29-06-2023

Wat te doen bij slecht weer met de kinderen?

Regen op komst? Al je leuke plannen in het water? Zeker niet! Kies uit de vele, leuke binnenactiviteiten voor kinderen en spendeer die regenachtige dag in Limburg.

1. Diep onder de grond in C-mine

Op de C-mine expeditie in Genk daal je net zoals de mijnwerkers vroeger af tot diep onder de grond. Daar waar geen regendruppel je nog kan raken. Je wandelt door de oude tunnels terwijl een audiogids je de geschiedenis van de mijn uit de doeken doet. Hier ben je zeker anderhalf uur mee zoet.

Gezin in C-mine expeditie Genk

Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen tijdens de expeditie op zoek gaan naar Cyriel de krekel. Gewapend met een expeditieriem en -boekje ga je met het hele gezin op zoektocht en kom je te weten wie Cyriel is en wat hij in de mijn van Winterslag uitspookt.

Op het einde is het mogelijk om de 62 meter hoge schachtbok te beklimmen, moest het ondertussen opgeklaard zijn.

Daarnaast heeft C-mine nog wel wat in petto qua indoorfun. In de binnenspeeltuin ’t Speelmijntje ravotten kinderen tot 12 jaar op de vele speeltoestellen. Of trek met het hele gezin richting de Euroscoop voor een gezellig namiddagje film.

2. Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is de geliefkoosde uitstap van vele ouders. De permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ blijft een publiekstrekker.

De levensechte figuren, maquettes en filmfragmenten fascineren ook de jongsten van de familie. Zij gaan samen met archeoloog Bob de Graver op een boeiende audiotour.

Deze zomervakantie gaan kinderen op een interactieve Voeltocht door het museum. Voor een keer mogen ze de voorwerpen wel aanraken. De replica's weliswaar.

Kinderen op de Voeltocht van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

3. Schuil onder de Brug van Vroenhoven

De Brug van Vroenhoven herbergt een belevingscentrum waar twee heel verschillende verhalen verteld worden met als gemeenschappelijke noemer de locatie.

Aan deze brug begon de Tweede Wereldoorlog voor België met de verrassingsaanval door de Duitsers. Het belevingscentrum neemt je mee doorheen dit stukje geschiedenis aan de hand van feiten en weetjes, maar ook door getuigenissen van mensen die er op dat moment bij waren. Je beleeft dit pakkende verhaal vanop de eerste rij.

Gezin in de Brug van Vroenhoven

Het tweede onderwerp dat in De Brug aan bod komt is de binnenvaart. Waarom worden er eigenlijk kanalen gegraven? En hoe werken die sluizen? Welke schepen varen er op het kanaal? Op deze en nog meer vragen krijg je hier een antwoord. Voor kinderen is het een leuke uitstap:  ze mogen varen in de simulatie van een stuurhut en een brug bouwen over het water.

Met de twee indoor belevingen zit je dus wel even goed wanneer het buiten met bakken uit de lucht valt. De dag afsluiten kan je trouwens perfect doen in de brasserie Onder de Brug. Geniet van een snack en drankje met zicht over het Albertkanaal.

4. Mijnmuseum van Beringen

Het mijnmuseum in Beringen vertelt het leven van de mijnwerkers, zowel in als buiten de mijn. Door middel van video- en geluidsfragmenten en een ondergrondsimulatie leren kinderen dit bijzonder stukje Limburgse geschiedenis kennen.

Om het bezoek voor hen nog leuker te maken, kan je met het gezinsspel 'Mijn Verhaal' het museum al spelenderwijs doorlopen. Zijn de opdrachten tot een goed einde gebracht? Dan wacht er een verrassing.

Of ga met de iPod-tour op pad. Hiervoor moet je wel eerst de gratis app downloaden, waarna ex-mijnwerker Roberto Pasquali je met zijn verhalen meeneemt door het museum.

Meisje in het Mijnmuseum in Beringen

Op 6 en 27 augustus zijn het Mijnzondagen. Op deze dag bezoek je onder begeleiding verschillende originele ruimtes in de historische gebouwen die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. De gidsen zijn meestal ex-mijnwerkers waardoor je uit eerste hand hoort hoe het was om op de mijnsite te werken. Kinderen krijgen een mijnwerkersplunje aan waardoor ze zich gemakkelijk kunnen inleven. Een topdag verzekerd!

5. Duik onder water in TODI

Ook al ben je in het overdekte TODI beschermd tegen de regen, droog houd je het er zeker niet. In dit indoor duik- en snorkelcentrum – de eerste van Europa! - duik je in een mooie onderwaterwereld. 5000 tropische vissen, prachtige decors en zelfs een duikersbar verstoppen zich onder het wateroppervlak.

Je hoeft geen ervaring in het snorkelen of duiken te hebben. Kinderen moeten wel hun zwembrevet gehaald hebben. Een snorkelinitiatie met instructeur kan al vanaf 6 jaar. Heb je het al vaker gedaan, dan kan je al voor 16 euro per persoon snorkelen. Voor de eerste keer duiken doen kinderen van 8 tot 12 jaar tijdens een initiatie op hun maat opgesteld. Een instructeur leert hen alle beginselen.

Kind aan het snorkelen in TODI duikcentrum in Beringen

Wie iets heel speciaals wil kan op enkele geselecteerde data leren zwemmen als een zeemeermin of -man. In een sessie van anderhalf uur leren kinderen van 8 tot 15 jaar hoe ze zich met een vissenstaart kunnen voortbewegen. En uiteraard hoort daar een fotoshoot bij!

Honger gekregen? De TODI Brasserie zorgt ervoor dat je niet met een lege maag naar huis moet. Je hebt vanuit de brasserie zicht op het aquarium. Wie weet zwemt er wel een duiker voorbij.

6. Binnenpret in Plopsa Indoor

Een pretpark, maar dan overdekt, dat is Plopsa Indoor. Voor kinderen van 2 tot 10 jaar is dit een plezante daguitstap bij slecht weer. Hun favoriete Plopsa-helden zijn er ook bij! Voor iedere leeftijd zijn er toffe attracties zoals de Vuurtoren, de Scheve Schuit van Piet Piraat en de Wickie Coaster waarbij je razendsnel door de grot vliegt. Ontdek ze allemaal!

Trekt het slechte weer alsnog weg, dan ravotten de kinderen in de buitenzone de Dansende Fonteinen, de Vliegende Fietsen en het K3-Verkeerspark.

De Wickie Coaster in Plopsa Indoor Hasselt

Aan eet- en drinkhoekjes geen gebrek in Plopsa Indoor. Frieda Kroket serveert de beste frietjes en bij mevrouw Praline haal je een ijsje of suikerspin. Ook bij kabouter Plop kan je in zijn Plophuisje terecht voor een snelle snack of een slush ijsdrankje. Een iets uitgebreidere kaart met de klassieke gerechten vind je in het Studio 100-café.

7. Overdekt zwemmen in Aqua Mundo

Aqua Mundo belooft een dag vol plezier voor kleine en iets grotere waterratten. In dit indoor, subtropisch zwemparadijs kan je echt een hele namiddag dobberen, spetteren en plonzen, zelfs wanneer het buiten ook aan het plenzen is.

Er zijn twee Aqua Mundo’s in Limburg: eentje in De Vossemeren in Lommel en de andere in Erperheide in Peer. Je glijdt hier van glijbanen in alle soorten en maten, laat je meevoeren door de wildwaterbaan en dobbert op de steeds hoger wordende golven in het golfslagbad.

In het kinder-doe-bad genieten kinderen vanaf 3 maanden van het warme water en de leuke fonteintjes. Kinderen tussen 8 en 14 jaar gaan het avontuur aan op Wild Water Rafting.

Wist je trouwens dat er ook een snorkelbad is? Zet een snorkelbril op je neus, duik onder en spot de exotische vissen.

Gezin in Aqua Mundo De Vossemeren in Lommel

Genoeg zwemplezier achter de rug, maar de regen houdt maar niet op? Dan ben je in Center Parcs nog niet klaar. In De Vossemeren beleef je pret in Discovery Bay, een indoor piratenwereld waar je op zoek gaat naar een schat. Op het touwenparcours kan je jouw klimkunsten laten zien. In Erperheide ben je dan weer uren zoet in het indoor speelparadijs BALUBA. Klauteren op de klimrekken, trampoline springen, schieten met schuimballen, … Ook de allerkleinsten spelen hier in alle veiligheid.

8. Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon

Op zoek naar een leerzame ervaring voor het hele gezin? In het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek stap je binnen in de fascinerende wereld van fruit en kom je meer te weten over de rijke geschiedenis van de Limburgse fruitteelt. Ga mee op deze boeiende reis door de tijd, waarbij je alles leert over de teelt, pluk en verwerking van appels en peren.

Kinderen volgen met 'Strooplekkerbekken' een parcours op hun maat waarbij ze via opdrachten spelenderwijs allerhande fruitige weetjes bijleren. In de Stroopkamer staan nog de oude industriële installaties die gebruikt werden bij het stroopstoken. Een typisch en bovenal lekker streekproduct. Hoe lekker die Loonse stroop wel is, proef je ter plekke. En uiteraard kan je een potje stroop of pakje stroopwafels scoren in de Streekproductenshop.

Na je bezoek steek je de benen onder tafel bij de Smaakfabriek op het gelijkvloers. Een warme pannenkoek op een regenachtige dag gaat er altijd wel in!

Meisjes met het opdrachtenboekje Strooplekkerbekken in Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon

9. Indoor klimmen in Alpamayo

Neem je kinderen mee op een spannende uitstap naar Alpamayo. Nee, niet de berg in Peru, maar het gelijknamige indoor klimcentrum in be-MINE Beringen. De verschillende klimmuren bieden uitdaging en plezier aan jong en oud. En het maakt niet uit je een beginner of al een ervaren klimmer bent.

Jongen aan het boulderen in klimcentrum Alpamayo in Beringen

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen al genieten van klimplezier in de Clip 'n Climb. Op de verschillende klimwanden staat fun centraal. In de grote hal, de voormalige elektriciteitscentrale van de mijn, klim je met touw en begeleider op klimmuren tot wel 18 meter hoog. Tijdens het boulderen klim je zonder touw tot een beperkte hoogte. De dikke valmatten zorgen voor een zachte landing wanneer je een greep mist.

Na al die verticale avonturen praat je na in het decor van de voormalige stuurkamer. Met zicht op de andere klimmers geniet je van een snack, fingerfood of drankje in de cafetaria.

10. De Mandenvlechter DIY

Bij De Mandenvlechter DIY in Dilsen-Stokkem leren kinderen de kneepjes van dit vak. De DIY mag je hier heel letterlijk nemen. In de workshopruimte kies je wat je wilt maken en haal je zelf al het nodige materiaal uit een van de lockers.

Je neemt plaats aan de werkbank waarbij je door middel van een filmpje op de iPad leert hoe je een mandje vlecht. Oude ambacht gecombineerd met nieuwe technologie, klinkt als de perfecte bezigheid voor kinderen.

Zelf aan de slag bij De Mandenvlechter DIY in Dilsen-Stokkem

Wil je nog meer tips om te doen in de zomervakantie? Lees onze inspirerende blogs voor activiteiten met de kinderen.