07-04-2023

Op zoek naar originele activiteiten tijdens de bloesems?

Heb je jouw uitstap of vakantie naar Haspengouw al gepland? Je lijstje met wandelingen en fietsroutes is gereed en je bent helemaal klaar om de bloesems te ontdekken. Maar naast al dat wandelen en fietsen wil je ook wel eens iets anders doen. Maar wat dan? Wij geven jou tips en ideeën hoe je de bloesems op een andere manier kan beleven.

Start de dag met een bloesemontbijt

Een lekker ontbijt om de dag mee te beginnen hoort er op iedere vakantie wel bij. In Haspengouw eet je die eerste maaltijd van de dag tussen de fruitbomen.

Bar Bloei in Hoeselt zet iedere zondag in april en op 1 mei het ontbijtbuffet klaar. Samen met vrienden en familie smul je van een zoet of hartig ontbijt in een fenomenale setting. Reserveer je tafel drie dagen op voorhand.

Ook in de Bloesembar staan ze op zondag vanaf 9 uur klaar om jou een heerlijk ontbijt te serveren. Om de vertering goed op gang te brengen is aansluitend een gegidste wandeling van 3 km door de plantages en velden van Velm voorzien.

Vroeg uit de veren voor het dauwconcert

Zondag 23 april zet je de wekker best heel erg vroeg. Vanaf 6 uur weerklinkt de muziek van Jef Neve in de met dauw bedekte perenboomweide van Alden Biesen.

Terwijl de pianoklanken je meevoeren, verschijnt hopelijk de zon voor een stralende lentedag. Een klein ontbijt zorgt ervoor dat rammelende magen geen concert op zichzelf houden.

Deze activiteit is afgelopen.

Bloesems by night

Wanneer de avond valt en de vuurpotten in de boomgaarden branden, valt er een magische sfeer over de bloesems.

Ga op Schemerwandeling door de boomgaarden van Gezond van bij Ons in Sint-Truiden of de Jorishoeve in Gingelom. Ongeveer 4 kilometer lang stap je tussen de bloesems door. Hier en daar word je opgehouden voor een proevertje, een meeslepend verhaal of een muzikaal intermezzo.

Nadien is het gezellig napraten onder het genot van een vers vruchtensap. Schrijf je tijdig in!

Vuurpotten tussen de bloesems in Haspengouw

Een bloesemcocktail shaken

BLOSM, dat is het Haspengouwse fruit in je cocktail of gin-tonic. De distilleerderij in Heers beheert het volledige proces van fruit tot fles.

Op zondag 16 en 23 april openen ze alle – figuurlijke – deuren. Eerst bezoek je de fruitboomgaarden die in volle bloesem staan, daarna krijg je een rondleiding door de stokerij en je sluit af met een proeverij. Reserveer hiervoor op tijd je plek.

Met hun gins Maribelle en Sweet Sensation maak je een heerlijke gin-tonic. Ze geven je het recept voor een perfect serve mee. Liever een fruitige cocktail? Gebruik de Vermouth Gold of Red als basis.

De producten van BLOSM vind je ook in de streekproductenshop van Toerisme Sint-Truiden en De Wroeter in Kortessem.

De bloesems creatief vastleggen

Het glooiende bloesemlandschap nodigt uit tot creativiteit. De in wit en roze gehulde bomen vormen het perfecte decor. Als je nog communie- of verlovingsfoto’s nodig hebt, is de bloesemperiode het moment om een shoot in te plannen.

Ook om je eigen fotografie-skills te verbeteren. Zoek rustige plekjes op tijdens golden hour en leg de allermooiste bloesembeelden vast. Laat ons zeker meegenieten van deze kleine bloesemgelukjes.

Houd je van schilderen of tekenen? Neem je kwasten, potloden, schildersezel en wat je maar nodig hebt mee op vakantie naar Haspengouw. Zet je ergens in het landschap neer en vereeuwig de bloesems op doek.

Picknicken tussen de bloesems

Picknicken in de boomgaarden

Een picknick in het zonnetje, dan komt dat vakantiegevoel toch echt wel naar boven. Bij De Jorishoeve in Gingelom picknick je tussen de appel- en perenbomen.

Voor de picknickmand boordevol streekproducten wordt gezorgd. Voor de gedekte tafel ook. Het enige wat overblijft, is genieten.

Ontdek nog meer picknickplekjes tussen de bloesems.

Overnacht op een originele manier

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan er wel in slapen: een boomtent, een wijnvat of een grote tipitent … In Haspengouw is het mogelijk!

New kid in town zijn de Slow Cabins die ergens op een geheime locatie op je wachten. Of neem je eigen tent mee. Er zijn 5 bivakzones waar je jouw verblijf voor de nacht kan opzetten. Dat is pas avontuurlijk de bloesems ontdekken!

Wat je ook verkiest, het is een absolute zekerheid dat  je midden in het groen overnacht en de bloesempracht vanop de eerste rij beleeft. Heb je nu nog niet geboekt?

Honing, het zoete goud

Huh, het ging toch over bloesems? Wat heeft honing daar nu mee te maken? Wel, heel wat eigenlijk.

Naast fruit brengen de bloesems onrechtstreeks honing voort. De bijen die in het voorjaar de bloemetjes aan de bomen bestuiven, maken van de nectar die ze verzamelen de allerlekkerste honing. Zo ontdek je de bloesems dus ook op een andere manier.

Test het zelf uit met de PIPO bloesemhoning of de zomerhoning van Fruitbedrijf Jacobs. In april kan je iedere woensdagnamiddag en op 10 en 16 april op bezoek bij PIPO. Dé gelegenheid om een potje goud mee te nemen. Je vindt de honing ook in de streekproductenshop van Toerisme Sint-Truiden en in het hoevewinkeltje van Gezond van bij Ons.

Met de honing kan je heerlijk aan het bakken gaan. Probeer eens een lekkere appelcake of een chocoladecake met peren uit volgens het recept van foodie Bart De Roeck. Njam!

Bijen bestuiven de bloesems in Haspengouw

Gezellig aan de bloesembarbecue

Met het goede weer, halen we ook de barbecue opnieuw boven. Van 1 april tot en met 14 mei kan je in de Bloesembar terecht voor een gezellige bloesembarbecue. Reserveer minstens 24 uur op voorhand een BBQ Classic, BBQ Super of BBQ Deluxe.

Met je hond aan de wandel

Zondag 16 april is Borgloon the place to be voor hondenbaasjes. Vanuit de Stroopfabriek leidt een wandelroute van 6 km je door de Loonse bloesems. Op de hondenmarkt kan je de shopaholic in jezelf helemaal laten gaan.

Op zondag 14 mei wandelen we in Sint-Truiden rond. Vertrekpunt is dit keer de Bloesembar in Velm en de wandelroutes zijn 3 en 8 km lang. Je krijgt een goodiebag en onderweg los je vragen en opdrachten op. Een hondenfotograaf zet jou en je maatje maar wat graag op de foto.

Pizza bakken tussen de bloesems

’s Avonds gezellig met vrienden of familie van een versgebakken pizza genieten. En dat dan in een bloesemsetting. Beter dan dat wordt het niet!

In de Boerderaaj in Bilzen maak je zelf pizza’s samen met een Italiaanse kok. Je kan dit arrangement boeken voor groepen van 6 tot 12 personen.

In het Land van Engelingen verblijf je midden in de fruitboomgaarden van Hoepertingen. Boek het Molenhuis of het Buitenhuis om gebruik te kunnen maken van de pizzaoven op het terras. Smullen met zicht op bloesems. Ook in De Smishoeve in Heers kan je de pizzaoven in de tuin aansteken.

Vrouwen genieten in de fruitboomgaard van de bloesems

Rustmoment in de bloesems

Tijdens de bloesemperiode kan het op een zomerse zondag al wel eens druk zijn op de wandel- en fietspaden. Las daarom ook bewust rustmomenten in waarop je even helemaal niks moet.

Zoek een rustig moment uit, vroeg in de ochtend of op een doordeweekse dag bijvoorbeeld. En ga dan op een mooie plek tussen de bloesems zitten. Alleen maar zitten en tot rust komen.

Doe je aan yoga of meditatie, neem gerust je matje mee en doe je oefeningen midden in de bloeiende boomgaarden.

Wil je jouw bloesemvakantie helemaal in het teken van mediteren, yoga en mindfulness beleven, dan kan je terecht bij het Land van Engelingen in Borgloon en Akasha Retreat Center in Heers.

Met een retro Rayvolt op pad

Een wel heel bijzondere manier om door de bloesemstreek te cruisen is met een Rayvolt e-bike van Barn Rods. Startplaats is Alden Biesen en je volgt zelf een route via de fietsknooppunten.

Kinderen vanaf 1m40 passen al op een retro e-bike zodat het een leuke uitstap is om met de hele familie te doen.

De Rayvolt is niet het enige originele vervoersmiddel waarmee je de hellingen kan trotseren. Ontdek hoe je nog kan toeren door Haspengouw.

Detail van een fruitboom met bloesem in Haspengouw bij zonsondergang

Meer weten over de bloesems in Limburg?

Ga naar de bloesem- en fruitpagina