29-06-2022

Wat te doen bij slecht weer met de kinderen?

We hopen dat het natuurlijk niet al te vaak voorvalt, maar het kan dat je tijdens je vakantie te maken krijgt met slecht weer. Al je leuke plannen in het water. Gelukkig zijn er in Limburg meer dan genoeg leuke activiteiten om die regenachtige dag door te komen.

1. Diep onder de grond in C-mine

Op de C-mine expeditie in Genk daal je net zoals de mijnwerkers vroeger af tot diep onder de grond. Daar waar geen regendruppel je nog kan raken. Je wandelt door de oude tunnels terwijl een audiogids je de geschiedenis van de mijn uit de doeken doet. Hier ben je zeker anderhalf uur mee zoet. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen tijdens de expeditie op zoek gaan naar Cyriel de krekel. Gewapend met een expeditieriem en - boekje ga je met het hele gezin op zoektocht en kom je te weten wie Cyriel is en wat hij in de mijn van Winterslag uitspookt. Op het einde is het mogelijk om de 62 meter hoge schachtbok te beklimmen, moest het ondertussen opgeklaard zijn.

Gezin in C-mine expeditie Genk

Daarnaast heeft C-mine nog wel wat in petto qua indoorfun. In de binnenspeeltuin ’t Speelmijntje ravotten kinderen tot 12 jaar op de vele speeltoestellen. Of trek met het hele gezin richting de Euroscoop voor een gezellig namiddagje film.

2. Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum

Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is de geliefkoosde uitstap van vele ouders omdat je hier toch wel wat mogelijkheden hebt. De permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ blijft een publiekstrekker. De levensechte figuren, maquettes en filmfragmenten fascineren ook de jongsten van de familie. Zij gaan samen met archeoloog Bob de Graver op pad. Deze zomervakantie kan je ook op geurtocht door het museum: je leert meer over de wereld van de neanderthalers, Kelten en Romeinen. Onderweg ontdek je een heleboel voorwerpen … met een reukje aan.

Daarnaast loopt er in het Gallo-Romeins Museum een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling: Imperium Romanum. De Oostenrijkse fotograaf Alfred Seiland fotografeert al 15 jaar lang de Romeinse overblijfselen in verschillende landen. Een – soms bizarre – mix van heden en verleden is het resultaat. Een audiotour op maat van kinderen en het familiespel ‘Zoom in!’ zorgen ook voor hen voor een plezierige uitstap.

Expo Imperium Romanum in het Gallo-Romeins Museum

3. Schuil onder de Brug van Vroenhoven

De Brug van Vroenhoven herbergt een belevingscentrum waar twee heel verschillende verhalen verteld worden met als gemeenschappelijke noemer de locatie. Aan deze brug begon namelijk de Tweede Wereldoorlog voor België met de verrassingsaanval door de Duitsers. Het belevingscentrum neemt je mee doorheen dit stukje geschiedenis aan de hand van feiten en weetjes, maar ook door getuigenissen van mensen die er op dat moment bij waren. Je beleeft dit pakkende verhaal vanop de eerste rij.

Gezin in de Brug van Vroenhoven

Het tweede onderwerp dat in De Brug aan bod komt is de binnenvaart. Waarom worden er eigenlijk kanalen gegraven? En hoe werken die sluizen? Welke schepen varen er op het kanaal? Op deze en nog meer vragen krijg je hier een antwoord. Voor kinderen is het een leuke uitstap:  ze mogen varen in de simulatie van een stuurhut en een brug bouwen over het water. Met de twee indoor belevingen zit je dus wel even goed wanneer het buiten met bakken uit de lucht valt. De dag afsluiten kan je trouwens perfect doen in de brasserie Onder de Brug. Geniet van een hap of drankje met zicht over het Albertkanaal.

4. Naar het Mijnmuseum van Beringen

Het mijnmuseum in Beringen vertelt het leven van de mijnwerkers, zowel in als buiten de mijn. Door middel van video- en geluidsfragmenten en een ondergrondsimulatie leren kinderen dit bijzonder stukje Limburgse geschiedenis kennen. Om het bezoek voor hen nog leuker te maken kan je het gezinsspel Mijn Verhaal het museum al spelenderwijs doorlopen. Zijn de opdrachten tot een goed einde gebracht? Dan wacht er een verrassing. Of ga met de iPod-tour op pad. Hiervoor moet je wel eerst de gratis app downloaden, waarna ex-mijnwerker Roberto Pasquali je met zijn verhalen meeneemt door het museum.

Meisje in het Mijnmuseum in Beringen

Op zondag 7 augustus is het Mijnzondag. Op deze dag kan je onder begeleiding verschillende originele ruimtes in de historische gebouwen bezoeken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. De gidsen zijn meestal ex-mijnwerkers waardoor je uit eerste hand hoort hoe het was om op de mijnsite te werken. Kinderen krijgen een mijnwerkersplunje aan waardoor ze zich gemakkelijk kunnen inleven. Een topdag verzekerd!

5. Duik onder water in TODI

Ook al ben je in het overdekte TODI beschermd tegen de regen, droog houd je het er zeker niet. In dit indoor duik- en snorkelcentrum – de eerste van Europa! - duik je in een mooie onderwaterwereld. 5000 tropische vissen, prachtige decors en zelfs een duikersbar verstoppen zich onder het wateroppervlak. Je hoeft ook geen ervaring in het snorkelen of duiken te hebben. Kinderen moeten wel hun zwembrevet gehaald hebben. Een snorkelinitiatie met instructeur kan al vanaf 6 jaar. Heb je het al vaker gedaan, dan kan je al voor 16 euro per persoon snorkelen. Voor de eerste keer duiken doen kinderen van 8 tot 12 jaar tijdens een initiatie op hun maat opgesteld. Een instructeur leert hen alle beginselen. Wie iets heel speciaals wil kan op enkele geselecteerde data leren zwemmen als een zeemeermin of -man. In een sessie van anderhalf uur leren kinderen van 8 tot 15 jaar hoe ze zich met een vissenstaart kunnen voortbewegen. En uiteraard hoort daar een fotoshoot bij!

Kind aan het snorkelen in TODI duikcentrum in Beringen

Honger gekregen? De TODI Brasserie zorgt ervoor dat je niet met een lege maag naar huis moet. Je hebt vanuit de brasserie zicht op het aquarium. Wie weet zwemt er wel een duiker voorbij.

6. Binnenpret in Plopsa Indoor

De Wickie Coaster in Plopsa Indoor Hasselt

Een pretpark, maar dan overdekt, dat is Plopsa Indoor. Voor kinderen van 2 tot 10 jaar is dit een plezante daguitstap bij slecht weer. Hun favoriete Plopsa-helden zijn er ook bij! Voor iedere leeftijd zijn er toffe attracties zoals de Vuurtoren, de Scheve Schuit van Piet Piraat en de Wickie Coaster waarbij je razendsnel door de grot vliegt. Ontdek ze allemaal! Trekt het slechte weer alsnog weg, dan ravotten de kinderen in de buitenzone de Dansende Fonteinen, de Vliegende Fietsen en het K3-Verkeerspark.

Aan eet- en drinkhoekjes geen gebrek in Plopsa Indoor. Frieda Kroket serveert de beste frietjes en bij mevrouw Praline haal je een ijsje of suikerspin. Ook bij kabouter Plop kan je in zijn Plophuisje terecht voor een snelle snack of een slush ijsdrankje. Een iets uitgebreidere kaart met de klassieke gerechten vind je in het Studio 100-café.

7. Overdekt zwemmen in Aqua Mundo

Aqua Mundo belooft een dag vol plezier voor kleine en iets grotere waterratten. In dit subtropisch zwemparadijs kan je echt een hele namiddag dobberen, spetteren en plonzen, zelfs wanneer het buiten ook aan het plenzen is. Er zijn twee Aqua Mundo’s in Limburg: eentje in De Vossemeren in Lommel en de andere in Erperheide in Peer. Je glijdt hier van glijbanen in alle soorten en maten, laat je meevoeren door de wildwaterbaan en dobbert op de steeds hoger wordende golven in het golfslagbad. In het kinder-doe-bad genieten kinderen vanaf 3 maanden van het warme water en de leuke fonteintjes. Kinderen tussen 8 en 14 jaar gaan het avontuur aan op Wild Water Rafting. Wist je trouwens dat er ook een snorkelbad is? Zet een snorkelbril op je neus, duik onder en spot de exotische vissen.

Gezin in Aqua Mundo De Vossemeren in Lommel

Genoeg zwemplezier achter de rug, maar de regen houdt maar niet op? Dan ben je in Center Parcs nog niet klaar. In De Vossemeren beleef je pret in Discovery Bay, een indoor piratenwereld waar je op zoek gaat naar een schat. Op het touwenparcours kan je jouw klimkunsten laten zien. In Erperheide ben je dan weer uren zoet in het indoor speelparadijs BALUBA. Klauteren op de klimrekken, trampoline springen, schieten met schuimballen, … Ook de allerkleinsten spelen hier in alle veiligheid.

Wil je nog meer tips om te doen in de zomervakantie? Lees onze inspirerende blogs voor activiteiten met de kinderen.