31-10-2023

Wat te doen bij slecht weer?

Te nat of te koud, het is niet altijd mooi weer in België. Extra balen als dat net in je vakantie of op je vrije dag gebeurt. Wil je niet de hele dag thuis blijven zitten? Met deze uitstapjes haal je toch nog alles uit de regenachtige dag.

1. Naar het museum

De tip die niet als een verrassing komt: een museumbezoek is op een druilerige dag het ideale tijdverdrijf. In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren loopt momenteel een interessante tentoonstelling over ‘De oudheid in kleur’. Weg met het beeld dat je altijd al had!

Nog in Tongeren brei je een vervolg aan je uitstap in het Teseum. Je bezoekt de imposante basiliek mét de schatkamer die blinkt van het goud, je wandelt door de kloostergangen en de archeologische site en als hoogtepunt beklim je ook nog eens de basiliektoren voor een weids zicht over de omgeving.

Het verhaal van Liberation Garden in Leopoldsburg is vandaag actueler dan ooit. Het museum over WOII brengt een belangrijke boodschap over de prijs van vrede, democratie en vrijheid.

In het Genkse C-mine duik je onder de grond om het mijnverleden eens goed uit te pluizen aan de hand van VR, geluids- en lichteffecten en verhalenkokers.

Voor nog meer museumtips, bekijk onze blog over de tentoonstellingen die je op dit moment kan bekijken.

Liberation Garden in Leopoldsburg

2. Escaperooms

Trommel enkele vrienden op en spendeer een regenachtige dag in een escaperoom. In ‘The Lost Treasure of Alden Biesen’ betreed je het domein van de mysterieuze Orde der Duitse Ridders en ga op zoek naar haar meest majestueuze bezit: de monstrans van de heilige Maria der Duitsers in Jeruzalem.

In het eeuwenoude kasteel bij brouwerij Ter Dolen ontrafel je het geheim van Mystery 19. Je keert terug naar de middeleeuwen in een spannend verhaal.

In Heusden-Zolder jagen de verschillende kamers van Game Over Escape je hartslag de hoogte in. Gevangen in een kerker van Dracula, een zoektocht naar de Steen der Wijzen of een behekst herenhuis binnengaan.

Je bent Trapped In! Haast je om te ontsnappen uit de kamer met opdrachten uit seizoen 1 van De Code van Coppens. Er zijn drie kamers op kindermaat.

3910 seconden of iets meer dan 1 uur en 5 minuten, zo lang heb je de tijd om te ontsnappen uit de escaperoom 3910 Seconds in Pelt, niet toevallig de postcode van deze gemeente.

Een grote dosis logisch verstand, intelligentie maar vooral een goede samenwerking zijn de sleutel tot succes in Exitroom Hasselt.

Demise of the Gricers neemt het format van escaperooms een stap verder. Je ervaart hoe het is om in je eigen levensechte film of videogame mee te spelen. Adrenaline en voortdurende spanning zijn de kernwoorden.

Escape Room 3910 Seconds in Pelt

3. Cinema

Nog een favoriete activiteit op een druilerige dag: naar de cinema. De grootste bioscoop van Limburg is de Kinepolis in Hasselt. Op 2 december kijk je daar naar een marathon van The Lord of The Rings, zodat je helemaal niet buiten hoeft te komen. In Lanaken, Genk en Maasmechelen ga je naar de film in de Euroscoop en in Lommel plof je neer in de UGC cinema.

Een ander soort filmzaal is de Cosmodrome in Kattevennen Genk. Geen Oppenheimer of Barbie op de schermen, maar 360° shows die je meenemen naar het universum.

4. Indoor sporten

Probeer 50 sporten uit in 1 groot sportainment park. Sparkx Hasselt laat je proeven van een groot aantal sporten op een plezierige manier. Trek er samen met familie of vrienden op uit voor een dagje actie. Skiën, boogschieten, F1 racen,… je kan het zo gek niet bedenken of je kan het in dit overdekte park doen.

Is racen je ding? Stap dan in een kart op de banen van Indoorkarting Lommel of Racelandkart in Oudsbergen. Pas op dat je niet uit de bocht vliegt!

Beat Out! In Heusden-Zolder is ook een toffe uitstap wanneer het buiten met bakken uit de lucht komt. Het concept is een mengelmoes van escaperooms, teambuilding en Fort Boyard. In 2 uur doorloop je 5 verschillende activiteitenkamers.

Als het allemaal wat rustiger mag, is minigolf een leuk tijdverdrijf voor jong en oud. Meestal in openlucht, maar Limburg telt gelukkig ook twee binnenbanen. In Saraland in Houthalen-Helchteren sla je een balletje op de grootste indoor minigolf van Europa. Heel toepasselijk volledig in het thema van de mijn. De geur-, licht-, bewegings- en geluidseffecten langs het parcours zorgen voor een waar avontuur. Tarzan & Jane belooft een verrassende minigolf-ervaring in het donker. Plezier voor jong en oud in de blacklight dierenwereld.

Indoorkarting Lommel

5. Wellness

Wanneer het buiten somber en grijs is, trakteer jezelf op een wellnessdag. De temperatuur in de sauna doet je in geen tijd weer herleven.

In Elaisa Energetic Wellness dompel je jezelf helemaal onder in een wereld van rust en ontspanning. De locatie aan de rand van het meer en met een zicht op de natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen werkt al enorm kalmerend. De keuze bestaat uit diverse baden, sauna’s, massages, skincare en holistische behandelingen.

De hele wellness voor jezelf hebben? Kies voor uit de vele privé-wellnesscentra in Limburg en ga voor een dagje vol genieten. Neem een kijkje in het volledige wellnessaanbod.

Elaisa Energetic Wellness

6. Naar de mergelgrotten

Misschien een ietwat minder voor de hand liggende keuze, maar onder de grond heb je natuurlijk helemaal geen last van het gure weer. Met een constante temperatuur rond 10 graden is een warme trui of jas wel aan te raden.

Volg een rondleiding door de Grotten van Kanne. Je ziet de prachtige muurschilderingen van prehistorische dieren en maakt kennis met de neanderthaler en de mosasaurus. Je passeert de champignonkwekerij en geniet van een grottenbier.

Een paar dorpen verderop bezoek je de grotten van Zichen-Zussen-Bolder. Neem een kijkje in het vleermuizenreservaat, maar ssstt, ze slapen. Leuk weetje voor de fans: K3 nam hier de videoclip van Dans van de Farao op.

Mergelgrotten in Kanne

7. Volg een workshop

Slecht weer? Tijd om een nieuwe vaardigheid te leren tijdens een workshop. In het GlazenHuis in Lommel ga je met glas aan de slag. Verschillende vormen gieten of een kerstbal blazen, een ervaren glasblazer helpt je op weg. Nog een voordeel is dat het in het atelier lekker warm is.

In het Modemuseum in Hasselt vinden regelmatig workshops plaats die je onder meer leren borduren, smokken en visible mending. Zeker de moeite waard om er eentje te volgen als je van handwerk houdt.

Bokrijk heeft talloze ateliers op de agenda staan waar je de kneepjes leert van een echte vakmens. Pottendraaien, leer bewerken, brood bakken, timmeren, … wat wil jij wel kunnen?

Zoetekauwen gaan met chocolade aan de slag in het atelier van Koen Ulenaers in Lommel, in de Chocolade Winkel in Oudsbergen, bij chocolatier Vanwetswinkel in Bree of in het Chocolade Atelier in Kinrooi. Niets zo lekker als zelfgemaakte pralines!

Een warme koffie op een koude dag doet deugd. In Koffiebranderij Gimo leer je om zelf een espresso, cappuccino of latte te schenken.

Nog meer lekkers maak je tijdens een bakworkshop Met Wim aan de bak. Of leer de beste passata maken in Genk.

Dilsen-Stokkem is gekend om het mandenvlechten. In De Mandenvlechter DIY ga je helemaal zelf aan het werk met de ‘wissen’.

Workshop glasblazen in het GlazenHuis