveren! Op 9, 16 en 23 april kan je deelnemen aan de schemerwandelingen. Laat je tussen de bomen leiden door de gloeiende vlammen, luister naar oude en nieuwe fruitverhalen en geniet van muzikale animatie. Onderweg word je verwend met hapjes en drankjes. De wandeling afsluiten doe je met een warme kom soep.

In Sint-Truiden laat je je tussen de bomen leiden door de gloeiende vlammen.

Verdeel in Heers

Heers verovert je hart met maar liefst vijf permanent bewegwijzerde wandelgebieden: de greenspot Mettekoven, de greenspot Heks, Verborgen Moois Hornebos, Verborgen Moois Kasteel van Heers en de Klaprozen- en landbouwbelevingsroute in Opheers en Batsheers. Denk aan sprookjeskastelen en imposante vierkantshoeves, prachtige vergezichten en boomgaarden, kleurige akkerbloemen, avontuurlijk moerassig beemdgebied en een heus oerbos. Dit alles in een kader van witte en roze bloesems, kan het nog mooier?

Heers verovert je hart met prachtige vergezichten en boomgaarden.

E-zine, dan doen

E-zine is een samenwerking van twaalf gemeenten en bundelt de bloesemactiviteiten in Haspengouw. Wandelingen, speurtochten, fietsroutes, bloesemterrassen, evenementen: hier vind je het totaalaanbod handig verzameld in een digitaal magazine. Plan een heerlijke uitstap in de bloesems, nu ze er zijn!

E-zine bundelt de bloesemactiviteiten in Haspengouw.