05-04-2023

Toeren door Haspengouw

Naast wandelen en fietsen is het mogelijk om Haspengouw op andere manieren te verkennen. Met een authentieke Vespa of een milieuvriendelijk elektrisch wagentje. Dit zijn 5 tips om te toeren door Haspengouw.

Een koppel op een Vespa door de bloesems van Haspengouw

1. Met de Vespa

Ga voor de Italiaanse vibe en doorkruis de glooiende landschappen van Haspengouw met een Vespa.

Je huurt er eentje bij Vespaverhuur Haspengouw in Gelinden, Vespa Fun in Hoeselt, Vespa Experience in Heers, Vespa Bilzen en bij Vesparoute in Sint-Truiden.

Deze laatste organiseert ook Sunset Tours. Bij valavond vertrek je voor een begeleide rit en onderweg pauzeer je met een heerlijk diner.

2. Op een duurzame manier

Met een elektrisch wagentje toer je milieuvriendelijk door de natuur.

In Bilzen start je met een groen wagentje vanuit Alden Biesen op een korte rit van 2 uur of een langere rit van 3 á 4 uur. Keuze genoeg!

Ook in Hoeselt staan de twee golfkarretjes van de Fruithoeve ter beschikking voor een rondrit.

Op de Terroir Wijnsafari ga je ook op pad met een ecologisch wagentje. Onderweg stop je aan verschillende wijndomeinen voor een degustatie. Een leuke activiteit om met vrienden en familie te doen.

In Wilderen zoef je geruisloos weg met een e-scooter op een uitgestippelde route. Bij terugkomst lonkt het terras van Brouwerij Wilderen.

De groene wagentjes in Bilzen

3. Helemaal retro

Als je op zoek bent om eens op een heel bijzondere manier de streek te verkennen, ook dat kan!

Met de charmante geitjes van Route38 tuf je gezellig door het landschap. Een authentiek 2PK’tje met een naam als Clémentine of Maurice is je metgezel voor een halve of hele dag.

In Hoeselt trap je weg op een retro Rayvolt e-bike van Barn Rods. Volg een uitgestippelde route op het fietsroutenetwerk of rijg zelf de knooppunten aan elkaar.

In Borgloon kunnen groepen tot 6 personen instappen in een oldtimer Volkswagenbusje voor een gegidste rit van 1,5 uur. Voor gezelschappen tot 3 personen is ook een Kever cabrio beschikbaar.

Een geitje van Route38

4. Met je eigen wagen

Ga je liever met je eigen wagen op toer? Dan kan je enkele routes volgen die je langs de mooiste (én ook wel lekkerste) plekjes brengen.

De Haspengouw Autoroutes zijn vier permanent bewegwijzerde routes doorheen Haspengouw. Je kan een kaart verkrijgen bij de toeristische dienst van Sint-Truiden voor 3 euro.

Op de Autospeurtocht Hartelijk Haspengouw vertrek je op een tocht van 50 of 80 km. Wie de vragen van deze speurtocht oplost, maakt kans op een originele prijs.

Bij de start van de Streekproductenrit ontvang je naast een routebeschrijving en een lijst met leuke vragen en opdrachten ook een borrelplankje en een flesje appel- of perensap naar keuze. Onderweg kom je verschillende lokale producenten en hoevewinkels tegen. Je beslist zelf hoelang je daar telkens blijft hangen.

Wandel met een ezel naar het doorkijkkerkje in Borgloon

5. Op pad met dieren

Dierenliefhebbers hebben de keuze. Maak samen met een schattige alpaca een rustige wandeling door de omgeving van Gingelom.

In Borgloon neemt een ezeltje je mee naar hotspots zoals het doorkijkkerkje of het zwevende kapelletje.

Groepen van 10 tot 35 personen kunnen plaatsnemen in de huifkar voor een tocht die start vanuit Borgloon.