12-07-2021

Naar het museum op kindermaat

Breng eens een bezoek aan één van de schitterende musea in onze provincie waar kinderen op een luchtige en speelse manier kunnen kennismaken met het rijke verleden van Limburg. Verlies jezelf in een wereld van avontuur en educatie met deze unieke museumervaringen voor jong en oud.

In het openluchtmuseum Bokrijk stap je even terug in de tijd

Bokrijk

Ontdek het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen in het betoverende Bokrijk. Begeef jezelf in een tijdperk van honderd jaar geleden, terwijl je door de authentieke gebouwen wandelt en de levendige personages van weleer tot leven ziet komen. Laat de kinderen na het museumbezoek hun energie kwijtspelen in de uitgestrekte openluchtspeeltuin. De kleintjes zullen zich vermaken in het kleuterkinderdorp, een schattige miniatuurversie van het openluchtmuseum. Voor de avontuurlijke zielen is er een spannend avonturenparcours om te trotseren. 

Mijnmuseum in Beringen

Stap binnen in het fascinerende Mijnmuseum van Beringen en duik in het intrigerende verhaal van mijnwerkers en het leven dat zich afspeelde in en rondom de mijn. Via aangrijpende getuigenissen, meeslepende video's en meeslepende geluidsfragmenten word je meegenomen naar de tijd waarin steenkoolwinning een bloeiende bedrijfstak was. Gelegen op de historische mijnsite van Beringen, be-MINE, is het Mijnmuseum de perfecte bestemming voor een boeiend dagje uit. Vergeet niet om na je bezoek de Avonturenberg te beklimmen, waar de kinderen zich kunnen uitleven in een spannend klimparcours tot aan de top van een authentieke mijnterril.

Een kind kijkt geboeid naar de schatten van het Teseum

TESEUM

Ontdek de schatkamer van het Teseum in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, waar een van de grootste en rijkste kerkschatten van de Lage Landen te bewonderen is. Het Teseum biedt een boeiend parcours van de romaanse toren tot de kloostergang. Bewonder reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes, terwijl interactieve media inzicht geven in de functie en betekenis van deze historische stukken. Muzikale intermezzo's nemen je mee naar het middeleeuwse Tongeren, en het verhaal eindigt bij de Kroningsfeesten. De archeologische site van het Teseum onthult de indrukwekkende geschiedenis van Tongeren, met rondleidingen geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Sluit je bezoek af met een moment van ontspanning in de prachtige kloostergang en -tuin.

Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Verken de boeiende permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum, waar het verhaal van de mensheid van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd tot leven komt. Laat je meevoeren door educatieve video's, gedetailleerde maquettes en levensechte figuren terwijl je ontdekt hoe mensen leefden tijdens deze diverse periodes. Speciaal voor kinderen zijn er spannende activiteiten op maat. Ga op avontuur met archeoloog Bob de Graver en ontcijfer de code om Bob's schatkist te openen. Laat je verrassen door de rijke geschiedenis die tot leven komt in het Gallo-Romeins Museum.

Er is veel te zien bij museum DE MINDERE in Sint-Truiden

Museum DE MINDERE in Sint-Truiden

Kom naar Museum DE MINDERE in Sint-Truiden, dat gewijd is aan de bijzondere figuur van Sint-Franciscus. Deze inspirerende man liet alles achter: zijn sociale status, al zijn bezittingen, zelfs zijn kleren. Hij begon een nieuw leven in armoede en stelde zich ten dienst van iedereen. Nu weet je ook waarom zijn volgelingen de 'mindere' broeders werden genoemd. Begeef je op een ontdekkingstocht in het museum en volg het avontuurlijke pad van Vik en Vera. Op een speelse manier maken zij je bekend met het leven van Sint-Franciscus en zijn volgelingen. De opdrachten zijn speciaal ontworpen voor kleuters en kinderen tot twaalf jaar, zodat ze op eigen tempo kunnen genieten van deze bijzondere ervaring.

GlazenHuis in Lommel

Bewonder prachtige glaskunst en geniet van diverse exposities in Het GlazenHuis in Lommel. Beklim de iconische spiraalvormige trap naar de indrukwekkende glazen torenspits, die oprijst tot wel 30 meter hoogte. Dit adembenemende uitzicht is een onvergetelijk hoogtepunt van je bezoek. Maar ook voor de kinderen is er iets bijzonders te beleven. In het glasatelier worden ze uitgedaagd om de geheimen van het glasblazen te ontdekken en hun eigen unieke glaskunstwerk te creëren. Een leerzame en creatieve ervaring die hun verbeelding zal prikkelen.

kinderen met een VR-bril in Liberation Garden

Liberation Garden WO II Museum

Begeef je deze zomer naar het gloednieuwe WO II-museum Liberation Garden in Leopoldsburg, en ontdek de intrigerende geschiedenis van het Kamp van Beverlo. Tienduizenden Duitse soldaten trainden hier terwijl politieke gevangenen er werden vastgehouden. Leer alles over de gedurfde operatie 'Market Garden', waarbij moedige geallieerden Nazi-Duitsland de genadeslag wisten toe te brengen. Hier beleef je ervaringen van bezetters, verzetsstrijders en bevrijders. Schuil tijdens een bombardement, volg de briefing van een generaal en vlieg mee in een Spitfire. Historische personages delen hun verhalen via interactieve schermen en meeslepende audio. Voor kinderen is er een spannend parcours met uitdagende opdrachten. Een indrukwekkende reis door een bijzonder belangrijk stukje geschiedenis!

Musea Maaseik

Drie unieke musea bieden een boeiende en leerrijke ervaring in het historische hart van het Maasland. Bezoek de oudste privé-apotheek van België, waar zes generaties apothekers actief waren tussen 1704 en 1959. Verken de betoverende kruidentuin achter de apotheek. Ga daarna terug in de tijd in het Regionaal Archeologisch Museum (RAM), dat een schat aan archeologische objecten tentoonstelt, van prehistorie tot nieuwe tijd. Check zeker ook de ontdekkingskamer voor kids! Bewonder ten slotte de prachtige collectie kerkschatten in de Sint-Catharinakerk, die erkend zijn als Vlaamse Topstukken vanwege hun historische, artistieke en wetenschappelijke waarde. Gun jezelf en je gezin deze culturele ontdekkingsreis!

Een gezin tijdens een bezoek aan het Bruegelmuseum

Bruegelmuseum

Ontdek het complete oeuvre van Pieter Bruegel de Oude in het unieke Bruegelhuis in Peer! Bewonder meer dan 40 diverse schilderijen, van bruisende boerentaferelen tot Bijbelvoorstellingen. In een intrigerende kortfilm bespreken onder meer fotograaf Michiel Hendrickx en kunstenaar Koen Vanmechelen of Bruegel werkelijk in Peer werd geboren. Bezoek het museum met een levendige audiogids of doe mee aan de leuke familiezoektocht, waar kinderen op creatieve wijze de spannende verhalen achter de schilderijen ontdekken. Stap binnen in de betoverende wereld van Pieter Bruegel de Oude en maak herinneringen die lang zullen blijven hangen!

De Brug van Vroenhoven

De Brug van Vroenhoven is een plek doordrenkt van verhalen. Beleef de unieke sfeer in het belevingscentrum De Brug, waar twee uiteenlopende gebeurtenissen samenkomen met het Albertkanaal als rode draad. Het eerste verhaal brengt je terug naar het begin van de Tweede Wereldoorlog, die voor België hier begon. Ontdek de fascinerende details en aangrijpende getuigenissen die zich daarbij hebben afgespeeld. Het tweede verhaal onthult de geheimen van de binnenvaart. Leer hoe sluizen werken, wat er allemaal over onze kanalen vaart en krijg een inkijk in de stuurhut van een binnenschip. Neem ook zelf de touwtjes in handen nemen met de interactieve bruggenbouwer en loods een schip door de sluis!

Archeologisch park de Rieten

Archeologisch park de Rieten

De Rieten in Oudsbergen was een voorchristelijke begraafplaats van de 'Kelten'. Volg de 26 stapstenen en keer terug naar 450 jaar voor Christus. Het park is vrij toegankelijk. Haal de gratis brochure 'Archeologisch park de Rieten. Een reis naar de IJzertijd!' bij het gemeentehuis voor meer informatie. Doe de zoektocht 'Archeoloog voor één dag' en ontdek grafheuvels en bijzondere voorwerpen uit de IJzertijd. Kraak codes, los raadsels op en kom erachter of je een Kelt of een Romein bent. Deze kindvriendelijke zoektocht bevat een brochure, grondplan, meetlint, vergrootglas en potlood. Scan QR-codes en voer speelse opdrachten uit onderweg. Met tips en weetjes kun je daarna thuis als archeoloog aan de slag. Zo is die vakantie heel snel om!

Museum Slag Der Zilveren Helmen

Op 12 augustus 1914 vond de Slag der Zilveren Helmen plaats in het Limburgse stadje Halen. Het was het laatste grote gevecht op ruiterijdivisieniveau tijdens WO I en de enige Belgische overwinning zonder geallieerde hulp tegen Duitse troepen. De naam "Slag der Zilveren Helmen" komt uit een ballade van A. Cuppens, die daarin verwijst naar het met glinsterende hoofddeksels bezaaide slagveld na de confrontatie. In het het museum kan je een indrukwekkende maquette zien van het verloop van de slag.

Kinderen verbazen zich bij Cosmodrome in Genk

Cosmodrome in Genk

Maak een reis door de ruimte in de Cosmodrome! Ga terug naar het absolute begin van het heelal en volg de evolutie van de kosmos langs planeten en sterren. Met 360°-shows kunnen kinderen vanaf drie jaar tot tieners van twaalf jaar de kosmos op hun eigen niveau verkennen. Combineer deze unieke filmervaring met de permanente expo 'De Oerknal', die je meeneemt naar een tijd waarin tijd nog niet bestond. Met behulp van een reuzegrote telescoop kun je zelf de hemelruimte afspeuren naar hemellichamen. Krijg je er niet genoeg van? Volg het Planetenpad van 1,8 kilometer door het dennenbos van Kattevennen en wandel langs de acht planeten van ons zonnestelsel.