01-07-2023

Erg goed erfgoed voor je gezinstrip

De geschiedenis van Limburg gaat terug tot wel 2000 jaar geleden! Van de Romeinse periode tot het recente mijnverleden: wij lijsten enkele van de meest opmerkelijke erfgoedlocaties op voor een fascinerende gezinsuitstap.

samen naar de Archeologische site van het Teseum ©Jo Mockers

De oudste stad van België

Ontdek de rijke geschiedenis van Tongeren, een stad uit de tijd van de Romeinen. Bezoek het Gallo-Romeins Museum met meer dan 2000 authentieke objecten en leer via films, figuren en maquettes over het verleden. Bewonder de religieuze kunstschatten in het Teseum en verken de archeologische site ondergronds. Wandel langs Stadspark De Motten naar het Begijnhof met bewaarde middeleeuwse omwalling. Sta even stil bij het uitzicht over de stad vanop de Moerenpoort en bezoek het pittoreske Sint-Catharina Begijnhof, op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Tongeren, de oudste stad van België, brengt de geschiedenis tot leven.

Een bezoek aan LABIOMISTA is altijd bijzonder ©Jonathan Ramael

Labiomista

Zwartberg kent een boeiende geschiedenis met haar mijnverleden en opmerkelijke dierentuin. Vandaag vind je op deze plek het intrigerende LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Laat je meeslepen door zijn unieke visie op identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit. Ontdek de kunstwerken en installaties die maatschappelijke onderwerpen zoals diversiteit en mensenrechten belichten. Voor de jonge bezoekers is er een aangepaste audiogids, ingesproken door Koen en acteur Tom Van Dyck. In het park kun je ook lama's, emoes, dromedarissen en struisvogels bewonderen.

Zomerrondleidingen Landcommanderij Alden Biesen

Landcommanderij Alden Biesen is een uniek erfgoedpatrimonium van meer dan 800 jaar oud. Laat onze deskundige gidsen je meenemen op een reis door de tijd. Het prachtig gerestaureerde appartement van de landcommandeur neemt je mee naar vervlogen tijden en laat je wegdromen. Een rondleiding met gids is een must om Alden Biesen echt te ervaren. Als individuele bezoeker kun je op zaterdag en zondag deelnemen aan een uur durende rondleiding. Het is de ideale gelegenheid om het kasteel van dichtbij te bewonderen en de levendige geschiedenis van deze prachtige locatie te ervaren. De gids deelt het leven van de landcommandeur en onthult de verhalen die zich achter deze muren hebben afgespeeld.

Ook kleine kinderen vinden het Belevingscentrum op de Abdijsite Herkenrode boeiend!

Abdijsite Herkenrode

De oude Abdijsite Herkenrode ademt rust, verbondenheid en gastvrijheid. Prachtig gerestaureerde historische gebouwen en een omliggend natuurgebied zorgen voor een betoverende ervaring. Verken het Belevingscentrum en ontdek de rijke geschiedenis van de site. Daarnaast biedt Herkenrode een 100 ha grote oase van rust, wandelpaden naar De Wijers met zijn vijvers en de inspirerende Kruiden- en Inspiratietuin. Bewonder 'The Quiet View' van Hans Op de Beeck voor een moment van bezinning. In de authentieke stallingen en het koetshuis vind je het chronologische verhaal van 600 jaar vrouwen op Herkenrode. De abdis neemt je mee op een emotionele reis door de fascinerende leefwereld van de vrouwenabdij.

De Reus der Kempen

De Reus der Kempen is de kerktoren van Peer, en met zijn indrukwekkende hoogte van 64 m is het meteen ook de grootste van Noord-Limburg en omstreken. Een boeiende totaalervaring wacht binnenin de toren, waar een interactieve rondleiding zonder het gebruik van een smartphone of tablet wordt aangeboden. Sensoren en projecties leiden de bezoeker door de toren, terwijl een virtuele gids met de stem van Warre Borghmans hen begeleidt. Naarmate je de toren beklimt, ontdek je steeds meer. Elke verdieping belicht een ander aspect van de geschiedenis van Peer en de toren, inclusief een bezoek aan de beiaard. Eenmaal boven word je beloond met een adembenemend uitzicht over de uitgestrekte omgeving.

al spelenderwijs leren hoe de mijn werkte bij ZLDR LUCHTFABRIEK

ZLDR LUCHTFABRIEK

Ontdek het fascinerende verhaal van mijnwerkers in de ZLDR LUCHTFABRIEK. Hoe daalden ze af naar grote dieptes en hoe werd lucht gecreëerd voor machines op 800 meter diepte? Ervaar hoe het is om in een eindeloze schacht te staan en je te verliezen in het donker. Of geniet simpelweg van innovatieve technologieën. Laat je meevoeren door het imposante ophaalmachinegebouw en beleef een unieke ervaring bij ZLDR LUCHTFABRIEK.

be-MINE

Het heeft wat, zo’n oude mijnsite. Er hangt nog altijd die bijzondere sfeer uit een al even bijzonder verleden en het is natuurlijk een knap stukje industrieel erfgoed. Maar wat helemaal geslaagd is in Beringen, is de manier waarop die bijzondere plek met be-MINE een eigentijdse en vooral aangename plek geworden is. En je kan er veel. Heel veel! Genoeg voor minstens een dagje puur plezier. Wie meer wil weten over het mijnverleden van be-MINE is welkom in het Mijnmuseum. Dit is een wel heel interactief museum want je kan vrijwel aan de lijve ondervinden wat het betekende om meters onder de grond af te dalen. Leerrijk en spannend!

kindjes ontdekken De Brug van Vroenhoven

De Brug van Vroenhoven

Ontdek de unieke locatie van de Brug over het Albertkanaal in Vroenhoven, waar twee verhalen samenkomen: het begin van de Tweede Wereldoorlog en de binnenvaart. Beleef het oorlogsverhaal in het WO II belevingscentrum, waar je wordt ondergedompeld in spannende verhalen van soldaten en burgers. Ontdek waarom de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Limburg begon. De Brug brengt opmerkelijke feiten en getuigenissen voor het eerst samen voor het grote publiek. Verken ook het belevingscentrum voor de binnenvaart, waar je meer leert over waterwegen, schepen en bruggenbouw. De Brug biedt verrassende weetjes en interactieve ervaringen om van te genieten!

C-mine

C-mine is een niet te missen bestemming bij een bezoek aan Genk. Deze voormalige mijnsite ademt een unieke sfeer uit waar het industriële verleden samensmelt met hedendaagse kunst en bedrijvigheid. Verken het ondergrondse belevingsparcours van C-mine expeditie om het rijke mijnverleden te ontdekken. Daarnaast biedt C-mine het hele jaar door een artistiek programma met projecten, tentoonstellingen en voorstellingen. Het prachtig gerestaureerde Energiegebouw vormt het hart van C-mine, inclusief het bezoekersonthaal waar je alle informatie kunt vinden over de site en wat er te beleven valt in Genk en omgeving.

samen vlechten bij Mandenvlechter DIY in Dilsen-Stokkem

De Mandenvlechter DIY

Mandenvlechter DIY zet het oude ambacht van mandenvlechten weer in de schijnwerpers. Hun concept moedigt mensen aan om zelf aan de slag te gaan en de kunst van het vlechten te herontdekken. Het motto is 'al doende leert men', dus je gaat hier zelf je eigen creatie maken! Op de fotowand krijg je een indrukwekkend overzicht van de geschiedenis van het vlechten.

 

Bokrijk

Ontdek de oorsprong van onze gebruiken en tradities in het inspirerende Openluchtmuseum Bokrijk! Duik in het verhaal van vakmanschap en neem deel aan boeiende workshops. Leer alles over broodbakken of ontdek de kunst van historisch bierbrouwen in museumbrouwerij het Paenhuys. Het museum is gelegen in een 550 hectare groot park waar je ook het vijvergebied De Wijers kunt verkennen tijdens de unieke beleving van 'Fietsen door het water' in Bokrijk. Kinderen kunnen zich uitleven in de grote, gratis openluchtspeeltuin. Laat het verleden je toekomst inspireren in Openluchtmuseum Bokrijk!

Verborgen Moois Kasteel van Heers

Verborgen moois Kasteel van Heers

Het overwoekerde landgoed van het Kasteel van Heers creëert spookachtige taferelen die je kunt bewonderen tijdens de Verborgen Moois-wandeling. Start bij de Sint-Martinuskerk met haar ommuurde kerkhof en volg het kerkenpad naar het kasteel. Het park biedt een prachtig uitzicht op het betoverende kasteel. Hoewel het verleidelijk kan zijn om binnen te kijken, vragen we je vriendelijk om dat niet te doen. Vrijwilligers van vzw Heerlijk(heid) Heers werken hard om het kasteel te herstellen, inbreken helpt daar niet bij. Geniet vooral van de prachtige architectuur van het Kasteel in het mooie landschap van Heers!

Waterburcht Pietersheim

Deze 12de-eeuwse burcht herbergt de geschiedenis van de Heren van Pietersheim en hun roemrijke veldslagen. De ringvormige weermuren, poorttoren en 16de-eeuwse kapelzaal zijn bewaard gebleven en volledig gerenoveerd. Via een zwevend looppad kun je als bezoeker alle verborgen plekjes van de burcht verkennen. Vanaf het nieuwe platform in het poortgebouw geniet je van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het park. De film in de 'kijkdoos op poten' toont het complete verhaal van de burcht met 3D-animaties en archeologische vondsten. Interactieve spellen en een souvenirwinkel met ridderhelmen en strips maken het bezoek compleet.

De poort naar de Neanderthalersite in Lanaken

Neanderthalersite

Maak een unieke tijdreis op de beschermde archeologische Neanderthalersite in Lanaken. Deze bijzondere locatie is gerestaureerd, geconserveerd en opengesteld voor het publiek. De opbouw van de wanden is uniek in Noord-West Europa. Tijdens opgravingscampagnes tussen 1998 en 2003 zijn resten ontdekt van minstens vier Neanderthalerjachtkampen en een vuursteenextractie-site. Je leert niet alleen over de vroegere bewoners, de Neanderthalers, maar ook over de ijstijden en klimaatverandering. Ontdek het leven van 80.000 jaar geleden en reis terug tot slechts 40.000 jaar geleden.

Erfgoedwandeling De Doodendraad

Met de erfgoedwandeling De doodendraad worden de frontsoldaten van de IJzer en de slachtoffers van de doodendraad geëerd. De drie unieke en gedetailleerde reconstructies nemen ons mee terug naar die oorlogsjaren. Voor dit bijzondere monument zijn er twee wandelroutes door het prachtige natuurgebied van de Beverbeekse Heide in Natuurgrenspark De Groote Heide. Bezoekers kunnen het erfgoed gemakkelijk zelf ontdekken. Een korte wandeling van 3,2 km begint bij de Ezel en wordt tegen de klok in gewandeld. Voor de lange route van 8,8 km kun je starten bij zowel de Ezel als de Achelse Kluis en wordt in wijzerzin gewandeld. Beide routes zijn te herkennen aan de klaproosafbeeldingen.